חדשות

חוקרים מצאו את ההרכב התזונתי שמנבא הורדת משקל (הודעת איכילוב)

02/07/2019

הודעת איכילוב

 

מחקר שארך 8 שנים מצא: צריכת אשלגן גבוהה מביאה לירידה במשקל. המזונות שמביאים את הירידה הגדולה ביותר: עוף ודגים.

 

אלו מזונות מנבאים הורדת משקל? מסקרנים כל מי שמתמודד עם עודף משקל קטן או גדול. את המענה לשאלה זו מצאו חוקרים ממרכז סגול להשמנה מטבולית, במכון האנדוקריני, המרכז הרפואי תל אביב – איכילוב במחקר תצפיתי רב מערכתי, שהתנהל במשך שמונה שנים על כ – 64 חולים. המחקר פורסם בירחון הרפואי NUTRIENTS  בחודש יוני.

 

החוקרים הנחו את משתתפי המחקר לצרוך במשך שנה דיאטת הרזייה מאוזנת, שמספקת כ 1.2 ג' חלבון לק"ג מחלבון מן החי (דגים, עופות, גבינות), ירקות, פירות, זירעוני חמניה, ובשלב יותר מתקדם להוסיף מזונות עמילניים. בתום שנה הפחיתו משתתפי המחקר בממוצע 9.4 ק"ג ממשקל גופם, המהווים 9.4% ירידה.

 

הקריטריונים להשתתפות במחקר היו השמנה מטבולית: BMI 30 ומעלה, השומן מרוכז בבטן והיקף המותניים גדול מהיקף הירכיים,  שני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם כמו טרום סוכרת, יתר לחץ דם, טרי גליצרידים מוגברים במקביל לHDL  נמוך.

 

בבדיקות הדם כעבור שנה הפחיתו רוב המשתתפים את גורמי הסיכון לתחלואה הקרדיווסקולרית. פחתו רמות הגלוקוז, רמות השומנים בדם, ורמות לחץ הדם. ירד משמעותית אחוז השומן בגוף ובמקביל ירד קצב שריפת האנרגיה אך לא משמעותית.

 

בבדיקת השינוי של ההרכב התזונתי מצאו החוקרים שככל שצריכת האשלגן מהמזון הייתה גבוהה, ירדו המשתתפים יותר במשקל.

 

עם קבלת התוצאות הסברה הייתה כי כמות האשלגן שבדיאטה התקבלה בעיקר מעליית צריכת הירקות, נתון שכיח בדיאטות הרזייה. להפתעתנו, לאחר בדיקה מדוקדקת על פי חישובים סטטיסטיים של "רגרסיה מרובה בשלבים", במטרה לחשוף את סוגי המזונות שתרמו את כמות האשלגן הגבוהה ביותר, בלטה תרומת העוף והדגים ולא כפי שציפינו שיהיו הירקות והפירות.

 

חוקרים רבים בדקו בעבר הרחוק והקרוב את השפעתן של דיאטות בהרכבים תזונתיים שונים על הורדת המשקל. ההרכב התזונתי שתואר היה דיאטות עשירות בחלבונים או בשומנים או בפחמימות. לעומת זאת עד היום לא פרסמו חוקרים את הקשר שבין אשלגן להורדת משקל בתהליך הרזייה.

 

לדברי ד"ר ברוריה טל (בתמונה), דיאטנית קלינית ומובילת המערך התזונתי של המחקר: "ממצאי המחקר שלנו הראו פעם ראשונה בספרות המדעית ניבוי של הורדת המשקל על פי כמות צריכת אשלגן מהמזון. מסקנות המחקר מצביעות על הרכב תזונתי מנצח להורדת שומן בטני של תזונה עשירה באשלגן".

 

בקרוב יחל מחקר חדש שבודק השפעת הרכב תזונתי זה לעומת קבוצת ביקורת עם הרכב תזונתי שונה.

 

החוקרים שהשתתפו במחקר – דיאטנים קליניים חוקרים: ד"ר ברוריה טל, אסף בוך, לימור בן חיים. אנדוקרינולוגים: פרופ' נפתלי שטרן – מנהל המחקר, ד"ר גסיקה זק, ד"ר מריאנה ירון, ד"ר יונית מרקוס, ד"ר גלינה שנקרמן, ד"ר יעל סופר. ד"ר לילי שפר. ד"ר גבי שפר - מנהלת המעבדה האנדוקרינית.  מירי מרגליות - מתאמת המחקר.

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני