אונקולוגיה

הבדלים משמעותיים במאפייני גידולי מעי גס שמאלי וימני (מתוך הכנס השנתי מטעם ASCO)

מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ASCO (American Society of Clinical Oncology) עולה כי קיים הבדל גדול בין ממאירויות מעי גס ורקטום המופיעות בצד הימני לעומת אלו המופיעות בצד השמאלי. עוד נראה כי מיקום הגידול הראשוני עשוי להשפיע על בחירת הטיפול.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממחקר CALGB/SWOG 80405, שכלל 1,137 חולים עם ממאירות גרורתית של המעי הגס והרקטום. במחקר נערכה השוואה בין טיפול קו-ראשון עם שני משטרי טיפול כימותרפי שונים FOLFOX (Oxaliplatin, 5-Fluorouracil ו-Leucovorin) ו-FOLFIRI (Irinotecan, 5-Fluorouracil ו-Leucovorin) ושני תכשירים ייעודיים, Bevacizumab (אווסטין) ו-Cetuximab (ארביטוקס). ממצאי המחקר הוצגו לראשונה בשנת 2014.

כעת בחנו החוקרים את התוצאות בחולים בהתאם למיקום הגידול הראשוני. הם מדווחים כי 293 חולים אובחנו עם גידול ראשוני במעי גס ימני ו-732 חולים אובחנו עם גידול ראשוני בצד השמאלי. 66 חולים נוספים אובחנו עם גידול במעי גס רוחבי; חולים אלו לא נכללו בניתוח הנתונים. ב-46 חולים נוספים מיקום הגידולים לא היה ברור והם הוצאו מהמחקר.

מניתוח הנתונים עלה כי בחולים עם ממאירות מעי גס ורקטום שמקורה בצד השמאלי תועדו תוצאות טובות יותר והישרדות ארוכה יותר, בהשוואה לאלו עם גידול שמקורו במעי הגס הימני, ללא תלות בטיפול שניתן להם. עם זאת, מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי ההבדל היה קשור בטיפול.

בקרב חולים שטופלו ב-Cetuximab, באלו עם גידולים בצד השמאלי חציון ההישרדות הכולל עמד על 36 חודשים, זאת בהשוואה ל-16.7 חודשים באלו עם גידולים בצד הימני.

היקף ההבדל הפתיע את החוקרים, כאשר לדבריהם, הישרדות של 16 חודשים בחולים עם גידול במעי גס ימני שטופלו ב-Cetuximab די שונה מזו שתוארה בכל קבוצות החולים האחרות. מהנתונים עלה כי בחולים שטופלו ב-Bevacizumab, ההישרדות הכוללת באלו עם גידולים בצד השמאלי עמדה על 31.4 חודשים לעומת 24.2 חודשים באלו עם גידולים בצד הימני.

לדברי החוקרים, הרושם העולה מהנתונים הוא כי בחולים עם ממאירות מעי גס ורקטום בצד הימני לטיפול ב-Cetuximab אין אותה תועלת. ממצאים אלו יוצאים כנגד השימוש ב-Cetuximab ונוגדנים אחרים ל-EGFR בחולים עם ממאירות מעי גס ורקטום שמקורם במעי גס ימני. הנתונים החדשים מעידים כי ממאירויות מעי גס ורקטום בצד ימין ושמאל שונים במאפיינים הביולוגיים והאנטומיים.

מתוך הכנס  השנתי מטעם ASCO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה