פסיכיאטריה

תובנות חדשות בנוגע לטיפול בהפרעת אישיות גבולית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

חוקרים מצליחים ללמוד עוד ועוד אודות הדרך הטובה ביותר לטפל במקרים של הפרעת אישיות גבולית, כאשר האפשרויות במקרים אלו כוללות טיפול בנזעי חשמל בחולים הסובלים מהפרעה זו עם ובלי דיכאון, כמו גם טיפול אנטי-פסיכוטי. ממצאי המחקר הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association.

החוקרים ערכו סקירת ספרות במטרה לקבוע את היעילות של תרופות אנטי-פסיכוטיות כנגד הפרעת אישיות גבולית. הם זיהו 127 מאמרים שגייסו מבוגרים עם הפרעת אישיות גבולית, ללא עדות לאחרונה להפרעת התמכרות לחומרים או מחשבות  או כוונה אובדנית.

החוקרים קיבצו וניתחו את המאמרים על-בסיס חמישה כלי הערכה. עם זאת, מרבית המחקרים השתמשו רק במדד Clinical Global Impression לזיהוי הפרעת אישיות גבולית.

בסופו של דבר, החוקרים בחנו את הנתונים מ-17 מחקרים, אשר כלל 13 תרופות. שתי תרופות כולל תכשירים נוירולפטיים ארוכי-טווח הניתנים בזריקה (Risperidone, Paliperidone). שני תכשירים אחרים כללו Quetiapine בשחרור ממושך ו-Olanzapine, נבחנן ביותר ממינון אחד (Quetiapine בשחרור ממושך ניתן במינונים של 150 ו-300 מ”ג; Olanzapine ניתן במינונים של 2.5-20, 2.5 ו-5-10 מ”ג).

מבין שבע התרופות שנבחנו באמצעות CGI, טיפול ב-Olanzapine לווה בשיפור הגדול ביותר ובעל החשיבות הקלינית הרבה ביותר (14- נקודות לאורך 12 שבועות, p=0.029). לטיפול זה היה בסיס העדויות הגדול ביותר.

מבין ארבע התרופות שנבחנו אל מול Znarini Score, טיפול ב-Quetiapine בשחרור-ממושך לווה בשיעור השינוי הגדול ביותר. עם זאת, החוקרים מציינים כי מינון של 150 מ”ג היה בעל השפעה גדולה יותר על המדדים, בהשוואה למינון של 300 מ”ג (0.31 לעומת 7.92- לאחר שמונה שבועות, בהתאמה. עם זאת, הטיפול במינון של 150 מ”ג היה בעל השפעה גדולה יותר על המדד, בהשוואה לטיפול במינון של 300 מ”ג (9.76- לאחר שמונה שבועות, p=0.031; לעומת 7.92- לאחר שמונה שבועות, p=0.265).

בסופו של דבר, התכשירים בעלי התועלת הרבה ביותר היו ממשפחת תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות. עם זאת, לא הייתה תרופה אחת עדיפה וזאת בעיקר מאחר וטיפול בהפרעת אישיות דרוש טיפול פסיכו-תרופתי.

במחקר אחר בחנו חוקרים את תוצאות טיפול בנזעי חשמל בחולים עם דיכאון והפרעת אישיות גבולית. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 12,302 משתתפים אשר השלימו הערכה בנקודות זמן שונות לאורך הטיפול בנזעי חשמל.

המחקר מצא כי טיפול בנזעי חשמל יעיל לטיפול בדיכאון, גם בנוכחות הפרעת אישיות גבולית. עם זאת, גישה זו הייתה פחותה יעילה לכל מספר טיפולים, בהשוואה לחולים עם דיכאון וללא הפרעת אישיות גבולית.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה