טיפול בתרופות המבוססות על GLP-1 מעלה את הסיכון לדלקת לבלב בחולי סוכרת (JAMA Intern Med.)

ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, המטופלים בתרופות המבוססות על GLP-1 (Glucagon-Like Peptide) Exenatide (בייאטה) ו-Sitagliptin (ג’נוביה) חלה עליה של פי שתיים בסיכון לאשפוז בשל דלקת לבלב חדה.

הממצאים מבוססים על מחקר מקרה-ביקורת גדול, מבוסס-אוכלוסייה ומופיעים בעקבות דיווחי מקרים שהגיעו לידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי וכן נתונים ממחקרים בבעלי חיים, שהובילו לאזהרה בנוגע לסיכון הכרוך בתרופות אלו.

עם זאת, למרות שהממצאים מעידים כי הקשר בין תרופות אלו ובין דלקת לבלב עשוי להיות קשר סיבתי, אין המשמעות כי על החולים להפסיק את השימוש בתרופות אלו. במקום זאת, עליהם להקפיד על ההמלצות ולשים לב לסימנים ולתסמינים של דלקת לבלב, הכוללים בחילות, הקאות וכאבי בטן, ובמידה ותסמינים אלו מופיעים, יש לבדוק את רמות אנזימי הלבלב ולהפסיק את הטיפול התרופתי, לפחות באופן זמני.

במאמר מערכת שהתייחס לממצאים טענו אחרים כי חשוב מכך, המחקר מעלה דגל אדום מאחר שדלקת לבלב מצויה במסלול להתפתחות מחלות ממאירות של הלבלב.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי GLP-1 הוא הורמון המשוחרר מתאים אנדוקריניים במערכת העיכול בעקבות ארוחה, ומגביר את הפרשת אינסולין בתיווך גלוקוז, פעילות רצויה בחולים עם סוכרת מסוג 2. תרופות המחקות את פעילות GLP-1 כולל אגוניסטים ל-GLP-1 דוגמת Exenatide ומעכבי DPP-4, דוגמת Sitagliptin מהוות את משפחת התרופות החדשה ביותר לטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2.

החוקרים התבססו על מאגר נתוני תביעות לחברות ביטוח רפואי בארצות הברית והעריכו חולים עם סוכרת מסוג 2, בגילאי 18-64 שנים, שניפקו מרשם אחד לפחות לאחת מהתרופות לטיפול בסוכרת, בתקופה שבין פברואר 2005 ועד דצמבר 2008.

התוצא העיקרי היה שיעור האשפוזים בשל דלקת לבלב חדה. החוקרים זיהו 1,269 אשפוזים בשל דלקת לבלב חדה, על-בסיס אלגוריתם תקף ו-1,269 ביקורות תואמות בקטגורית גיל, מין, דפוס השתתפות וסיבוכי סוכרת.

לאחר תקנון לערפלנים ונטילת מטפורמין, טיפול נוכחי בטיפולים המבוססים על GLP-1 בתוך 30 ימים (יחס סיכויים מתוקן של 2.24) וטיפול מעבר לשלושים הימים האחרונים ובמהלך השנתיים האחרונות (יחס סיכויים של 2.01) לוו בסיכון מוגבר לדלקת לבלב חדה.

החוקרים מדווחים כי תרופות אלו לוו בעליה של פי שתיים בסיכון לאשפוז עקב דלקת לבלב, לכן בחולים עם תסמינים מתאימים, על רופאים להשלים הערכה מקיפה ולשקול הפסקה זמנית של טיפולים אלו.

על מחקרים בעתיד לבדוק אם ניטור אנזימי לבלב בדם עשוי לנבא הופעת דלקת לבלב חדה בחולים המטופלים בתרופות המבוססות על GLP-1. מחקרים פרוספקטיביים וארוכי-טווח יקבעו את הסיכון לסיבוכים אחרים, דוגמת דלקת לבלב כרונית וממאירות של הלבלב.

JAMA Intern Med. Published online February 25, 2013

לידיעה במדסקייפ

להערת עורך מפורטת למחקר זה מאת פרופ’ איתמר רז, נא הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה