קרדיולוגיה

הערכת הסתיידות עורקים כליליים בבחירת מטופלים מתאימים לטיפול מניעתי באספירין (JAMA Cardiol)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד CAC (Coronary Artery Calcium) גבוה יותר מלווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים ואירועי דמם, כאשר הקשר בולט יותר עם הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים. מדד CAC גבוה עשוי לסייע בזיהוי חולים בהם צפויה תועלת לטיפול מניעה ראשונית באספירין, בהשוואה לחולים בהם לא צפויה תועלת דומה, אך רק כאשר הסיכון לדימום נמוך והסיכון הקרדיווסקולארי אינו נמוך.

החוקרים בחנו את הקשר בין מדד CAC, אירועי דמם ואירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים במטרה לקבוע אך סך התועלת של טיפול באספירין בערכי סף שונים של מדדי CAC. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל משתתפים ללא אירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים , אשר לא נטלו אספירין בתחילת הדרך.

במסגרת המחקר נבחנו שלוש קטגוריות של CAC: מדד אפסי, מדד בין 1-99 ומדד של 100 ומעלה. התוצאים העיקריים כללו את שיעורי דמם מג’ורי ואירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים.

מדגם המחקר כלל 2,191 משתתפים (גיל ממוצע של 44 שנים, 57% נשים), מהם 116 אובחנו עם אירוע דמם מג’ורי ו-123 אובחנו עם אירוע קרדיווסקולארי טרשתי לאורך חציון מעקב של 12.2 שנים.

הממצאים מעידים כי קטגוריות CAC גבוהות יותר (מדד CAC בטווח 1-99 ומדד CAC של 100 ומעלה, בהשוואה למדד אפסי) לווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים (יחסי סיכון של 1.6, רווח בר-סמך 95% של 1.1-2.4; ושל 2.6, רווח בר-סמך 95% של 1.5-4.3), כמו גם אירועי דמם (יחסי סיכון של 4.8, רווח בר-סמך 95% של 2.8-8.2; ושל 5.3, רווח בר-סמך 95% של 3.6-.7.9, בהתאמה), אך הקשר בין מדד CAC ובין הסיכון לדמם נחלש לאחר תקנון רב-משתני.

ממטה-אנליזה עלה כי ללא תלות במדד CAC, מבחינת מאזן נזק-תועלת, טיפול באספירין גרם יותר נזק בחולים בסיכון נמוך (פחות מ-5%) ובינוני (5-20%) לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים לאחר 10 שנים; מנגד, טיפול באספירין גרם יותר תועלת באלו בסיכון גבוה (20% ומעלה) לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים.

בקרב חולים בסיכון נמוך לדימום, מדד CAC של 100 ומעלה סייע בזיהוי חולים בהם המאזן צפוי להיות חיובי, אך זאת רק בחולים בסיכון בינוני או גבוה יותר (5% ומעלה) לאירוע קרדיווסקולארי טרשתי בתוך עשר שנים. בחולים בסיכון גבוה לדימום, הנזק של הטיפול צפוי לגבור על התועלת של אספירין, ללא תלות במדד CAC ובסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים.

JAMA Cardiol. Published online October 28, 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה