ראומטולוגיה

היעילות של Rituximab כנגד תסמונת שיוגרן ראשונית עם מעורבות מערכת עצבים היקפית (Ann Rheum Dis )

ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases עולה כי Rituximab הינו טיפול יעיל בחולים עם תסמונת שיוגרן ראשונית ומעורבות של מערכת העצבים ההיקפית, בין אם מדובר בקריוגלובולנמיה או וסקוליטיס.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להעריך את מקומו של Rituximab בטיפול בחולים עם תסמונת שיוגרן ראשונית (Primary Sjogren’s Syndrome) ומעורבות של מערכת העצבים ההיקפית.

המחקר כלל 17 חולים, בגיל ממוצע של 60 שנים (בטווח 44-78 שנים), עם תסמונת שיוגרן ראשונית ומעורבות של מערכת העצבים ההיקפית.

מהתוצאות עולה כי לאחר שלושה חודשים חל שיפור נוירולוגי ב-11 חולים (65%). החוקרים מדווחים על ירידה במדד Rankin מ-3 (1-5) ל-2 (1-5) לאחר שלושה חודשים, 2 (1-5) לאחר שישה חודשים ו-2 (1-6) לאחר תשעה חודשים (p=0.02). מדד European Sjogren’s Syndrome Disease Activity Index ירד מ-18 (10-44) ל-11 (5-20) לאחר שלושה חודשים, 11 (5-29) לאחר שישה חודשים ו-12 (5-30) לאחר תשעה חודשים (p<0.05).

הטיפול ב-Rituximab היה יעיל בנוכחות מעורבות נוירולוגית בתשעה מבין עשרה חולים עם וסקוליטיס או קריוגלובולינמיה (90%) לאחר שלושה חודשים ובשניים מבין שבעה מקרים (29%) ללא קריוגלובולינמיה ווסקוליטיס (p=0.03). מדדי Rankin ו-European Sjogren’s Syndrome Disease Activity Index ירדו משמעותית בקבוצת החולים עם וסקוליטיס או קריוגלובולינמיה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי Rituximab נמצא יעיל כנגד מעורבות מערכת עצבים היקפית (קריוגלובולינמיה או וסקוליטיס) בחולים עם תסמונת שיוגרן ראשונית.

Ann Rheum Dis (2011)

הערת מערכת:

להלן התייחסותו של ד”ר עודד קמחי, עורך מדור ראומטולוגיה.

תסמונת שיוגרן הינה מחלה אוטואימונית לא נדירה שפולינוירופתיה הינה סיבוך שכיח למדי שלה.שני המאמרים מתיחסים לבעייה הטיפולית ומציגים שתי אלטרנטיבות שעד כה השימוש בהם היה ספורדי ועל פי תאורי מקרה בודדים. עולה מתוך שני הדיווחים כי מודולציה של מערכת החיסון על ידי מבטרה או על ידי נוגדנים תוך ורידיים עשויה להועיל אצל חלק ניכר מהחולים בעיקר בנוירופתיה סנסורית מוטורית המאופיינת על ידי נוכחות קריוגלובולינים ושאינה גורמת לאטקסיה. אחוזי התגובה מרשימים ומאפשרים לתת ביתר קלות מבעבר המלצה לטיפולים יקרים ולא תמיד נטולי תופעות לוואי . יהיה צורך להגדיר בעתיד טוב יותר קלינית את החולים ואת סדר הטיפול הרצוי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה