לראשונה בישראל: גבר עם סוג דם A תרם כליה לבתו, שסוג דמה B

פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון:

"השתלה מסוג זה מהווה פריצת דרך בכך שהיא מאפשרת להרחיב באופן משמעותי את מספר השתלות האיברים בישראל"

בבי"ח בילינסון מקבוצת שירותי בריאות כללית ביצעו, לראשונה בישראל, השתלת כליה בחולה בעלת סוג דם שאינו תואם את סוג הדם של התורם. ההליך הייחודי עבר בהצלחה ומצבה של המושתלת טוב.

המושתלת, אורטל מחלב (19) מרמת השרון, סבלה ממחלה מולדת שגרמה לאי ספיקת כליות. היא עברה טיפולי דיאליזה מזה כשנה וחצי ואף נכנסה לרשימת הממתינים להשתלה. בשל מצוקת האיברים בישראל ולאור העובדה שלא נמצא תורם עם סוג דם מתאים, נאלצה אורטל להמתין זמן רב. סוג הדם של אורטל הוא B ולכן נזקקה לתורם עם סוג דם B או O.     

בתקופה האחרונה מצבה של אורטל הדרדר וכיוון שלא נמצאה תרומה מתאימה, הוחלט בבילינסון לבצע השתלה מתרומת כליה של אביה, שסוג דמו A. בהליך תרומת איברים רגיל, אדם אינו יכול לקבל איבר מתורם שסוג דמו אינו מתאים כיוון שגופו ידחה את האיבר.

לשם ביצוע ההשתלה בנסיבות המורכבות של סוגי דם שאינם תואמים, תכנן צוות של מחלקת השתלות בבילינסון, בראשות מנהל המחלקה פרופ' איתן מור וד"ר אלכסנדר יוסים, רופא בכיר במחלקה, את השלבים השונים בהליך הייחודי. כחלק מההכנה של אורטל להשתלה, ביצע צוות בנק הדם בראשותו של ד"ר יעקב אורלין תהליך של פלזמפרזיס- הפרדת הנוגדנים מהדם של אורטל, במטרה לצמצם את הסיכוי לדחיית הכליה החדשה. כמו כן, קיבלה אורטל מוצרי דם ותרופות למניעת דחייה. לאחר ניתוח ההשתלה, שעבר בהצלחה, ממשיכה אורטל לקבל טיפול נגד דחייה, תוך נטרול הנוגדנים בגופה. מצבה טוב והיא שוחררה היום לביתה.

פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון: "השתלה מסוג זה מהווה פריצת דרך בכך שהיא מאפשרת להרחיב באופן משמעותי את מספר השתלות האיברים בישראל. הניסיון בעולם מלמד כי באמצעות הטיפול החדשני וניטור מתאים של רמת הנוגדנים בדם סביב תקופת ההשתלה, ניתן להשיג בהשתלה מסוג זה תוצאה טובה גם לטווח הארוך, בדומה להשתלה של שתל מתורם תואם בסוג הדם".

       

*   *   *   *   *   *   *

מרכז רפואי רבין (בתי החולים בילינסון והשרון) הוא אחד מ-14 בתי החולים של ה'כללית' בכל רחבי הארץ. 'כללית' הינה ארגון הבריאות המוביל בישראל והשני בגודלו בעולם, המשרתת כ-4 מיליון לקוחות (54% מכלל הציבור בישראל) ב-1,300 מרפאות ומאות מכונים הפרוסים ברחבי הארץ. אתר האינטרנט (www.clalit.co.il) ומוקד השירות הטלפוני 2700 *  עומדים  לרשות הציבור 24 שעות ביממה למתן מענה לנושאים בריאותיים ולמידע כללי.

שלומית דיוינסקי-לבנה,

מ"מ דוברת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך