האם טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole עלול להגביר את הסיכון להיפרקלמיה בקשישים? (מתוך Journal of the American Society of Nephrology)

מאת ד"ר בן פודה שקד

ממחקר מקרה-ביקורת חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Journal of the American Society of Nephrology עולה כי השימוש בתכשיר Trimethoprim-Sulfamethoxazole (TMP-SMX) עלול להגביר את הסיכון להיפרקלמיה המצריכה אשפוז בקרב מבוגרים. בתוך כך, מחקר נוסף אשר פורסם בירחון Archives of Internal Medicine מראה כי סיכון מוגבר זה אינו עולה עוד בשל שימוש בחסמי בטא במקביל.

החוקרים מסבירים כי השימוש המקביל בחסמי הרצפטור הבטא-אדרנרגי (חסמי בטא) וב-TMP-SMX עלול להביא לסיכון מוגבר להיפרקלמיה. לדבריהם, שני מחקרי מקרה-ביקורת נערכו במטרה לבחון את הקשר בין אשפוז בשל היפרקלמיה ובין השימוש ב-TMP-SMX בחולים מבוגרים הנוטלים חסמי בטא.

המחקר כלל 299,749 חולים מבוגרים בגילאי 66 שנים ומעלה אשר מטופלים בחסמי בטא, ואותרו באמצעות גיליונות רפואיים ממוחשבים מאונטריו, קנדה. החוקרים אספו מידע אודות שימוש בתרופות ואשפוזים בשל היפרקלמיה.

החוקרים מדווחים כי בין השנים 1994 ו-2008, 189 מהחולים אושפזו בשל היפרקלמיה תוך 14 יום מקבלת תכשיר אנטיביוטי. הסיכון להיפרקלמיה המצריכה אשפוז היה  לדבריהם גבוה פי 5 עבור TMP-SMX לעומת Amoxacillin (Adjusted OR, 5.1; 95% CI = 2.8-9.4). הם מוסיפים כי Ciprofloxacin, Norfloxacin ו-Nitrofurantoin לא היו קשורים בסיכון להתפתחות היפרקלמיה המצריכה אשפוז.

החוקרים מציינים כי הקשר בין השימוש ב-TMP-SMX ובין הסיכון להיפרקלמיה המצריכה אשפוז היה רב יותר במינונים גבוהים של התכשיר. חזרה על ניתוח הנתונים הראשוני בעוקבה של מבוגרים שאינם מטופלים בחסמי בטא הראתה כי הסיכון להיפרקלמיה בעקבות TMP-SMX לעומת Amoxicillin לא נבדל משמעותית מזה שנמצא בקרב אלו המטופלים בחסמי בטא. לדבריהם, על אף שהתכשיר TMP-SMX קשור בסיכון מוגבר להיפרקלמיה במבוגרים, ממצאי המחקר לא הראו סיכון נוסף כשניתן בשילוב עם חסמי בטא.

בין מגבלות המחקר מזכירים החוקרים את הקצאת החולים לתכשירים האנטיביוטיים השונים שלא הייתה אקראית, עובדה שעשויה הייתה לגרום להטיה. כמו כן הם מזכירים את היעדר המידע אודות גורמי סיכון כגון צריכת האשלגן התזונתית, שימוש בתרופות שאינן תרופות-מרשם, וההיענות לטיפול התרופתי, וכן מציינים הטיה אפשרית בשל ההתוויה לטיפול וסיווג שגוי אפשרי של חשיפה ושל משתני התוצא.

החוקרים מסכמים כי תוצאות מחקרם זה מעידות על סיכון משמעותי, תלוי-מינון ובעל היגיון ביולוגי להיפרקלמיה בקרב קשישים המטופלים ב-TMP-SMX. לטענתם, על הרופאים להכיר סיכון זה ולשאול מדידת ערכי האשלגן בחולים אלו.

במחקר השני אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון Archives of Internal Medicine, ביקשו החוקרים לבחון את הסיכון לאשפוז הקשור בהיפרקלמיה בקרב קשישים המטופלים ב-TMP-SMX הניתן יחד עם מעכב ACE או לחילופין עם חסר הרצפטור לאנגיוטנסין (ARB).

עוקבת המחקר כללה תושבי אונטריו, קנדה, בגילאי 66 שנים ומעלה המטופלים דרך קבע במעכב ACE או ב-ARB. קבוצת המקרים הוגדרה כחולים עם היפרקלמיה שהצריכה אשפוז תוך 14 יום מקבלת מרשם ל-TMP-SMX, Amoxicillin, Ciprofloxacin או Norfloxacin. לכל חולה בקבוצה זו הותאמו עד לארבעה חולים בקבוצת הביקורת, וזאת על פי גיל החולה ומינו, וקיומן או היעדרן של מחלת כליות כרונית וסוכרת.

החוקרים מדווחים כי מבין 4,148 אשפוזים בשל היפרקלמיה במהלך 14 שנות המעקב של המחקר, 371 מקרים אירעו תוך 14 יום מחשיפה לתכשיר אנטיביוטי. לדבריהם, השימוש ב-TMP-SMX היה קשור בסיכון מוגבר פי כמעט 7 לאשפוז הקשור בהיפרקלמיה בהשוואה ל-Amoxicillin (aOR, 6.7; 95% CI = 4.5-10.0). יתר התכשירים האנטיביוטיים שנבחנו לא היו קשורים לסיכון מוגבר שכזה.

בין מגבלות מחקר זה מזכירים החוקרים את השימוש במידע מנהלתי, היעדר מידע הנוגע לגורמי סיכון אחרים ואירועים שהתרחשו מחוץ לאשפוז, את חוסר היכולת להסיק מתוצאות המחקר לגבי חולים צעירים יותר עם פחות גורמי סיכון להיפרקלמיה, וכן את היעדר התיקוף של דיוק סיווג האבחנה של היפרקלמיה בעת שחרור החולים מאשפוז.

החוקרים מסכמים כי בקרב חולים מבוגרים המטופלים במעכבי ACE או ב-ARB's, השימוש בתכשיר Trimethoprim-Sulfamethoxazole היה קשור בעלייה משמעותית בסיכון להיפרקלמיה המצריכה אשפוז בהשוואה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים שנבדקו. לדבריהם, יש לשקול טיפול אנטיביוטי חלופי בחולים אלו על פי הצורך הקליני.

J Am Soc Nephrol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול תרופתי ראשון ויחיד כנגד IgG4-Related Disease (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול תרופתי ראשון ויחיד כנגד IgG4-Related Disease (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Inebilizumab לטיפול בחולים עם אבחנה של IgG4-Related Disease (או IgG4-RD), הטיפול הראשון והיחיד המאושר למחלה אוטואימונית זו בארצות הברית. המומחים מסבירים כי IgG4-Related Disease הינה מחלה אוטואימונית נדירה, עם כ-200,000 חולים הסובלים מהמחלה בארצות הברית. האישור הנוכחי של טיפול המכוון כנגד תאי B עם […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של Benznidazole בטיפול במחלת שגס (Clin Microbiol Infect)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של Benznidazole בטיפול במחלת שגס (Clin Microbiol Infect)

    מנתונים ארוכי-טווח שפורסמו בכתב העת Clinical Microbiology and Infection עולה כי מרווח הזמן עד לעדות מולקולרית למחלה בחולים עם מחלת שגס (Chagas Disease) היה קצר יותר משמעותית עם Posaconazole לעומת Benznidazole. כשני-שליש מהחולים שטופלו תחילה ב-Posaconazole טופלו שוב ב- Benznidazole. החוקרים השלימו מחקר המשך למחקר פרוספקטיבי תצפיתי להערכת התוצאות הקליניות והפרזיטלוגיות ארוכות הטווח של טיפול […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Fitusiran לטיפול בהמופיליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Fitusiran לטיפול בהמופיליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Fitusiran למניעת אירועי דמם בחולים בגילאי 12 שנים ומעלה עם המופיליה A או B, עם או ללא מעכבי פקטור VIII או IX. המומחים מסבירים כי Fitusiran הינה תרופה ראשונה מסוגה ממשפחת SiRNA (או Small Interfering RNA), המפחיתה ייצור אנטי-תרומבין בכבד ע"י הפחתת ביטוי גן […]

  • עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי ההיארעות הכוללת של ממאירות מעי גס ורקטום בבריטניה התייצבה סביב 6.74 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בין שנת 2000 עד 2021, עם שיפור קל בהישרדות הכוללת, בפרט באלו בגילאי 60-69 שנים; עם זאת, היארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום הדגימה מגמת עליה במהלך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן בתר-ניתוחי של Durvalumab לטיפול בסרטן שלפוחית שתן החודר לשריר (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן בתר-ניתוחי של Durvalumab לטיפול בסרטן שלפוחית שתן החודר לשריר (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מתן בתר-ניתוחי של Durvalumab (אימפינזי) לטיפול במבוגרים עם סרטן שלפוחית שתן החודר לשכבת השריר.  באופן ספציפי, ההתוויה הינה למתן Durvalumab לפני ניתוח בשילוב עם Gemcitabine ו-Cisplatin ולאחר מכן טיפול משלים ב- Durvalumab כתכשיר יחיד לאחר כריתת שלפוחית רדיקאלית. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת וזאת על-סמך נתוני […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Inotuzumab Ozogamicin לטיפול בלויקמיה מסוג ALL (מתוך Cancer)

    תוצאות מבטיחות ל-Inotuzumab Ozogamicin לטיפול בלויקמיה מסוג ALL (מתוך Cancer)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי Inotuzumab Ozogamicin (בספונסה), תצמיד נוגדן עם כימותרפיה, נסבל היטב והדגים שיעורי תגובה כוללים של 74% במבוגרים עם לויקמיה עמידה/חוזרת מסוג B-ALL (או B-cell Acute Lymphoblastic Leukemia). מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 73 מבוגרים (גיל חציוני של 52.7 שנים) עם אבחנה של B-ALL עמיד לטיפול או חוזר, אשר […]

  • מעכב JAK חדש משפר איכות חיים בחולים עם אקזמה כרונית של הידיים (Dermatology and Therapy)

    מעכב JAK חדש משפר איכות חיים בחולים עם אקזמה כרונית של הידיים (Dermatology and Therapy)

    טיפול בקרם Delgocitinib, מעכב מקומי של Janus Kinase, הוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים הבריאותית של חולים עם אקזמה כרונית של הידיים בדרגה בינונית-עד-חמורה, כאשר באלו שטופלו בקרם במינון 20 מ"ג/גרם תועד שיפור גדול יותר באיכות החיים לעומת אלו שטופלו בקרם דמה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Dermatology and Therapy. המחקר האקראי, כפל-סמיות, מבוקר […]

  • גלוקוזאמין עשוי להפחית את הסיכון לנפרופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Nutrition & Diabetes)

    גלוקוזאמין עשוי להפחית את הסיכון לנפרופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Nutrition & Diabetes)

    שימוש קבוע בגלוקוזאמין, תוסף נפוץ בשימוש לטיפול באוסטיאוארתריטיס וכאבי מפרקים, מלווה בסיכון מופחת למשלב סיבוכים מיקרווסקולאריים ונפרופתיה סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nutrition & Diabetes. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלוקוזאמין מצוי בשימוש יומי של כ-20% מהמבוגרים בארצות הברית ואוסטרליה לטיפול באוסטיאוארתריטיס וכאבי מפרקים והוכח כאמצעי […]

  • חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין (חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר) עקב השריפות שפרצו בקליפורניה במהלך שנת 2020 לוותה בעליה בהיקף הפניות לחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות בתוך שבוע מהחשיפה, כולל עליה של 8% בהיקף הפניות על-רקע בריאות הנפש, עליה של 15% בשיעור הפניות בשל דיכאון ועליה של 29% בהפרעות מצב רוח אחרות, כך עולה מנתונים חדשים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה