כל מה שהמטופל שלכם צריך לדעת על דיקור מי שפיר/מאמר אורח מאת פרופ’ אייל שיינר (*)

(*)  יו”ר ועדת ההתמחות ורופא בכיר בחטיבת מיילדות וגינקולוגיה בבית החולים סורוקה

דיקור מי שפיר היא הבדיקה בעלת רמת המהימנות הגבוהה ביותר לגילוי הפרעות כרומזומיות בעובר. למרות זאת, רבים חוששים מביצוע ההליך בשל הדעה (המוטעית) הרווחת כי התהליך מורכב ומסוכן. בקרב חלק מהאנשים המילה דיקור מעוררת חלחלה, אחרים לא יכולים לשאת את המחשבה שמחט ארוכה תחדור דרך הבטן לתוך הרחם שם גדל לו העובר הזעיר ובקרב הרציונאליים שבינינו סיכוני זיהום מי השפיר, ירידת המים המוקדמת וסיכונים אחרים הנובעים מהתהליך הם הגורם מעורר החשש.

הבדיקות הרבות בהריון (במיוחד במדינת ישראל), הנבירה במידע בנושאים שונים, השינוי הגופני והציפייה מורטת העצבים ליום המיוחל עשויים לגרום לחששות ולמתחים רבים. לא אגזים אם אומר כי השאלה אם לבצע או לוותר על דיקור מי שפיר היא אחת השאלות המרכזיות בהיריון. למרות זאת, הרופאים לא תמיד נותנים המלצה חד-משמעית ובמקרים רבים, בהם אין התוויה חד משמעית, משאירים לבני הזוג את ההתחבטות. יש זוגות שיחליטו לבצע את הבדיקה גם ללא התוויה ברורה, פשוט על מנת לדעת בוודאות כי העובר לא נגוע בהפרעה כרומוזומלית גסה.

חשוב לזכור כי דיקור מי שפיר הוא הבדיקה בעלת רמת האמינות הגבוהה ביותר לאבחון בעיות כרומוזומאליות גסות. מי השפיר מכילים שתן עוברי ותאי עובר הנושרים מעור העובר וקרומיו כמו גם מקרומי השפיר. בדיקת תאים אלו יכולה לספק מידע על מספר הכרומזומים, המבנה שלהם ושינויים גסים בהם. בדיקת מי השפיר יכולה לאבחן ברמת אמינות גבוהה הפרעות כרומוזומיות שונות כגון תסמונת דאון או טרנר, שהן מבין ההפרעות הכרומזומיות השכיחות ביותר, כך שהבדיקה בהחלט מאפשרת לרובנו לישון בשקט בהמשך ההיריון. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי הבדיקה לא שוללת הפרעות כרומוזומליות עדינות שאינן נצפות בבדיקת מי השפיר הרגילה.

ישנן מספר התוויות רפואיות לביצוע דיקור מי שפיר. אחת הסיבות השכיחות ביותר היא גיל האם. ישנו קשר הדוק בין גיל האם לבין הסיכון לעובר ללקות בתסמונת דאון והפרעות כרומוזומיות נוספות. משרד הבריאות מזכה כל אישה מעל גיל 35 בדיקור מי שפיר (ההמלצה לבדיקות סקר טרם ההחלטה על דיקור עדיין עומדת). סיבות נוספות דיקור מי שפיר כוללות סיפור משפחתי של מחלה גנטית מאובחנת, לידת ילוד עם מחלה גנטית מאובחנת, נשאות של בני הזוג לאחת מהמחלות הגנטיות הנבדקות במסגרת בדיקות הסקר טרם ההיריון או במקרים בהם בדיקות הסקר בהיריון, כגון שקיפות עורפית, תבחין משולש או משולב אינם תקינים וכו’.

במקרים אחרים מבוצעת בדיקת מי שפיר בהתוויות ספציפיות אחרות כמו למשל שלילת זיהומים בעובר כמו בחשד להדבקה בנגיף  CMV . לעיתים הבדיקה מתבצעת גם כשקיים חשד לירידת מים: הרופא מזריק לחלל מי השפיר חומר בצבע כחול, ולאחר מספר שעות בודקים אם אין ירידה של החומר הכחול דרך הנרתיק.  בדיקת מי השפיר לצורך איבחון גנטי מבוצעת בשבועות 16-20 להיריון. הבדיקה מבוצעת תחת אולטראסאונד כך שהרופא עוקב אחר מיקום המחט ביחס לעובר, אחר עומק חדירת המחט ולעיתים גם אחר פעולת השאיבה בזמן אמת. הבדיקה מבוצעת לאחר צפייה בעובר, בשילייה ובכמות מי השפיר באולטרא סאונד ולאחר חיטוי הבטן והנחת כיסויים סטריליים. מיקום הדקירה נקבע לאחר בדיקת אולטרסאונד לאיתור מקום בו מרוכזים מי שפיר תוך ניסיון להימנע ממעבר דרך השילייה (אם ניתן), ולהימנע מפגיעה בחבל הטבור.  עם חדירת המחט הדקיקה נשאבת כמות מועטת (כ-20 סמ”ק במרבית המקרים) של נוזל מי שפיר שנשלח לבדיקה גנטית. הבדיקה מבוצעת באופן אמבולטורי (איננה כרוכה באשפוז) נמשכת מספר דקות ואינה כרוכה לרוב בכאב. מי השפיר שנשאבים ראשוניים עלולים להכיל תאי אם שנסחפו בדרך ולכן הנוזלים הראשונים (כ- 3 מ”ל) נשמרים במזרק נפרד. יתר הנוזלים נשלחים לבדיקה גנטית. אם לא מתקבל נוזל בדקירה ראשונה ניתן לנסות דיקור נוסף לאחר מיקום חדש של מקום הדקירה. עם סיום הפעולה מבוצע אולטרסאונד נוסף להדגים דופק לב עוברי.

למרות הסטיגמות שיצאו לבדיקה כבדיקה מסוכנת, הסיכון לאובדן היריון בעקבות הבדיקה קיים אבל נמוך, החוקרים סבורים שפחות מ-0.5% מהדיקורים עלולים לגרום לבעיה כלשהיא, יש האומרים שהסיכון הוא נמוך יותר ועומד על 1:400. פגיעה בעובר נמנעת ע”י ביצוע הבדיקה תחת אולטרסאונד.

יש לזכור כי תופעות שמתרחשות סביב הדיקור ייוחסו לדיקור למרות שהן לא בהכרח קשורות אליו. קורה שנשים מגיעות לדיקור ואז בשל סיפור של דמם קל הדיקור נידחה בשבוע ימים. יש מיקרים בהם לאחר שבוע לא הודגם דופק ואובחן אובדן תוך רחמי. ברור שאם כן היה מתרחש הדיקור במועד הסיבוך הנ”ל היה מיוחס לדיקור עצמו.

אובדן ההיריון יכול לנבוע מזיהום מי השפיר, ממות העובר או מהפלה מאוחרת בהמשך ההיריון. הסיכון לדלקת קרומי השפיר המדווח בספרות הינו סביב 1:1000 דיקורים. ערנות למס’ נושאים בהמשך ההיריון בכלל ולאחר דיקור מי שפיר בפרט יצמצמו את הסיכון ויאפשרו מענה רפואי מתאים במקרה של סיבוך.

לאחר הדיקור, נהוג לנוח כ-24 שעות בבית כאשר עד שלושה ימים מומלץ להימנע מפעילות פיזית מאומצת כמו למשל הרמת ילדים, ניקיון, סחיבת קניות וכיו”ב. מעבר לכך, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין ביממה הראשונה אשר עלולים לגרום להתכווצויות של הרחם. מעבר להתכווצויות המורגשות גם ללא קיום של יחסי מין נפוצה התחושה של לחץ בשיפולי הבטן ובגב, לרוב התופעה חולפת לאחר 24 שעות באמצעות שתייה מרובה ומנוחה.

מעבר לפעילות המונעת נדרש להגביר ערנות לתופעות רטיבות שיכולות לנבוע מדליפת שתן או הזעה במרבית המקרים אך במקרים אחרים יכולה לנבוע מירידת מים, מצב שדורש בירור רפואי. יש לציין כי ניתן לבצע זיהוי מהיר באמצעות פדים דיאגנוסטיים ייעודיים לאבחון עצמי של דליפת מי שפיר כגון ‘מיטסט’. כאשר יש חשד או מבחן הערכה יוצא חיובי יש לגשת מיידית לרופא נשים או למיון נשים. מעבר לכך, הופעת צירים סדירים, חום וכאבים מחייבים אף הם פנייה מיידית לבדיקת רופא.

לסיכום, בדיקת מי השפיר היא בדיקה מומלצת במקרים מסוימים, חשוב לזכור כי זו הבדיקה המהימנה ביותר לגילוי הפרעות כרומוזומאליות. ביצוע הבדיקה במקום מפוקח בעל מהימנות גבוהה תוך הקפדה על הוראות הרופא לאחר הבדיקה וערנות לתופעות מעוררות חשד בהמשך ההיריון יאפשרו היריון בריא ולידה תקינה.

מקורות :

1.  Chorionic villus sampling and amniocentesis. , Brambati B, Tului L. , Curr Opin Obstet Gynecol. 2005 Apr;17(2):197-201. Review.

 2. Clinical proceduress in prenatal diagnosis. , Eisenberg B, Wapner RJ. , Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2002 Oct;16(5):611-27. Review.

3.   Prenatal genetic diagnosis of Down’s syndrome. , Abbott MA, Benn P., Expert Rev Mol Diagn. 2002 Nov;2(6):605-15. Review.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מתן חיסון Tdap-IPV (או Tetanus-Diphtheria-Tetanus-Acellular Pertussis-Inactivated Polio Virus) לנשים הרות באפריקה נמצא בטוח, נסבל היטב ושיפר את תגובת הנוגדנים כנגד שעלת בתינוקות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר בשלב 4 להערכת ההשפעה של חיסון כנגד שעלת במהלך היריון על האימונוגניות במדגם משתתפים ממערב אפריקה. מדגם המחקר כלל 343 […]

  • מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    טיפול בידי דולה לווה בעליה בשיעורי הצלחת לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי, לצד עליה של 20% בשיעורי הנקה בלבד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. תמיכת דולה הפחיתה את שיעור הלידות המוקדמות בהיקף של 3-4 מקרים לכל 100 לידות, כאשר התועלת תועדה באוכלוסיות שונות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 17,831 […]

  • אבחנה של פיטיריאזיס רוזאה לפני שבוע 15 להיריון עשויה להביא לעליה בסיכון לסיבוכים בהריון

    אבחנה של פיטיריאזיס רוזאה לפני שבוע 15 להיריון עשויה להביא לעליה בסיכון לסיבוכים בהריון

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעור הסיבוכים בהריון עמדו על 19% בקרב נשים הרות עם פיטיריאזיס רוזאה, כאשר שיעור הסיבוכים היה גבוה יותר במקרים שאירעו לפני שבוע 15 להיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות סותרות אודות ההשפעה של פיטיריאזיס רוזאה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך