אונקוטסט טבע השיקה 2 בדיקות אונקולוגיות חדשניות בתחום הרפואה מותאמת אישית

בדיקת Target Now סורקת בתאי הגידול מטרות פוטציאליות לטיפול ומצביעה על הטיפול התרופתי היעיל ביותר על בסיס הפרופיל המולקולרי של תאי הגידול

בדיקת Tumorgraft – בודקת את התגובה של רקמת הגידול הממאיר לטיפולים שונים על רקמת גידול המושתלת בעכברים

בעשור האחרון אנו עדים להתקדמות משמעותית ביותר במלחמה במחלות הסרטן. לב המהפכה הינו במעבר מטיפול כוללני שמתאים למספר רב של גידולים (One Drug Fits All), לטיפול ממוקד המותאם למאפייני הגידול של החולה הספציפי (רפואה מותאמת אישית- Personalized Medicine). עיקר ההתקדמות מונעת  מהבנת התהליכים התוך תאיים והיכולת לאבחן את השינויים האלה באמצעות  בדיקות חדשניות.

עד לאחרונה  הטיפול היה מכוון על פי מקור הגידול (שד, מעי, לבלב,ריאה וכו'..). כיום, בעקבות ההבנה של השינויים ברמה המולקולרית, התאמת הטיפול מתבססת על זיהוי מאפינים  ו/או שינויים מולקולריים יחודיים ברקמת הגידול. מאפיינים מולקולריים אלה מצביעים על נקודות התורפה של הגידול לטיפולים מסוימים ומאפשרים לרופא להתאים את הטיפול המתאים ביותר.  לפיכך, חולה בסרטן שד וחולה עם גידול בלבלב עשויים לקבל את אותו הטיפול המכוון לשינוי המולקולרי  הייחודי ולא לפי מקור הגידול.

ד"ר ליאור שושן-גוטמן, מנהלת "אונקוטסט-טבע" המובילה בישראל את תחום הרפואה מותאמת אישית: "אנו נמצאים בחזית המהפכה בעולם הרפואה. היום הרפואה המודרנית מבינה שקיימת שונות ביולוגית רבה בין גידולים. למשל, סרטן ריאה מסווג כיום למספר רב של מחלות השונות זו מזו ברמה המולקולרית,  שונות זו עשויה להשפיע על אופן ומידת התגובה של הגידולים לאותו טיפול.  יש לנו את הכלים והיכולת לאתר מספר רב של מאפיינים ביולוגיים בגידול, שהוכחו בספרות המדעית כבעלי כושר ניבוי לתגובה או אי תגובה לטיפולים מסוימים,  לנבא סיכויי חזרת מחלה המאובחנת בשלב מוקדם לאחר ניתוח ועוד. על בסיס מידע זה יכולים הרופא והחולה לנבא את מהלך המחלה ולתכנן את הטיפול המיטבי."

אונקוטסט-טבע צרפה לסל הבדיקות המולקולריות והגנומיות הזמינות כיום בישראל שתי בדיקות חדשניות:

בדיקת Target Now   בדיקה המסייעת בבחירת הטיפול היעיל ביותר על בסיס בחינת הפרופיל המולקולרי של תאי הגידול. הבדיקה מיועדת לחולים בכל סוגי הסרטן המוצקים,המעוניינים לאבחן מטרות טיפוליות אפשריות בגידול לצורך התאמת טיפולים  כימיים וביולוגים. הבדיקה חיונית במיוחד במקרים בהם

המחלה אינה מגיבה לתרופות השגרתיות שניתנות עבור אותו סוג סרטן, והיא ממשיכה להתקדם ולהתפשט.

כל תרופה לסרטן, בין אם היא שייכת לקבוצת הכימותרפיה או לקבוצת התרופות הביולוגיות, מכוונת כלפי מולקולת מטרה מסויימת שנמצאת בתאי הגידול הסרטני. ההשפעה הרצויה של התרופה מושגת רק במידה והיא מצליחה לפעול בצורה יעילה על  מולקולת המטרה שלה. בדיקת Target now מבצעת סקירה מולקולרית רחבה ביותר על רקמת הגידול ויודעת לזהות מספר רב של מטרות בו זמנית ולדווח איזה טיפולים עשויים להועיל לחולה. ייחודה וחדשנותה של הבדיקה הם ביכולתה לספק לרופא מידע שעשוי לעזור לו לזהות טיפולים יעילים אפשריים אשר בלעדיה הוא לא היה שוקל לבצע אותם. פעמים רבות סיכום הממצאים מעלה אפשרויות טיפוליות שאינן נכללות בהנחיות הטיפול המקוריות, ולעיתים פוסל את האפשרות לעשות שימוש בתרופה המותווית באופן סטנדרטי למחלה.

כיום, בדיקה זו נמצאת  בשימוש בעיקר במקרי סרטן מתקדמים בהם לרופאים אזלו הכלים הטיפוליים הסטנדרטיים. עם זאת, חשוב לזכור כי השימוש בכל תרופה כרוך במידה שונה של יעילות וסיכון להופעת תופעות לוואי. בחירת התרופה על סמך בדיקה המבוצעת ברקמת הגידול לפני התחלת הטיפול עשויה להעלות את הסיכוי להצלחת הטיפול ולהפחית את הסיכון להופעת תופעות לוואי בלתי רצויות.

בדיקת Target Now אינה מצריכה מהחולה לעבור הליך רפואי נוסף, היא מבוצעת ברקמת הגידול הסרטני לאחר הוצאתה מהגוף בביופסיה או במהלך הניתוח להסרת הגידול.

הדגימה מרקמת הגידול נשלחת לפיענוח במעבדות בארה"ב, תוצאות האבחון מתקבלות כעבור שבועיים והן כוללת סקירה של המטרות הטיפוליות שהתגלו ברקמת הגידול ופירוט של התרופות הפועלות ביעילות כנגד אותן מטרות. רשימת המטרות הטיפוליות והתרופות המתאימות להן נבדקת ומעודכנת בתדירות גבוהה על ידי צוות מומחים בתחום הסרטן. לנוחיותו של הרופא המטפל, מופיע בדו"ח תוצאות הבדיקה גם סיכום של המחקרים שהוכיחו את הקשר בין המטרות הטיפוליות שהתגלו בבדיקה ובין התרופות המומלצות עבור אותן מטרות.

מחקר שהוצג בכנס של האגודה האמריקאית למחקר בתחום הסרטן (AACR) הדגים את יעילותה של בדיקת Target now. במסגרת מחקר זה ניתן טיפול שהתבסס על תוצאות בדיקת Target now ל-66 חולים בסרטן גרורתי, לאחר שלא הגיבו לטיפולים תרופתיים סטנדרטיים. במהלך המחקר נמצא כי ניתן לזהות מולקולות מטרות  אצל 98% מהחולים. בנוסף התגלה כי טיפול רפואי שהותאם על פי תוצאות הבדיקה, האריך לחלק מהחולים את משך הזמן בו נבלמה המחלה ביותר מ-30% בהשוואה לטיפול שקיבלו לפני תחילת המחקר. בלימת המחלה, ולו למספר חודשים, היא הישג משמעותי ורצוי ביותר. עוד חשוב להדגיש, כי באותו מחקר לא נמצאה התאמה בין התרופות שאותרו כמתאימות על ידי בדיקת Target now ובין התרופות שהרופאים המטפלים תכננו לתת לפני שראו את תוצאות הבדיקה. זאת הוכחה נוספת לכך שבדיקת Target now מסוגלת לאתר תרופות המתאימות באופן אישי לגידול, שכיום קשה לאתרן באמצעים אחרים.

בדיקת Tumorgraft בדיקה חדשה להערכת היעילות של טיפול תרופתי כנגד גידול סרטני עוד לפני שהוא ניתן למטופל, מאפשרת לרופא לבחור את התרופה הנכונה למטופל הנכון בעיתוי הנכון בהתחשב בקצב התפתחות המחלה.  הבדיקה מתבצעת באמצעות נטילת דגימה מרקמת הגידול הסרטני של החולה והשתלתה תוך שעות ספורות בעכברים עם מערכת חיסונית מוחלשת. התאים הסרטניים האנושים צומחים ומתפשטים בגוף העכברים ויוצרים שתלי-גידול תוך שהם שומרים על התכונות והמאפיינים הביולוגיים של הגידול האנושי המקורי. בשלב זה ניתנות לעכברים תרופות אונקולוגיות שונות, על פי תגובת שתלי הגידול בעכברים אפשר להעריך את הרגישות או העמידות של הגידול האנושי לכל תרופה ותרופה.

הבדיקה מאפשרת לבחון במקביל את יעילותן של תרופות אונקולוגיות רבות על שתלי-הגידול לפני שמחליטים על הטיפול הבא שינתן לחולה. מתוך הגידול האנושי אפשר לייצר חיסון אישי וכמובן לשמור את רקמת שתלי הגידול ולאפשר המשך צמיחה של התאים לצורכי מחקר.

הבדיקה מאפשרת למטופל לא לבזבז זמן יקר על תרופות שאינן יעילות לו וכמובן חוסכת לו תופעות לוואי קשות ומיותרות.

בדיקות נוספות שהושקו לאחרונה:

פענוח גנטי לגידול ממקור לא ידוע miRview mets קיימים מקרים בהם חולים מגיעים עם מחלה גרורתית ומקור הגידול אינו ברור. במצבים אלה  קיים קושי להתאים להם טיפול יעיל והחולה מטופל בשיטת "הניסוי וטעיה". בדיקה גנטית חדשה הנקראת miRview mets מבשרת על פריצת דרך בטיפול בחולים אלו ומאפשרת איתור יעיל של מקור הגרורה. . באמצעות דגימה של רקמת הגרורה והשוואת הפרופיל המולקולרי שלה למאגר קיים של פרופילים מולקולרים של גידולים מסוגים שונים,הבדיקה מצליחה לזהות את המקור ואיבר הגידול הראשוני ממנו התפתחה הגרורה, וכך ניתן לזהות את סוג הסרטן ולהתאים לחולה את הטיפול הנכון והמדוייק ביותר, ובכך לשפר את סיכויי ההחלמה. הבדיקה מסייעת לחולה ולרופא באישוש או פסילה של מקורות אפשריים שמוצגים לו על ידי הפתולוגיה, במקרים בהם הפתולוגיה לא מצליחה לזהות מקור אפשרי, וכן במקרים בהם זוהה מקור אפשרי על ידי הפתולוגיה אבל יש חשד לטעות בזיהוי (לא מסתדר עם התמונה הקלינית).

בדיקת אונקוטייפ קולון (מעי גס) – בדיקה המנבאת את מידת הסיכון להישנות סרטן המעי הגס לאחר ניתוח אצל חולים אשר אובחנו עם סרטן המעי הגס בשלבים מוקדמים (שלב 2).בדיקה זו הבודקת את הפרופיל של 12 גנים עוזרת לרופא המטפל להחליט האם נחוץ טיפול כימי מונע לאחר הניתוח או שאפשר להסתפק במעקב אחר המטופל.  הבדיקה נכללת בסל הביטוחי של קופת חולים כללית במסגרת מחקר המתקיים במרכזים הרפואיים של הקופה.

מגוון הבדיקות ליישום רפואה מותאמת אישית בתחומי המניעה, האבחנה והתאמת הטיפול במחלות ממאירות הולך וגדל ופותח אפשרויות חדשות ומבטיחות לטיפול יעיל יותר. חלק מן הבדיקות כלול במסגרת סלי השירותים של הקופות השונות ובמסגרת ביטוחים פרטיים, מידע נוסף אודות הבדיקות הגנטיות והמולקולריות הזמינות כיום עבור חולי סרטן ואנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן נמצא באתר האינטרנט של " אונקוטסט-טבע "  www.oncotest.co.il

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מנת קרינה גבוהה יותר משפר הישרדות חולים עם סרטן וושט? (Radiotherapy and Oncology)

    האם מנת קרינה גבוהה יותר משפר הישרדות חולים עם סרטן וושט? (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם סרטן וושט מתקדם-מקומית שאינו נתיח שקיבלו טיפול כימו-קרינתי דפיניטיבי, מנת קרינה גבוהה יותר (59.4 גריי ומעלה) לא הובילה לשיפור הישרדותי בהשוואה למנת קרינה סטנדרטית (50.0/50.4 גריי), אך מנת קרינה גבוהה יותר לוותה בעליה באירועים חריגים משנית לטיפול בדרגה 3 ומעלה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים שפורסמה בכתב העת Radiotherapy and Oncology. […]

  • תוצאות מבטיחות לגרייה מוחית מגנטית לטיפול במחלת אלצהיימר (Alzheimer's Research & Therapy)

    תוצאות מבטיחות לגרייה מוחית מגנטית לטיפול במחלת אלצהיימר (Alzheimer's Research & Therapy)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Alzheimer’s Research & Therapy עולה כי גרייה מגנטית מוחית חוזרת (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, או rTMS) של אזור Precuneus לאורך 52 שבועות הובילה להפחתת הידרדרות קוגניטיבית ב-52% והידרדרות תפקודית ב-96% בחולים עם מחלת אלצהיימר בדרגה קלה עד בינונית. המחקר האקראי, כפל-סמיות, כלל 48 חולים (גיל ממוצע של 72.8 שנים, 56% […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Atrasentan לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Atrasentan לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור מתן Atrasentan לטיפול במבוגרים עם אבחנה של IgA Nephropathy. התכשיר הלא-סטרואידלי ניתן פומית פעם ביום במטרה להפחית את היקף הפרשת החלבון בשתן. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי IgA Nephropathy הינה מחלת כליות אוטואימונית משנית לנוגדנים מסוג IgA. התסמינים האפשריים כוללים המטוריה ופרוטאינוריה, בצקות ויתר […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • דפיברילטור אוטומטי וקוצב לב חיצוני, ביתי וזול למניעת מוות לבבי פתאומי, מאת פרופ' טדי וייס וצוותו (הדסה)

    דפיברילטור אוטומטי וקוצב לב חיצוני, ביתי וזול למניעת מוות לבבי פתאומי, מאת פרופ' טדי וייס וצוותו (הדסה)

    מוות לבבי פתאומי-שנגרם עקב פרפור חדרים או דום-לב, שכיח מאוד: בארה"ב ובאירופה בלבד- כ 350,000 אנשים מתים כך-מדי שנה: (1000 ביום ובארץ כ 30 מדי יום! ב80%-מהמקרים- בבית או במשרד).. כל עיכוב במתן מכת חשמל מוריד הסיכוי להצלתם-יש ירידה של 10% בהישרדות עם כל דקת עיכוב –ומעט קריאות לעזרה ייענו בזמן (ולכן רק 5% יישארו […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • קרינה חיצונית עדיפה על TACE בטיפול בחולים עם סרטן כבד בשלב מוקדם ובינוני (Cancer)

    קרינה חיצונית עדיפה על TACE בטיפול בחולים עם סרטן כבד בשלב מוקדם ובינוני (Cancer)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בחולים עם סרטן כבד בשלב בינוני ומוקדם שקיבלו קרינה חיצונית (External Beam Radiation Therapy, או EBRT) השיגו תוצאות טובות יותר בהערכת בקרה מקומית והישרדות ללא-התקדמות לעומת אלו שטופלו ב-TACE (או Transarterial Chemoembolization). ממצאים אלו מציעים כי קרינה חיצונית עשויה לשמש כטיפול יעיל טוב יותר בחולים עם […]

  • תוצאות מבטיחות לטכנולוגיית מציאות מדומה לשיפור תפקוד מוטורי (Front Neurol)

    תוצאות מבטיחות לטכנולוגיית מציאות מדומה לשיפור תפקוד מוטורי (Front Neurol)

    טכנולוגיית מציאות מדומה מלווה בשיפור שיווי המשקל ותפקוד מוטורי של הגפיים במבוגרים במצב קריטי, בהשוואה לטכניקות שיקום מסורתיות, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת Frontiers in Neurology. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שהתבססו על נתונים מ-11 מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו לאורך עשר שנים בשמונה מאגרי נתונים גדולים. הסקירה כללה 880 מבוגרים במצב קריטי, […]

  • חשיבות בירור גנטי בחולים עם Palmoplantar Keratoderma (מתוך JAMA Dermatol)

    חשיבות בירור גנטי בחולים עם Palmoplantar Keratoderma (מתוך JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולים הבדלים גנטיים בתתי-סוגים של Palmoplantar Keratoderma תורשתית, עדות לחשיבות של בדיקות גנטית באבחנה נכונה של המחלה. מהנתונים עלה כי ב-83% מהמשפחות תועדה אבחנה גנטית של Palmoplantar Keratoderma, כאשר הגנוטיפ הנפוץ היה AAGAB. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Palmoplantar Keratoderma תורשתית הינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה