התועלת של פעילות גופנית כנגד הפרעות פסיכיאטריות (מתוך כנס Psych Congress)

היתרונות של פעילות גופנית בהיבטים שונים של הבריאות הגופנית מוכרים היטב, אך עדויות שהצטברו בשנים האחרונות מעידות על השפעה ייחודית על חלק מההפרעות הפסיכיאטריות, ואלו הובילו רופאים לשקול גישות טיפול חדשות ולשלב פעילות גופנית כטיפול בחולים אלו.

לדברי החוקרים, יש עדויות בולטות לפיהן פעילות גופנית עשויה לסייע בטיפול בהפרעות פסיכיאטרית, עם תועלת משמעותית. חלק מהעדויות הבולטות ביותר זוהו כטיפול בדיכאון, כאשר התועלת הפסיכיאטרית של פעילות גופנית הודגמה במספר מקרים ותאמה לתועלת של התערבויות תרופתיות, עם שמירה ומניעת הישנות בטווח הארוך.

החוקרים התייחסו למחקר מאוניברסיטת דיוק שכלל 156 חולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית, שחולקו באקראי לפעילות אירובית, טיפול ב-Sertraline, או שתי ההתערבויות למשך ארבעה חודשים. ההבדל בשיעורי ההפוגה בפעילות הגופנית ובקבוצת הטיפול התרופתי לאחר ארבעה חודשים לא היו מובהקים סטטיסטית (60% ו-69%, בהתאמה), אך במעקב בן עשרה חודשים, בקבוצת הפעילות הגופנית שיעורי ההישנות היו נמוכים יותר (P=0.01).

בחולים שהתעמלו באופן עצמאי לאחר תקופת הטיפול נרשמה ירידה בסיכויים לענות על קריטריוני דיכאון לאחר שישה חודשים, בהשוואה לאלו שלא התאמנו לאחר ארבעת חודשי המחקר.

במחקר דומה שנערך ע”י אותה קבוצת חוקרים לאחר עשר שנים, נכלל מדגם גדול יותר של 202 משתתפים, שחולקו לפעילות גופנית תחת השגחה, טיפול ב-Sertraline או פלסבו, והדגים שיעורי הפוגה של 46% לאחר ארבעה חודשים ו-66% לאחר 16 חודשי מעקב בשתי קבוצות הטיפול, ללא שיפור גדול יותר משמעותית עם טיפול תרופתי, בהשוואה לפעילות גופנית בניבוי הפוגה של דיכאון מג’ורי לאחר שנה אחת.

מחקרים אחרים הדגימו תוצאות מרשימות דומות לפעילות גופנית במגוון אוכלוסיות, כולל נשים הרות עם דיכאון, המעוניינות להימנע מטיפול תרופתי, חולים עם HIV ואף חולים הסובלים מאי-ספיקת לב, בהם לא רק שנרשמה ירידה מובהקת סטטיסטית בדיכאון בעקבות פעילות גופנית, אלא גם ירידה בשיעורי התמותה.

באשר לחרדה, אעפ”י שהעדויות אינן בולטות, הן עדיין מעידות על תועלת ונראה כי תכנית אימונים קרדיווסקולארית מתאימה במיוחד להשפעות הפיזיולוגיות הקשורות בחרדה.

חסרות עדויות באשר להפרעה דו-קוטבית, אך בחולים אלו לרוב תסמינים דומים לדיכאון, עם תועלת דומה. העדויות בנוגע לדיכאון בחולים עם הפרעה דו-קוטבית הן חזקות דיו כך שניתן להניח כי לפעילות גופנית תועלת גם בטיפול בחולים עם הפרעה זו.

באשר להפרעות פסיכוטיות חמורות דוגמת סכיזופרניה, העדויות בנוגע לתועלת של פעילות גופנית כנגד תסמיני פסיכוזה או תפקוד קוגניטיבי הן מוגבלות . עם זאת, מספר מחקרים הדגים שיפור במחלות רקע ונושאים מטבוליים עקב הטיפול האנטי-פסיכוטי הניתן לרוב לחולים אלו.

מחקר אחד להערכת התועלת של ג’וגינג ב-80 חולי סכיזופרניה, כלל 40 חולים שרצו 40 דקות, שלוש פעמים בשבוע והדגים שיפור משמעותי בדיכאון, חרדה, פוביה והתנהגות טורדנית-כפייתית, השוואה ל-40 ביקורות שלא היו פעילים גופנית ולא זכו לשיפור.

ישנן עדויות נרחבות המצביעות על תועלת לפעילות גופנית בהפרעות הנוגעות לתפקוד הקוגניטיבי, דוגמת דמנציה ומחלת אלצהיימר, עם שמונה מחקרים להערכת דמנציה בלבד בשלוש השנים האחרונות שהצביעו על שיפור עם פעילויות דוגמת הליכה ואימוני כוח על תפקוד הזיכרון והתפקוד הניהולי.

המכשול העיקרי עם כל ההפרעות הפסיכיאטריות נוגע לאופן הגברת המוטיבציה של החולים לעסוק בפעילות גופנית והכותבים מספקים מספר המלצות:

– התחלה בהערכה של ההיסטוריה של פעילות גופנית בהווה ובעבר והדרכת החולים על ההשפעות האפשריות של פעילות גופנית על מחלתם וכיצד להתאים את הפעילות לתפריט של אפשרויות טיפול אחרות.

– מתן המלצות ברורות.

– הצעת כלים להגברת המוטיבציה: תכנית התנהגותית, לדוגמא, המאפשרת לקבוע יעדים, או לקשר חולים עם קבוצת פעילות גופנית.

– יש להתייחס ליכולת הגופנית הנוכחית של החולה בהמלצה על משטר הפעילות.

– יש לסייע לחולה למצוא את הפעילות המתאימה ביותר עבורו, במקום להמליץ על התערבות ספציפית.

– יש לסייע בהדרכת החולה על השימוש בכלי הדרכה, דוגמת מקורות מידע או ספרים.

חשוב לדון בחשיבות פעילות גופנית עם החולים וכן חשוב לשפר את המודעות לפעילות גופנית בקרב רופאים.

Psych Congress 2012: US Psychiatric and Mental Health Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי טיפול ב- Fremanezumab(אג’ובי) מלווה בירידה גדולה יותר משמעותית בימי מיגרנה חודשיים ובתסמיני דיכאון לעומת פלסבו בחולים עם מיגרנה והפרעת דיכאון מג’ורית. מחקר UNITE הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכל מטופלים מ-55 מרכזים ב-12 מדינות בין השנים 2020 ועד 2022. המחקר כלל תקופת סקר בת ארבעה […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Global and Public Health עולה כי זמן מסך לפני השינה, עליה בזמן מסך בסופי שבוע, שימוש בטלפון כשעון מעורר והתמכרות למשחקי וידאו הינם מאפיינים נפוצים שנקשרו עם דפוסי שינה בשעה מאוחרת יותר, בקרת שינה ירודה ועליה בסיכון להשמנה במתבגרים בגילאי 11-14 שנים. מחקר החתך בכלל 62 תלמידי בית […]

  • השפעה שלילית של דיכאון על תגובה לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

    השפעה שלילית של דיכאון על תגובה לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

    בחולים עם אבחנה של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ותסמיני דיכאון בדרגה בינונית-עד-חמורה תועדו סיכויים נמוכים יותר להשגת פעילות מחלה נמוכה ומחלה לא-פעילה לאחר התחלת טיפול סיסטמי, בהשוואה לחולים עם המחלה הריאומטית וללא תסמיני דיכאון או עם תסמיני דיכאון קלים בלבד, כך על-פי תוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת RMD Open. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של […]

  • דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    היסטוריה של דיכאון מלווה בעליה של 14% בסיכון להיארעות אי-ספיקת לב, בהשוואה לאלו ללא היסטוריה של דיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים לאי-ספיקת לב ומשתנים סוציו-דמוגרפיים. מחקר העוקבה כלל נתונים אודות למעלה מ-2.8 מיליון יוצאי צבא ארצות הברית (גיל חציוני של 54 שנים, […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • טיפול ממושך בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים מלווים בסיכון מופחת לדמנציה

    טיפול ממושך בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים מלווים בסיכון מופחת לדמנציה

    שימוש ממושך בתרופות ממשפחת נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים (Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs, או NSAID) מלווה בירידה של 12% בסיכון לדמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. מנגד, שימוש לטווח קצר או בינוני בתרופות אלו לא הדגים השפעה מגנה מפני דמנציה. מדגם המחקר כלל למעלה מ-11,700 מבוגרים ללא-דמנציה (גיל ממוצע […]

  • השמנה ואיכות תזונה ירודה נפוצים בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית חמורה

    השמנה ואיכות תזונה ירודה נפוצים בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית חמורה

    מסקר במבוגרים עם מחלות פסיכיאטריות חמורות שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Nutrients עולה כי השמנה מדווחת ב-42% מהמשתתפים, לצד איכות תזונה ירודה והתערבויות לא יעילות להפחתת משקל למרות המאמצים, עדות לפערים בגישות לטיפול במשקל העודף באוכלוסייה זו. החוקרים השלימו סקר שכלל שאלונים באינטרנט, בדואר ובסיוע חוקרים והופנו ל-529 מבוגרים (גיל ממוצע של 49.3 שנים, 58% גברים) […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך