מחקר חדש בוחן את היעילות של טיפול כימו-קרינתי משולב במקרים של קרצינומה נאזופרינגיאלית (מתוך Journal of the National Cancer Institute)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Journal of the National Cancer Institute עולה כי לצד ירידה בשיעור התמותה המיוחסת לסרטן, שילוב של טיפול כימותרפי אדג’ובנטי וטיפול קרינתי במקרים מתקדמים של קרצינומה נאזופרינגיאלית- שהינו כיום הפרוטוקול הטיפול המקובל- קשור בנוסף בעלייה מדאיגה במקרי התמותה שאינם קשורים לסרטן.

החוקרים מסבירים כי הוספת כימותרפיה לטיפול הקרינתי הביאה לירידה משמעותית במספר מקרי התמותה המיוחסים להתקדמות המחלה, ואולם חולים המקבלים את הטיפול המשולב הראו היארעות גבוהה משמעותית של רעילות חריפה לעומת אלו שטופלו בהקרנות בלבד (83% לעומת 53%; p>0.001).

בנוסף, הם מדווחים כי נצפתה עלייה של 1.7% בתמותה הקשורה באופן ישיר לטיפול בקבוצת הטיפול המשולב, ועלייה של 4.7% במקרי התמותה המיוחסים לסיבות ‘מקריות’. נסיבות אלו כללו זיהום, ממאירות שניונית, אירוע וסקולארי מוחי והתאבדות.

לפיכך, על אף שהוספת הטיפול הכימותרפי הביא לירידה משמעותית בתמותה המיוחסת להתקדמות המחלה, מציינים החוקרים כי השרידות הכוללת בתום חמש שנות מעקב הייתה דומה בין הקבוצות בשל עלייה במספר מקרי התמותה שאינם מיוחסים לה.

לדברי החוקרים, על אף ששיעור הרעילות החריפה עלה משמעותית ב-30%, הרי שרובם הגדול של החולים התאושש מאירועים אלו ללא פגיעה משמעותית. לטענתם, העלייה בשיעור הרעילות המאוחרת לא הגיעה לכדי מובהקות סטטיסטית, כאשר שיעור התמותה המיוחסת ישירות לרעילות חריפה היה 1.2% ושיעור התמותה המיוחסת לרעילות מאוחרת היה 0.6%.

על פני השטח, נראה כי הטיפול המשולב יכול להיתפש כנסבל במידה מתקבלת על הדעת, מוסיפים החוקרים, ואולם לצד מקרי התמותה הללו המיוחסים ישירות לטיפול, נצפתה עלייה במקרי התמותה שאינם מיוחסים לו, לרבות זיהומים, ממאירויות נוספות והתאבדות, וזאת ב-4.7%. לדבריהם, לא ניתן לשלול בצורה מוחלטת את האפשרות לפיה ניתן לייחס מקרים אלו לנזק מתון שנגרם על ידי הטיפול הכימותרפי.

למרות חשש זה מפני עלייה מובהקת סטטיסטית במקרי התמותה המיוחסים לרעילויות הקשורות בטיפול ולגורמים נוספים הפוגעים בתועלת הסופית בשרידות הכוללת, הרי שמחקר זה תומך עדיין בהמשך הטיפול המשולב המקובל, מציינים החוקרים. לדבריהם, הדבר נובע מכך שהטיפול המשולב יכול לצמצם את הישנות הגידול ואת מקרי התמותה המיוחסים לסרטן בצורה מובהקת. לאור הסבל הנלווה להתקדמות המחלה, הם מציעים, הרי שהישג זה הינו בעדיפות הגבוהה ביותר.

עם זאת, החוקרים מבקשים להדגיש כי על החולים לקבל את מלוא המידע אודות הסיכונים הכרוכים בטיפול, ועל הקלינאים להיות ערים לצורך במעקב קפדני. הם טוענים כי שיפורים עתידיים יצטרכו לכלול לא רק את המשך יישום השיטות להורדת הרעילות, כי אם גם קביעה מדויקת יותר של הפרוגנוזה כך שניתן יהיה להתאים טיפול אגרסיבי יותר לחולה הפרטני המתאים לכך.

ראוי להזכיר כי הטיפול הכימותרפי האדג’ובנטי המקובל כיום נוסף לטיפול הקרינתי במקרים מתקדמים של קרצינומה נאזופרינגיאלית על בסיס תוצאות ממחקר ה-Intergroup 0099, אשר פורסם בשנת 1998 בירחון Journal of Clinical Oncology. תוצאות אותו מחקר הראו עלייה מרשימה הן בשרידות ללא התקדמות המחלה בתום שלוש שנות מעקב, והן בשרידות הכוללת בקרב חולים עם מחלה מתקדמת, ומאז הפך הטיפול המשולב לטיפול הבחירה בחולים אלו.

מאחר ולא קיים מידע אודות רעילות מאוחרת, החלה קבוצת ה-Hong Kong Nasopharyngeal Cancer Study Group לערוך מחקרים בתחום בשנת 1999 במטרה לבחון את היעילות ארוכת הטווח ואת בטיחות הטיפול. החוקרים סבורים כי מחקרם זה הינו הראשון אשר עושה שימוש במידע אודות רעילות מאוחרת וסיבות התמותה על מנת להעריך את הטווח התרפואטי של הטיפול.

המחקר התקיים בין השנים 1999 ו-2004, ונכללו בו 348 חולים עם קרצינומה נאזופרינגיאלית מתקדמת, אשר הוקצו אקראית לקבל טיפול רדיותרפי בלבד או לחילופין רדיותרפיה בשילוב עם Cisplatin במינון של 100 mg/m2 מדי שלושה שבועות למשך שלושה מחזורים במקביל לטיפולים הקרינתיים, ולאחר מכן Cisplatin במינון של 80 mg/m2 יחד עם Fluorouracil במינון של 1000 mg/m2 ליום למשך ארבעה ימים מדי 4 שבועות למשך שלושה מחזורים נוספים.

אחת מנקודות היעד העיקריות של המחקר הייתה השיעור הכולל של היעדר כישלון טיפולי (משמע פרק הזמן עד לכישלון ראשון באתר כלשהו), אשר היה גבוה משמעותית בקבוצת הטיפול המשולב בהשוואה לקבוצת הרדיותרפיה בתום חמש שנות מעקב (67% לעומת 55%; p=0.014). החוקרים מציינים כי נראה שממצא זה נובע במידה רבה משיפור משמעותי בשיעור הכולל של היעדר כישלון טיפולי מקומי/איזורי בתום חמש שנות מעקב בקבוצת הטיפול המשולב לעומת קבוצת הרדיותרפיה (88% לעומת 68%; p=0.005).

עם זאת, ההבדל בשיעור היעדר הכישלון הטיפולי המרוחק בתום חמש שנים לא הגיע לכדי מובהקות סטטיסטית (74% לעומת 68%; p=0.320).

יעד עיקרי נוסף של המחקר, השרידות ללא התקדמות המחלה, היה אף הוא גבוה משמעותית בתום חמש שנים בקבוצת הטיפול המשולב לעומת קבוצת הרדיותרפיה (62% ו-53%, בהתאמה; p=0.035).

החוקרים מוסיפים כי על אף ירידה מובהקת של 14% בתמותה המיוחסת להתקדמות המחלה בקבוצת הטיפול המשולב (24% לעומת 38%; p=0.008), שיעור השרידות הכולל היה כמעט זהה בין שתי הקבוצות במהלך ארבע השנים הראשונות למעקב. עם זאת, בתום חמש שנים נצפה רווח של 4% בשרידות הכוללת בקבוצת הטיפול המשולב (68% לעומת 64%), ובתום שמונה שנים הגיע רווח זה לכדי 7% (61% לעומת 54%; p=0.220).

לדברי החוקרים יש צורך במעקב ארוך טווח על מנת לאשר מגמה זו, ואולם לטענתם באם ממצא זה אכן יאושר הרי ששיפור בהיקף כזה בשרידות הינו משמעותי קלינית ובר השוואה לתוצאות המדווחות פעמים רבות בטיפול בגידולים סולידיים אחרים.

החוקרים מסבירים כי סרטן נאזופרינגיאלי הינו רגיש מאוד לרדיותרפיה כוללת, לכימותרפיה יעילה ולשילוב יעיל של שתיהן גם יחד. לדבריהם, על אף שהחולים מאובחנים פעמים רבות מאוחר עם שלב מתקדם מקומית (III או IV) של מחלתם, הרי שגידולים אלו רגישים מאוד לטיפול. המדובר לטענתם במחלה הניתנת לריפוי כיום, בתלות בטיפול מתאים ובמינונים מספקים של תכשירים הניתנים בסדר הנכון. שיעור הריפוי נכון לשנת 2010 עומד לדבריהם על כ-90%.

החוקרים מציינים כי הטיפול המקובל הינו אינדוקציה באמצעות כימותרפיה עם שלושה תכשירים (Taxane, Cisplatin ו-Fluorouracil) למשך שלושה מחזורים ולאחריה שילוב שבועי של Carboplatin ורדיותרפיה. לדבריהם, שינוי הפרוטוקול סייע בהפחתת תופעות הלוואי ואיכות החיים של המטופלים, כאשר שינוי למנה יומית בודדת של קרינה יחד עם כימותרפיה הינו יעיל כמו פרוטוקולים אחרים ומביא לשיעור הנמוך ביותר של תופעות לוואי מקומיות.

מתן מקביל של Cisplatin ורדיותרפיה הוחלף במתן מקביל שבועי של Carboplatin ורדיותרפיה, עם ירידה נוספת בשיעור תופעות הלוואי, לרבות בחילה והקאות, ירידה בשמיעה, פגיעה בתפקוד הכלייתי, התייבשות ונוירופתיה פריפרית.

החוקרים טוענים כי לא זו בלבד שפרוטוקול הכימותרפיה המעודכן והשימוש ב-Carboplatin עם רדיותרפיה הינו המשטר הטיפולי היעיל ביותר, הוא גם הבטוח ביותר ומציע איכות חיים טובה יותר למטופלים.

החולים אשר קיבלו טיפול משולב במסגרת המחקר הנוכחי הראו היארעות גבוהה משמעותית של רעילות חריפה, עם שיעור גבוה יותר של אירועים בדרגה 4 (12% לעומת 1%). שני חולים בקבוצת הטיפול המשולב מתו כתוצאה מאלח דם, וכן הייתה היארעות גבוהה משמעותית של מוקוזיטיס הקשורה בטיפול הקרינתי (62% לעומת 48%; p=0.02). בנוסף, עמדה ההיארעות של רעילות הקשורה בכימותרפיה על 59%.

בעוד שהטיפול המשולב היה כרוך בשיעור גבוה יותר של רעילות מאוחרת במהלך שלוש השנים הראשונות למעקב, שיעור זה השתווה לזה של קבוצת הרדיותרפיה בתום חמש שנים (30% לעומת 24%). בנוסף, על אף שלא נצפתה עלייה משמעותית בשיעור הרעילות המאג’ורית המאוחרת, מציינים החוקרים, העלייה במקרי התמותה שאינם מיוחסים לסרטן פגעה ברווח הסופי של השרידות הכוללת בעוקבה זו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב-Roflumilast, מעכב PDE-4, לטיפול בפסוריאזיס רובדית של הקרקפת והגוף במבוגרים ומתבגרים בגילאי 12 שנים ומעלה. הקרם בריכוז 0.3% מאושר כטיפול מקומי לפסוריאזיס רובדית במבוגרים וילדים בגילאי 6 שנים ומעלה. קרם Roflumilast בריכוז 0.15% אושר לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית באותה אוכלוסייה. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    במאמר שפורסם בכתב העת eGastroenterology מדווחים חוקרים מצ’ילה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Pentoxifylline, תכשיר הפועל כמעכב TNF-Alpha, לא הביא לשיפור תוצאות ההישרדות בחולים עם דלקת כבד חמורה משנית לצריכת אלכוהול בשילוב עם נזק כלייתי חד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת כבד חמורה על-רקע צריכת אלכוהול הינה מצב מסכן חיים, כאשר מתן […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMAמדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בהפחתת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול, עם שיעורים דומים של השגת יעד לחץ דם סיסטולי ופרופיל בטיחות טוב יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone הינה התרופה המועדפת לטיפול ביתר לחץ דם […]

  • מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    במאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances מדווחים חוקרים מאנגליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר משמעותי בין קוטר הגידול המקסימאלי ובין הסיכון להישנות בחולים עם מחלת הודג’קין בשלב-מוגבל שהשיגו בדיקת הדמיה תקינה, כאשר כל עליה של סנטימטר אחד בקוטר המקסימאלי של הגידול לוותה בעליה של 21% בסיכון להישנות. מדגם המחקר כלל 1,278 חולים […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך