טיפול ב-Carbamazepine מלווה ברמות ויטמין D נמוכות (Epilepsy Res)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epilepsy Research עולה קשר בין טיפול ב- Carbamazepine (טגרטול) ובין רמות נמוכות יותר של ויטמין D. ממצאים אלו הובילו את החוקרים להמליץ על בדיקת רמת ויטמין D בחולים בכל הגילאים הנוטלים טיפול זה ולעקוב אחר ערכים אלו לפחות אחת לשנתיים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיים חשש רב בנוגע להשפעה האפשרית של נוגדי-פרכוס על רמות ויטמין D, מולקולה חשובה במטבוליזם של העצם ומסלולי דלקת. הקשר בין שימוש כרוני ב- Carbamazepine ובין רמות ויטמין D נבחן בעבר, אך אין סקירה מקיפה המסייעת לרופאים להבין את מכלול הנתונים בנושא.

כעת השלימו החוקרים מטה-אנליזה של מחקרים שמדדו רמות ויטמין D בחולים שנטלו Carbamazepine במטרה לקבוע אם התרופה מפחיתה משמעותית את רמות ויטמין D בדם.

החיפוש בספרות הוביל לזיהוי 12 מחקרים שמדדו רמות ויטמין D במטופלים ב- Carbamazepine ובביקורות. בקרב אלו שטופלו בתרופה נוגדת-פרכוס תועדו רמות ויטמין D נמוכות יותר משמעותית, בהשוואה לאלו שלא נטלו Carbamazepine. ריכוז ויטמין D הממוצע בקרב מטופלים ב- Carbamazepine בכלל המחקרים עמד על 21.8 ננוגרם/מ”ל, בעוד שבביקורות תועדו רמות ויטמין D ממוצעות של 28 ננוגרם/מ”ל. ההבדל המשוקלל בממוצע רמות ויטמין D בין הקבוצות עמד על 4.0 ננוגרם/מ”ל.

החוקרים מדווחים כי לא תוארה השפעה משמעותית של גיל, מין, או משך הטיפול ב- Carbamazepine על ממצאים אלו.

ההשפעה של הטיפול נוגד הפרכוס על רמות ויטמין D הייתה דומה ללא תלות בשאלה אם קבוצת ההשוואה כללה ביקורות בריאות או חולי אפילפסיה שנטלו נוגדי-פרכוס אחרים.

מטה האנליזה הנוכחית מעידה כי השימוש ב-Carbamazepine מלווה בירידה ברמות ויטמין D. בשילוב עם נתונים נוספים בספרות הרפואית המעידים על ההשפעות המטבוליות הבעייתיות של Carbamazepine, הסקירה מספקת עדויות לטובת שימוש בנוגדי-פרכוס אחרים כקו-טיפול ראשון. לכל הפחות, יש לשקול בחום מתן תוספי ויטמין D בחולים המתחילים טיפול ב-Carbamazepine.

Epilepsy Res. 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך