סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות (Journal of the American Heart Association)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבחנה של הפרעה פסיכיאטרית חמורה, דוגמת הפרעה דו-קוטבית וסכיזופרניה, מלווה בעליה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם, בעיקר בקרב צעירים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הסיכון למחלות לב וכלי דם לאחר 10 שנים ולאחר 30 שנים בחולים עם וללא הפרעת פסיכיאטריות חמורות, כולל הפרעה דו-קוטבית, סכיזופרניה והפרעה סכיזו-אפקטיבית.

מדגם המחקר כלל את כל החולים בגילאי 18 עד 75 שנים, אשר פנו להערכת רופא מטפל בין ינואר 2016 ועד ספטמבר 2018. החוקרים סיווגו את החולים לקבוצה של חולים עם הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית או ללא הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית.

הסיכון למחלות לב וכלי דם בתוך עשר שנים נקבע על-פי מדדי מחלה קרדיווסקולארית טרשתית בחולים בגילאי 40 עד 75 שנים ללא מחלה קרדיווסקולארית קודמת; הסיכון למחלות לב וכלי דם לאחר 30 שנים נקבע על-בסיס מדד FRS (Framingham Risk Score) לחולים בגילאי 18-59 שנים ללא מחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 11,333 חולים עם הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית ו-579,924 משתתפים ללא מחלה פסיכיאטרית חמורה. לאחר תקנון לגיל, מין, גזע, מוצא וסוג ביטוח, החוקרים מדווחים כי הסיכון למחלות לב וכלי דם בתוך עשר שנים היה גבוה יותר משמעותית בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית (ממוצע של 9.44%, רווח בר-סמך 95% של 9.29-9.60%), בהשוואה לחולים ללא הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית (ממוצע, 7.99%, רווח בר-סמך 95% של 7.97-8.02%).

בדומה, הסיכון למחלות לב וכלי דם לאחר 30 שנים היה גבוה יותר משמעותית בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית (25% מהחולים בקטגוריית הסיכון הגבוהה ביותר, בהשוואה ל-11% מהחולים ללא הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית; p<0.001).

גורמי הסיכון הפרטניים אשר תרמו באופן המשמעותי ביותר לסיכון למחלות לב וכלי דם באלו עם הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית כללו מדד מסת גוף גבוה ועישון.

מבין סוגי ההפרעות הפסיכיאטריות, בחולים עם הפרעה דו-קוטבית תועד הסיכון הגבוה ביותר למחלות לב וכלי דם בתוך עשר שנים, בעוד שבחולים עם הפרעה סכיזואפקטיבית תועד הסיכון הגבוה ביותר לאחר 30 שנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם על-רקע הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית מופיע כבר במבוגרים צעירים. מכאן עולה החשיבות של איזון גורמי סיכון מג'וריים למחלות לב וכלי דם בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית מג'ורית מוקדם ככל הניתן.

Journal of the American Heart Association, Mar 9, 2022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם שימוש במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון למחלת פרקינסון?

    האם שימוש במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון למחלת פרקינסון?

    אבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה עשויה להביא לעליה בסיכון למחלת פרקינסון, אך שימוש מוקדם במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין דום נשימה חסימתי בשינה ובין מחלת פרקינסון, […]

  • התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    בחולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל שקיבלו טיפול תוך-ורידי בברזל תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה קרדיווסקולארית או אשפז בשל אי-ספיקת לב, אך תוצאות מחקר FAIR-HF2 לא היו מובהקים סטטיסטית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. עם זאת, כאשר ממצאי המחקר שולבו במטה-אנליזה עם תוצאות חמישה מחקרים קודמים, תועדו יתרונות חשובים למטופלים, כך […]

  • ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism עולה כי רמות נמוכות של sNRP-1 (או Soluble Neuropilin-1) נקשרו עם דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כאשר הקשר נותר עקבי בכל קבוצות הגיל. מחקר החתך נועד לבחון את הקשר בין רמות sNRP-1 ובין דיכאון ב-837 מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 […]

  • שילוב ADHD עם מחלות רקע עשוי להביא לעליה בסיכון להתנהגות פושעת

    שילוב ADHD עם מחלות רקע עשוי להביא לעליה בסיכון להתנהגות פושעת

    הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) במבוגרים מלווה בסיכון מוגבר להתנהגות פושעת, בעיקר בגברים ובאלו עם מחלות רקע, דוגמת הפרעת שימוש באלכוהול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Law and Psychiatry. מחקר החתך כלל 308 מבוגרים שאובחנו עם ADHD (גיל ממוצע של 34 שנים, 66% גברים), אשר עברו הערכה […]

  • טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Epilepsia Open עולה כי Cenobamate הינו טיפול יעיל בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, כאשר קרוב למחצית מהחולים השיגו ירידה של לפחות 50% בתדירות פרכוסים לאחר שלושה חודשים. אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-בינונית תועדו ב-30.9% מהחולים ורובם חלפו עם הזמן. המחקר הרב-מרכזי, רטרוספקטיבי, תצפיתי, כלל 19 בתי חולים בגרמניה, צרפת […]

  • שינויים במחזורי שינה-ערות עשויים להעיד על דמנציה בנשים מבוגרות (Neurology)

    שינויים במחזורי שינה-ערות עשויים להעיד על דמנציה בנשים מבוגרות (Neurology)

    עליה בישנוניות לאורך 24 שעות בנשים בשנות ה-80 לחייהן מלווה בסיכון גבוה כפליים לדמנציה, בהשוואה לנשים בגיל דומה עם דפוסי שינה יציבים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מדגם המחקר כלל 733 נשים ללא ליקוי קוגניטיבי (גיל ממוצע של 82.5 שנים, 91% לבנות) אשר לקחו חלק במחקר Study of Osteoporotic Fractures. המשתתפים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך