יום המודעות הבינלאומי: כל מה שחשוב לדעת על לידת פגים בישראל

מיילדות

לרגל יום הפג הבינלאומי, המצוין בכל שנה ב-17 בנובמבר, ארגון המיילדות בישראל, מגיש עובדות מעודכנות של מיילדות מהשטח אשר מובילות את תהליך הלידה המוקדמת והתמודדות ההורים עם הטיפול בפג:

  • ראשית חשוב לדעת שפג הוא תינוק שנולד לפני השבוע ה-37 של ההיריון כאשר לידה רגילה מתרחשת לרוב סביב השבוע ה-40 של ההיריון.
  • בעולם, אחד מכל 10 תינוקות נולד פג ומדי שנה נולדים ברחבי הגלובוס כ-15 מיליון פגים. בישראל על פי נתוני משרד הבריאות אחד מתוך 14 הריונות מסתיים בלידה מוקדמת.
  • לידת פג מתרחשת מסיבות רבות שרק חלקן ידועות וביניהן היסטוריה מיילדותית. למשל אם שילדה פג בעבר, נמצאת בסיכון גבוה יותר ללידה מוקדמת נוספת בהריון הבא. גורמים נוספים הם הריון מרובה עוברים, הפרעות בחלל הרחם או בצוואר הרחם וכן מחלות כרוניות כמו למשל סוכרת טרום הריונית, לחץ דם גבוה, אסטמה או מחלות כליות ולב.
  • גם סגנון חיים יכול להשפיע על הסיכון ללידת פג במיוחד גורמים כמו עישון, צריכת אלכוהול או סמים, תת משקל או עודף משקל של האישה בשלב הכניסה להריון. זו אחת הסיבות שחיוני להיגמל מעישון ולהימנע לחלוטין מצריכה של סמים ואלכוהול בהריון.
  • נשים בהריון הנמצאות בחשד להתפתחות לידה מוקדמת ימצאו תחת השגחה של מיילדת בחדר לידה. המיילדת שעוברת בכל שנתיים הכשרה של החייאת יילוד הכוללת התייחסות ללידת פג, מנטרת את מצב האם והעובר באופן רציף. המיילדת תדאג גם לארגון הציוד הייחודי הנצרך לתמיכה בתינוק פג, בהתאם לשבוע הלידה.  במידה ואכן תתרחש לידה מוקדמת היא תזמן את צוות היחידה לטיפול נמרץ יילודים (פגייה) ותדאג להוביל את הלידה באופן המותאם ללידת פג ,שהיא מעט שונה מלידת תינוק במועד וכוללת ניהול מאוד עדין של העובר וביצוע ניתוק מושהה של חבל הטבור במידה והמצב מאפשר, וזאת במטרה למנוע סיבוכי פגות.
  • פג נמצא בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה, תלוי בשבוע הלידה, ולכן זקוק לטיפול מיוחד ואשפוז במשך שבועות או חודשים ביחידה לטיפול נמרץ יילודים (פגייה). על מנת להפחית תחלואה נשימתית, נשים בסיכון ללידה מוקדמת מקבלות זריקה להבשלת ריאות העובר על פי שיקול דעת רפואי.
  • בקרב פגים שנולדו לפני השבוע ה- 28 ובמשקל שנמוך מ – 1,500 גרם, קיים סיכון ממשי לסיבוכים חמורים  יותר ולכן נעשים מאמצים רבים לשמור על ההיריון עד כמה שאפשר, כשכל יום שהעובר ברחם הוא בעל משמעות ליכולת ההתמודדות שלו עם החיים מחוץ לרחם.
  • לפגים שנולדו מעל 34 שבועות לרוב יש התמודדות טובה יותר עם החיים החוץ רחמיים, ובשבועות 35-36 אפילו ניתן ורצוי להורים ליהנות ממגע עור לעור בחדר לידה כמובן תלוי במצבו של הילוד. בשבועות מוקדמים יותר הורים לפגים ייהנו ממגע עור לעור בשיטת הקנגורו בה גם פגים קטנים נהנים ממגע ישיר עם ההורים דבר שהוכח שתורם לשיפור במצבם.
  • חשוב לדעת, לידת פג היא אתגר לא פשוט להורים. לידה מוקדמת היא לרוב אירוע בלתי צפוי וככזה הוא מעורר את הצורך לגייס כוחות ומשאבים להתמודדות. ככל שהפג צעיר יותר, משך האשפוז הצפוי לרוב ארוך יותר ונדרשת תמיכה רגשית ופיזית בהורים על מנת להקל את ההתמודדות עם האתגרים הצפויים.
  • בימים אלו מקדם ארגון המיילדות בישראל, מודל ליווי הריון רציף על ידי מילדת ביחד עם משרד הבריאות, קופות החולים והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, תוך שימת דגש על מימוש זכויות רפואיות ויצירת פרוטוקול אישי, עבור כל אישה במהלך כל ההיריון ולא רק ברגע השיא של הלידה. מחקרים מדעיים הוכיחו כי ליווי הריון רציף על ידי מיילדת יכול להקטין את הסיכון של לידה מוקדמת. יתרה מכך, בשלב יישום המודל, במהלך המפגשים בין המיילדת לאישה ההרה, המיילדת גם תוכל לאתר סימנים המעידים על כך שמתעורר סיכון ללידה מוקדמת ולהפנות אותה להמשך טיפול.
  • בארגון המיילדות פועלים בין היתר לשינוי התקינה של המיילדות בחדרי הלידה בארץ ליחס של מיילדת לכל יולדת כמקובל במדינות מפותחות במטרה לשפר את המצב היום בארץ שבו כל מיילדת מטפלת ב – 3-4 יולדות במקביל. במיוחד לאור שיעורי הפריון הגבוהים בישראל העומדים על 3.05 לידות לכל משפחה עם כ-180,000 תינוקות בשנה. בהקשר זה חשוב לציין כי אישה אשר חווה לידה מוקדמת עוברת טלטלה רגשית משמעותית הנובעת הן מגורם ההפתעה כאשר לא הייתה כלל מוכנה לזה והן מבחינת ההשלכות המשמעותיות של לידת פג. יולדת כזו זקוקה למיילדת צמודה שתוכל לענות על הצרכים הפיזיים והרגשיים, כך שהמודל של מיילדת לכל יולדת, לצד שינוי התקינה יוכלו לתת מענה גם בתקופה הזו.
  • נשים שרוצות לחלוק ולהתייעץ לגבי לידת פג ובנושאים נוספים, מוזמנות לקהילת הפייסבוק הסגורה הנקראת מילה של מיילדת, המונה כ – 4,300 נשים ומנוהלת על ידי מיילדות מקצועיות ומאפשרת לכל אישה להעלות שאלה,גם באופן אנונימי ולקבל תמיכה ומענה מקצועי ומבוסס ראיות. לכניסה לקבוצה לחצו כאן

    ===

ארגון המיילדות בישראל, הוא האיגוד המקצועי המייצג של 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה. הארגון פועל בהתאם לרוח הזמן לקידום המיילדות, העמקת הכשרתן והרחבת סמכויותיהן. מדובר בנשות מקצוע, בעלות רישיון של מיילדת מוסמכת, אשר ניתן להן על ידי משרד הבריאות בחלוף 6 שנות הכשרה וזאת לאחר לימודים של 4 שנות לימודי סיעוד לתואר אחות מוסמכת וכשנתיים נוספות לתפקיד מיילדת אשר מנהלת את תהליך הלידה בחדר הלידה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • כאבי קוליק בתינוקות עשויים לנבא את הסיכון למחלה אטופית

    כאבי קוליק בתינוקות עשויים לנבא את הסיכון למחלה אטופית

    בתינוקות הסובלים מכאבי קוליק עם בכי ואי-נוחות בטנית, תועד סיכון מוגבר למחלות אטופיות ותחלואה נשימתית לאורך תקופת הילדות וההתבגרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר עוקבה פרוספקטיבי של זוגות אם-ילד במסצ’וסטס להערכת הקשר בין כאיב קוליק או בכי מופרז והסיכון למחלות אטופיות ונשימתיות. הם […]

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מתן חיסון Tdap-IPV (או Tetanus-Diphtheria-Tetanus-Acellular Pertussis-Inactivated Polio Virus) לנשים הרות באפריקה נמצא בטוח, נסבל היטב ושיפר את תגובת הנוגדנים כנגד שעלת בתינוקות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר בשלב 4 להערכת ההשפעה של חיסון כנגד שעלת במהלך היריון על האימונוגניות במדגם משתתפים ממערב אפריקה. מדגם המחקר כלל 343 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך