האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה של הר"י פרסם השבוע גילוי דעת, המבוסס על ניסיון רפואי ומדעי רחב היקף מהארץ ומהעולם ומשקף את הגישה המקובלת בעולם – לאלרגיה למזון במערכת החינוך, על רקע מצוקה העולה מהורים וילדים המגיעים למרפאות האלרגיה לקראת תחילת שנת הלימודים, ושאלות חוזרות בנושא.
כדי לסייע לילד האלרגני, קיים כיום בישראל איסור על הכנסת מזונות אלרגניים לכיתה, או לבית הספר. איסור זה מבוסס על שתי הנחות, שהתבררו בשנים האחרונות בעולם כמוטעות:
1. ייתכנו תגובות קשות בעקבות מגע או הרחה של מזון אלרגני
2. איסור כזה יפחית את הסיכון לתגובות אלרגיות מסוכנות בבית הספר
האיגודים הבינלאומיים לאלרגיה (האמריקאי, האירופאי והאוסטרלי) פרסמו בשנים האחרונות ניירות עמדה שממליצים לא לאסור על הכנסת מזונות אלרגניים לגנים ולבתי ספר (למעט בתינוקות ובילדים קטנים, או בילדים עם עיכוב התפתחותי). האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה ממליץ לאמץ את הגישה הבינלאומית וקורא לא לאסור באופן גורף על הכנסת מזונות אלרגניים לבתי הספר.
בהמשך לתגובות שפורסמו בעקבות גילוי דעת בענין הכנסת מזונות אלרגניים למערכת החינוך, מפרסם האיגוד הישראלי לאלרגיה ולאימונולוגיה הודעה נוספת:
כמו כלל איגודי רופאי האלרגיה והאימנולוגיה בעולם, גם בישראל, חובתנו המצפונית והמקצועית כרופאים לבטא את עמדנו בנושאי מדיניות ציבורית בתחום עיסוקנו.
לכל מחלה כרונית – כולל אלרגיה למזון, יש השלכות בריאותיות ופסיכולוגיות המשפיעות על תפקודו והתנהלותו של המטופל. תפקידנו כרופאים לא מסתכם בבדיקה, במתן אבחנה ובטיפול תרופתי. אנו רואים את יעודנו המקצועי גם בהדרכה ובהתייחסות לכלל רבדי החיים של המטופל ולהשלכות מחלתו על חייו.
ילדים עם אלרגיה למזון לא נמצאים בסיכון לתגובות רב מערכתיות או קשות – בשל מגע או הרחה של מזונות אלרגניים. עובדה זאת מוכחת מעל לכל ספק. אסור שהחשש מנגיעה או הרחה של מזון אלרגני תשמש כבסיס לקביעת מדיניות.
כשם שלא יעלה על הדעת למנוע או לתקוף רופאי משפחה, ילדים, בריאות הציבור וכך הלאה על הדרכה בנושאי תזונה ואורח חיים בריא, על הפסקת עישון, על התנהלות נכונה עם מחלת הסוכרת, על שילוב פעילות גופנית לאחר אירועי לב וכך הלאה, לא יעלה על הדעת שמומחי האלרגיה לא ידריכו או יביעו עמדה מבוססת ניסיון ביומיום, מחקר ומדע.
קביעת מדיניות רפואית ציבורית נעשית בחזית אחת עם גורמי המקצוע במשרדי הבריאות והחינוך.
אנו כאיגוד, כמו עמיתנו בארה"ב, באירופה ובשאר העולם קוראים להורים לילדים אלרגים לקראת פתיחת שנת הלימודים:
● להקפיד על מעקב קבוע אצל רופא מומחה באלרגיה
● להביא לבית הספר מכתב המפרט את האלרגיות של הילד, וכן תכנית פעולה לטיפול – במקרה של תגובה אלרגית למזון.
● להדריך את צוות בית הספר על אלרגיה למזון וטיפול בתגובות אלרגיות.
● מזרקי אפיפן – לאחרונה הועבר חוק הקובע שבתי ספר צריכים להיות מצוידים במזרקי אפיפן.
האיגוד קורא למנהלי בתי הספר לוודא שיש ברשותם מזרקי אפיפן ובתוקף. בד בבד, קורא האיגוד להורי הילדים האלרגים לוודא, שהם מצויידים תמיד בתיק במזרק אפיפן אישי בתוקף.
● חלילה מתגלה במהלך השנה תגובה אלרגית רב מערכתית אצל ילד – הטיפול היעיל ביותר הוא הזרקת אפיפן. אם יש ספק לגבי חומרת התגובה – יש להזריק אפיפן.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!