- מוקד משרד הבריאות לאיתור מאושפזים מהמלחמה: *5400 שלוחה 3
- טלפון מרכז החוסן הארצי הטיפולי *5486 – המרכז פועל בימים א-ה בין השעות 08:00-20:00
- האתר הייעודי של משרד הבריאות, בו ניתן להתעדכן בכלל המידע על המענים של המשרד לכלל המטופלים ולמפונים, התמודדות נפשית בשעת חירום, העסקה וסיוע לצוותים הרפואיים ולמוסדות הבריאות ועוד
- מידע על מרכזי החוסן והחירום ודרכי קבלת התמיכה הרגשית ב’עולם הדאטה’ באתר משרד הבריאות
בתמונת הכותרת: עמית סוסנה (בסגול) המאושפזת כעת במחלקת השבים במרכז הרפואי וולפסון, התאחדה עם אמה מירה ואחותה שירה.
קרדיט צילום: דוברות וולפסון
עדכונים מבתי החולים ומשרד הבריאות
יום שישי 1/12
דוברות סורוקה :
רגע מרגש בערב בסורוקה, עם הגעתם של בילאל אלזיאדנה בן ה -18 ועאישה אלזיאנדה בת 17, אח ואחות ששבו לישראל מהשבי בעזה. שני צוותים ייעודיים נערכו מבעוד מועד לקבלת בני המשפחה בבית החולים, ובהמשך לקבלתם של בילאל ועאישה אלזיאדנה: צוות רפואי, סיעודי, סוציאלי, כולם דוברי השפה הערבית. עם הגעתם הם עברו בדיקה רפואית, מצבם הגופני טוב. המפגש המשפחתי היה מרגש ועוצמתי והעניק הרבה תקווה לצוותים בסורוקה.
בנוסף, התרגשות גדולה נרשמה אמש בבית חולים סבן לילדים בסורוקה עם שחרורה של נילי מרגלית, שנחטפה מביתה בקיבוץ ניר עוז לשבי בעזה, בשבת השחורה ב 7 באוקטובר.
נילי עובדת כאחות מלר״ד ילדים. חבריה לעבודה מספרים עליה שהיא אחות מוערכת, מקצועית וחדת אבחנה, מלאת חמלה ובעלת גישה מיוחדת לטיפול בילדים. מהווה מודל לחיקוי. בנוסף לעבודתה בסורוקה, היא גם מכשירה את דור העתיד של הסיעוד. בתחילה לא היה ברור מה עלה בגורלה והיא הייתה בגדר נעדרת, עד לעדותה של יוכבד ליפשיץ, אחת הנשים ששוחררו משבי החמאס ובת קיבוץ ניר עוז, שסיפרה כי נילי נחטפה והיא בחיים, וכמו בשגרה גם בשבי היא מטפלת בפצועים ודואגת להם.
דוברות וולפסון:
לראשונה לאחר 55 ימים בשבי, עמית סוסנה המאושפזת כעת במחלקת השבים במרכז הרפואי וולפסון, התאחדה עם אמה מירה ואחותה שירה.
הודעת משרד הבריאות
משרד הבריאות מעדכן כי הערב מגיעים לישראל 8 שבות ושבים, לאחר 55 ימים בשבי בעזה. בין השבים 6 נשים, נער ונערה, אשר יתאחדו עם בני משפחותיהם הערב.
4 נשים הגיעו למרכז הרפואי וולפסון, 2 נשים למרכז הרפואי שיבא, והנער והנערה הגיעו לבית החולים סורוקה.
יום ה’ 30/11
דוברות סורורקה

מיה ואיתי רגב בבית החולים סורוקה
ד”ר דן שוורצפוקס-סגן מנהל סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי, כללית, מעדכן: הלילה הגיע למרכז הרפואי סורוקה מהשבי בעזה איתי רגב, אחיה של מיה המאושפזת כאן אצלנו בסורוקה, ששוחררה משבי החמאס בשבת האחרונה. עם הגעתו של איתי לסורוקה, עבר בדיקה רפואית להערכת מצבו ובמקביל התאחד במפגש מרגש מאד עם הוריו, עם אחיו הצעיר ועם אחותו מיה. מצבו הגופני של איתי טוב. מיה רגב, אחותו של איתי הגיעה לסורוקה עם פציעה מורכבת ברגלה כתוצאה מירי. היא עברה ניתוח לייצוב וקיבוע השבר ברגל, וככל הנראה תזדקק לניתוחים נוספים וצפוי לה הליך שיקום משמעותי. היא מלווה על ידי צוות רב מקצועי בהובלת רופאה בכירה מהמלר״ד ועובדת סוציאלית מהשירות הסוציאלי בבית החולים, באופן צמוד. ברגעים אלה ובימים הקרובים צוות בית החולים יעניק למשפחה מעטפת טיפול מלאה על פי כל צורך במתחם המיוחד אשר הוקם עבור השבים.
בנוסף, כפי שכבר עדכנו, מצבה של אלמה אברהם שהועברה אלינו בתחילת השבוע במצב קשה מאד משתפר, היא בהכרה ואנו עושים הכל כדי למצות כל אפשרות להביא להמשך התאוששותה. היא עדיין מאושפזת במחלקה לטיפול נמרץ כללי.
הצוותים בסורוקה נמצאים מאז השבעה באוקטובר בחזית הטיפול בפצועי המלחמה, אזרחים וחיילים, והטיפול בשבים מרצועת עזה הוא אבן יסוד נוספת במימוש יעוד בית החולים. אנו מעניקים מעטפת טיפול מלאה לחוזרים מהשבי המאושפזים אצלנו הן רפואית והן רגשית על ידי צוות רב מקצועי ייעודי.אנו מייחלים לשובם המהיר של כל החטופים לישראל בבריאות מלאה.
משרד הבריאות מעדכן כי במהלך הלילה הגיעו לישראל 12 שבות ושבים, לאחר 54 ימים בשבי בעזה. בין השבים 5 ילדים, ו-7 נשים אשר יתאחדו עם בני משפחותיהם. בנוסף, שבו לישראל 4 אזרחים תאילנדים.
ארבעת האזרחים הזרים ששוחררו הגיעו לאסף הרופא, 4 ילדים למרכז הרפואי שניידר, נער לבית החולים סורוקה, 6 נשים הגיעו במהלך הערב והלילה לשיבא, ואישה נוספת לאיכילוב. החטופים והחטופות שבים הביתה מהשבי לאחר 54 ימים.
יום ד’ 29/11
המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)
שתי נשים ששוחררו מהשבי הגיעו בלילה לאיכלוב, מצבן הרפואי יציב, מקבלות טיפול פסיכוסוציאלי עוטף על ידי הצוותים ובני המשפחה.
הילדים שהגיעו ביום שני לבית החולים נמצאים במצב רפואי יציב. הילדים במצב גופני יציב וסביר, וילדה אחת עברה התערבות כירורגית אורתופדית ממנה התאוששה. הילדים מציגים אתגרים רפואיים ופסיכוסוציאלים המטופלים על ידי הצוותים. רב הילדים צפויים להשתחרר בקרוב למקומות השהות הקבועים שלהם, למעט הילדה שעברה את ההתערבות האורתופדית שתזדקק לטיפולי המשך.
הילדים ששהו בשבי סבלו מירידה משמעותית במשקל, בין 10-17%, בשל היקף המזון שקיבלו, וצמצום גדול בגיוון שלו שהייה, בעודם שוהים במקום בלי אור. לכן הילדים עוברים הערכה תזונתית משמעותית, נערכות בדיקות לגבי החוסרים והצרכים של כל אחד מהם: נושא התזונה מקבל דגש, מאחר שהם בתקופה של גדילה והתפתחות והחסך הוא לא רק קלורי, אלא גם בחלבונים, למשל. הילדים מקבלים ויטמינים ותוספים לפי החוסרים והצרכים שעלו בבדיקות.
משרד הבריאות (00:19) מעדכן בהתרגשות על הגעת 7 נשים ונערה למרכז הרפואי שיבא השבות הביתה מהשבי. בני משפחותיהן כבר מצפים בנשימה עצורה בבית החולים וממתינים להתאחד איתן לראשונה מזה 53 ימים.
גם הצוותים הרפואיים וגורמי המקצוע בבית החולים ערוכים לקבלתן בהתרגשות רבה ולעשות ככל הנדרש על מנת להעניק טיפול רפואי, נפשי וכל צורך אחר שיידרש.
המרכז הרפואי שמיר אסף הרופא
הלילה קיבלנו עוד שני אזרחים תאילנדים שבים, למתחם המיוחד בבית החולים. צוותי רפואה, סיעוד ועובדים סוציאלים, יחד עם צוותי ההנהלה קיבלו אותם בחיבוק וחום. בנוסף, קיבלו את פניהם גם סגן ראש ממשלת תאילנד ושגרירת תאילנד בישראל. הם נבדקו ע”י הצוותים הרפואיים ומצבם יציב.
נכון להבוקר נמצאים במתחם אישה ו- 18 גברים נוספים ששבו מעזה לאחר שנחטפו. המפגש המרגש בין השבים אמש וחבריהם שנמצאים מספר ימים בשמיר אסף הרופא לא השאיר אף עין יבשה בקרב הצוותים הרפואיים.
יום ג’ 28/11
הודעה משותפת לדוברות משרד הבריאות ולמרכז הרפואי ת”א, איכילוב:
למרכז הרפואי ת”א, איכילוב הגיעו הערב 2 שבות באופן מוסק. השבות יגיעו למתחם ייעודי שהוכן מבעוד מועד ע”י בית החולים. עם הגעתן הן יעברו בדיקות רפואיות ראשוניות על מנת להעריך את מצבן ואת אופן הטיפול הנדרש במטרה להעניק להן טיפול רפואי מתאים. לאחר הטיפול הרפואי, תינתן הצהרה לתקשורת ע”י נציג בית החולים על מנת לעדכן את הציבור על מצבן הרפואי.
הודעה משותפת מטעם המרכז הרפואי זיו בצפת והרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים -בהמשך לאירוע הסייבר במרכז הרפואי זיו
צוותי מחשוב ומומחי סייבר עובדים כל העת כדי לחקור את האירוע ולחזק את ההגנות. עם זאת יש אינדיקציות שדלף מידע ממערכות בית החולים. חשוב לציין שבכל מקרה לא היתה ואין הפרעה לפעילות המרכז הרפואי אשר ממשיך להעניק טיפול כרגיל. הרשות להגנת הפרטיות מבקשת להדגיש כי חל איסור פלילי לעשות שימוש / העברה / הפצה של מידע אישי שדלף. הרשות מבהירה כי לא תהסס להפעיל סמכויותיה הפליליות כנגד מי שיפעל כאמור. הרשות להגנת הפרטיות שחברה למרכז הרפואי מבקשת לעדכן את ציבור המטופלים שטופל במרכז הרפואי זיו, לגלות משנה זהירות בכל הנוגע לקבלת הודעות בפלטפורמות השונות הנחזות להיות מטעם בית החולים ולא לפתוח הודעות חשודות או ללחוץ על קישורים המצורפים להן. מידע נוסף אפשר למצוא באתר הרשות בקישור הבא:
https://www.gov.il/he/departments/general/leak_privacy_recommendations
במסגרת הטיפול באירוע וכדי לשמור על פרטיות האנשים, פנה מערך הסייבר הלאומי למחלקת הסייבר בפרקליטות בבקשה שתפנה לבית משפט לטובת הוצאת צו איסור פרסום. בהתאם, ניתן צו איסור פרסום רחב וצו להסרה ביחס לתוכן ומידע אישי ורפואי שדלף כתוצאה מהאירוע. כמו כן מחלקת הסייבר בפרקליטות פועלת להסיר את המידע האישי שדלף לרשת.
–
ב-N12 פרסמו הבוקר שיחה עם ד”ר צח סלוצקי, סגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה, שמעדכן במצבן של מיה רגב בת ה-21 ואלמה אברהם בת ה-85: “אלמה הגיעה אלינו במצב קשה מאוד עם מדדים חיוניים כגון דופק וטמפרטורת גוף מאוד נמוכה. מרגע קבלתה, הצוותים בבית החולים נלחמים על חייה. אלמה נמצאת כרגע ביחידה לטיפול נמרץ, מורדמת ומונשמת. הצוותים נמצאים סביבה וסביב בני המשפחה 24-7, במעטפת רפואית וסוציאלית. אנחנו מלווים את בני המשפחה בצורה צמודה”. לדבריו, מיה רגב מתאוששת לאחר ניתוח, והצוות מאמין כי תחלים באופן מלא. לכתבה ב-N12
בשעות הערב המוקדמות פרסם פרופ’ מוטי קליין – מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי בסורוקה, מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית הצהרה על שיפור במצבה של אלמה אברהם
צוותי המרכז הרפואי סורוקה נמצאים מאז השבעה באוקטובר בחזית הטיפול בפצועי המלחמה, אזרחים וחיילים. עובדי בית החולים טיפלו במאות פצועים, מקרים קשים ומורכבים. הטיפול בשבים מרצועת עזה הוא עוד אבן יסוד במימוש ייעוד בית החולים. אלמה אברהם בת ה -84 נחטפה ע”י החמאס לפני למעלה מ-50 ימים. אלמה סובלת ממחלות רקע רבות ובטרם נחטפה קיבלה טיפול תרופתי חיוני לחיים על בסיס קבוע. אחרי למעלה מ-50 ימים בשבי החמאס, ברצועת עזה, הועברה אלינו שלשום בערב באמצעות מסוק.
אלמה פונתה במצב קשה מאד כשכל המדדים החיוניים: רמת ההכרה, דופק, לחץ דם וטמפרטורת גוף היו נמוכים מאד באופן קיצוני. זו הסיבה להגדרה של סכנה מיידית לחייה. מדדים אלו ובדיקות מעבדה מיידיות אוששו את ההבנה שמצבה נגרם ככל הנראה כתוצאה מאי קבלת אותן תרופות חיוניות. הטיפול המיידי להצלת חייה הוחל במחלקה לרפואה דחופה ומייד בהמשך במחלקה לטיפול נמרץ כללי. במשך למעלה מיממה היתה שרויה בחוסר הכרה במצב קשה מאד כשהיא מונשמת ומקבלת תמיכה למערכות הגוף שקרסו.
אני שמח לבשר, שבשעות האחרונות חל שיפור במצבה. היא בהכרה, היא נושמת בכוחות עצמה ואינה נזקקת לאותה רמת תמיכה לה היא נזקקה עם הגעתה. היא מגיבה יפה לטיפול שניתן לה ומתאוששת. חשוב לי לציין שכחלק מהטיפול הרפואי, אנו מלווים את בני המשפחה גם בתמיכה רגשית צמודה של השירות הסוציאלי בבית החולים. למרות השיפור במצבה, היא עדיין זקוקה להמשך ניטור ומעקב במסגרת המחלקה לטיפול נמרץ. אנחנו אופטימיים ונעשה הכל כדי למצות כל אפשרות להביא להמשך התאוששותה של אלמה.
ועידת פיסגה במרכז הרפואי שמיר
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) אירח היום (28.11) את סגן ראש ממשלת תאילנד ושר החוץ שלה, Parnpree Bahiddha-Nukara, את שר החוץ של ישראל אלי כהן ואת שר הבריאות של ישראל אוריאל בוסו. השרים הגיעו ל”מתחם השבים” המיוחד שהוקם במרכז הרפואי שמיר, בו עדיין שוהים 17 אזרחי תאילנד שחזרו משבי החמאס. את השרים קיבלה מנהלת המרכז הרפואי שמיר, ד”ר אסנת לבציון-קורח, שליוותה אותם לאורך הביקור, פרסה בפניהם את סיפורם של השבים ועדכנה לגבי מצבם הרפואי. השרים סיירו במתחם וביקרו בחדרים המאובזרים בהם שוהים האזרחים התאילנדים. ד”ר לבציון-קורח סקרה בפניהם את הטיפול הרפואי שהם קיבלו והרחיבה גם על הטיפול הסוציאלי המיוחד שהוענק להם על ידי המחלקה לעבודה סוציאלית במרכז הרפואי שמיר, בראשותה של ורד שנער. שר החוץ התאילנדי ביקר לאחר מכן במתחם התפילה המיוחד שהוקם באגף, בו מתפללים האזרחים התאילנדים מדי יום ולאחר מכן נפגש עימם ושמע מהם את סיפורם האישי. שר החוץ כהן הביע ניחומים לעם התאילנדי על 39 האזרחים התאילנדים שנרצחו בטבח ה-7 באוקטובר, והביע תקווה כי שאר החטופים התאילנדים (כ-15 על פי ההערכות), ישוחררו בקרוב, בריאים ושלמים: “ישראל מחויבת להחזרת כל החטופים, ישראלים וזרים כאחד. הבטחתי לידידי, שר החוץ של תאילנד, כי נסייע לכל מי שנפגע להשתקם בריאותית ונפשית. הסיוע לעובדים הזרים התאילנדים, שעבור חלק מהחקלאים הם משפחה, זו לא מחווה מצידנו אלא אנו רואים בכך חובה שלנו. נמשיך לפעול על מנת להביא לשחרור כלל החטופים מידי ארגון הטרור חמאס, שעדיין מחזיק בנשים, ילדים וזקנים. אני מודה לשר החוץ של תאילנד על עמידתה האיתנה לצד ישראל מאז פרוץ המלחמה. בין ישראל לתאילנד קיימת ידידות אמת לאורך שנים ארוכות ומתקפת הטרור הנוראית כנגד ישראל קשרה את גורל שתי המדינות בדרך נוספת וקשה”. שר הבריאות אוריאל בוסו הוסיף כי מערכת הבריאות של ישראל דואגת לכל אדם, וכי “נמשיך לפעול בכל האמצעים כדי שכל מי שחוזר מהשבי יקבל את הטיפול הטוב ביותר עד לחזרתו לשגרה”.
מנהלת המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), ד”ר אסנת לבציון קורח: “המרכז הרפואי שמיר הפך בימים האחרונים ל’בית’ של האזרחים התאילנדים שחזרו מהשבי. שלא כמו הישראלים, לתאילנדים אין משפחה שמחכה להם ואין להם בית לחזור אליו ולכן התגייסנו אנחנו ועשינו מאמצים עליונים כדי לחבק אותם ולתת להם תחושה חמה של בית. הצוותים הרפואיים והסוציאליים מלווים אותם בימים האחרונים, בשיתוף הדוק עם השגרירות התאילנדית ומתורגמנים מטעמה. זוהי זכות גדולה שנפלה בחלקנו לקבלם ולטפל בהם כאן ואנו ערוכים להמשיך ולקלוט עוד חטופים שיחזור מהשבי, ככל שנידרש לכך”.
המרכז הרפואי תל אביב
מהמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) מסר במסיבת עיתונאים שהתקיימה ב-12:45 מסר פרופ’ דרור מנדל, מנהל בית החולים לילדים דנה, כי צוות אורגני של מטפלים קיבל ומטפל ב-9 ילדים ו-2 אמהות שהגיעו אמש – אותו הצוות שקיבל את הילדים ממשיך את הטיפול ולא התחלף כדי שלילדים יהיו פנים מוכרות. לדבריו, הצוות ערך ביקור רפואי הבוקר, יחד עם צוות פסיכוסוציאלי ואנשי מקצוע נוספים.
פרופ’ רונית לובצקי מנהלת מחלקת ילדים, מסרה כי הצוות שמח מאד לקחת חלק במאמץ ולקבל את החטופים ששוחררו. לדבריה, ההערכה של הילדים מורכבת, וכוללת את המישור הרפואי – עם התמודדות עם בעיות אורתופדיות ונושאים תזונתיים הקשורים קשר ישיר לתקופה ששהו בשבי. לדבריה, יש לקחת בחשבון את ההערכה התזונתית ואת קצב החזרה להזנה רגילה, לכן היה צורך לנטר את כמות המזון גם כעת. פרופ’ לובצקי שיתפה בכמה אנקדוטות לגבי בקשות המזון של הילדים, כמו אמפנדס ויוגורט עם גרנולה וענבים. היא מסכמת כי הילדים יקבלו תיסוף תזונתי לפי הצורך, וכי חשובה כעת מאד המעטפת הרגשית בשיתוף עם עובדים סוציאלים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים לפי הצורך, כדי לאפשר למשפחות לחזור למערכת חיים נורמלית לאט ובהדרגה. לדבריה, כשיתאפשר, הם ישוחררו מבית החולים אך בליווי צמוד של הרפואה בקהילה.
הודעה משותפת לדוברות משרד הבריאות ולמרכז הרפואי ת”א, איכילוב (01:45)
למרכז הרפואי ת”א, איכילוב הגיעו הערב 11 שבים ושבות באופן מוסק, מתוכם 9 ילדים, ו- 2 אימהות .
השבים והשבות יגיעו למתחם ייעודי שהוכן מבעוד מועד ע”י בית החולים.
עם הגעתם יעברו בדיקות רפואיות ראשוניות על מנת להעריך את מצבם ואת אופן הטיפול הנדרש במטרה להעניק להם טיפול רפואי מתאים.
יום ב 27/11
בית החולים ספרא לילדים בתל השומר
פרופ’ איתי פסח, מנהל בית החולים, מדווח שהחטופים שהגיעו עברו הערכה רפואית מקיפה, גם מבחינה בריאותית וגם נפשית. לדבריו, רב הילדים שהגיעו כבר מועמדים לשחרור מבית החולים.
הודעה משותפת המרכז הרפואי זיו, משרד הבריאות ומערך הסייבר הלאומי
במערכות המחשוב של המרכז הרפואי זיו בצפת זוהה באחרונה חשד לאירוע סייבר. בשלב זה האירוע זוהה ונבלם ללא שיבוש או השפעה על המערכות השונות ועל תפעול המרכז הרפואי.
חשוב להדגיש כי בית החולים פועל כרגיל ומעניק טיפולים רפואיים.
צוותי אבטחת המידע של זיו, משרד הבריאות ומערך הסייבר הלאומי החלו לחקור את האירוע, ובכלל זה בוחנים אם התרחש דלף מידע ומהותו.
כאמצעי זהירות ולחיזוק ההגנות ננקטו פעולות יזומות המגבילות בין היתר שליחת וקבלת דוא”ל מחוץ לבית החולים וכן חלק משירותי המחשוב נותקו באופן זמני.
דוברות סורוקה
מוסיף להיות קשה מצבה של אלמה אברהם בת ה -84 שהועברה אתמול בערב מרצועת עזה לבית החולים. היא מאושפזת במחלקה לטיפול נמרץ כללי ועדיין נשקפת עדיין סכנה לחייה.
בכתבה שפורסמה הבוקר ב-N12 נכתב כי אלמה, שנחטפה מנחל עוז, עברה בעברה ניתוח לב פתוח, סובלת ממחלה אוטואימונית וזקוקה לתרופות רבות.
פרופ’ מוטי קליין, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי בסורוקה: “אלמה פונתה במצב קשה, קשה אמיתי. זה היה עניין של עוד יממה ולא היינו מדברים באותה שפה. היא מקבלת טיפול בטיפול נמרץ כללי, עדיין נמצאת במצב קשה, לא יציבה, מורדמת ומונשמת. נשקפת סכנה לחייה”. בכתבה מפרט פרופ’ קליין כי מצבה הנוכחי הוא תולדה של כך “שלא קיבלה תרופות שהייתה אמורה לקבל, תרופות שלמעשה מחזיקות אותה בחיים”. לדבריו, ההשערה היא שלא קיבלה אף אחת מהתרופות הללו במשך שהותה בשבי החמאס. לדבריו, מדובר בתרופות נגישות יחסית ולא יקרות.
במסיבת עיתונאים שקיימו בית החולים ומשפחתה של אלמה אברהם בשעות הצהריים אמר מנהל בית החולים, ד”ר שלומי קודש, כי מצבה נותר קשה. בתה של אלמה, טל אמנו, אמרה כי אמה עברה הפקרה קשה על ידי החוטפים ועל ידי הצלב האדום וארגוני הסיוע האחרים. לדבריה, היא חזרה לארץ במצב קשה מאוד, עם דופק 40 ובהיפותרמיה. לדבריה, בני המשפחה בשיתוף עם קופת החולים, שאפשרה גישה לתיק הרפואי, הם ארגנו ערכה של התרופות אותן נוטלת האם וניסו מספר פעמים להעביר אותה לצלב האדום בפגישות שנערכו, אך כי הארגון סירב לקחת אותן.
יום א’ 26/11
משרד הבריאות
משרד הבריאות מעדכן בהתרגשות על הגעת 9 ילדים ו-2 נשים לבית החולים שניידר השבים הביתה מהשבי. הגבר ששב לישראל הערב הגיע למרכז הרפואי שיבא.
המרכז הרפואי וולפסון (22:39)
מנכ״לית המרכז הרפואי וולפסון: ״השבוע קלטנו בפעם השנייה, שבה מרצועת עזה. ברגעים אלו, היא נבדקת ע״י מיטב הצוותים הרפואיים, במתחם מבודד שהוקם למען השבים והשבות. מצבה מוגדר יציב. לפני דקות אחדות, לראשונה התאחדה עם משפחתה במפגש מרגש. המרכז הרפואי וולפסון, מקיים שיתוף פעולה הדוק עם צה״ל ומשרד הבריאות. נמשיך ללוות, לחבק ולעטוף את כל השבים והשבות, ומאחלים לשובם של כלל החטופים והחטופות״.
מרכז הרפואי שמיר – אסף הרופא (22:35)
הערב, במסגרת מבצע ‘יד אחות’ בשיתוף משרדי הבריאות, החוץ וצה”ל הגיעו למרכז הרפואי שמיר ( אסף הרופא) 3 אזרחי תאילנד נוספים.
עם נחיתתם במנחת המסוקים בבית החולים קיבלו אותם מנהלת המרכז הרפואי שמיר ד”ר אסנת לבציון קורח וד”ר שרון אלרואי פרייס ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.
השבים עוברים סדרת בדיקות ע”י הצוותים הרפואיים, הסיעודיים וסוציאליים במתחם המיוחד שהוכן מראש במרכז הרפואי.
סה”כ הגיעו אלינו עד עתה 18 שבים – 17 תאילנדים ואחד פיליפיני, אשר השתחרר הערב.
דוברות סורוקה ומשרד הבריאות (19:00)
לסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית, הגיעה במסוק אישה בת 84 ששבה לישראל.
היא עוברת בדיקה רפואית ראשונית על מנת להעריך את מצבה ואת אופן הטיפול הנדרש במטרה להעניק לה טיפול רפואי מתאים.
המרכז הרפואי וולפסון
חנה פרי מקיבוץ נירים ששוחררה משבי חמאס אחרי 49 ימים, שוחררה לפני מספר דקות מאשפוזה במרכז הרפואי וולפסון כשהיא מלווה במנכ״לית ביה״ח ד״ר ענת אנגל ומנהלת הסיעוד, אורנה צבי. מסביב צוות המחלקה ובני משפחתה של חנה פרי הריעו לה כשהם אוחזים בדגלי ישראל.
ד״ר ענת אנגל: אלה רגעים של שמחה והתרגשות המהולים בכאב ותקווה לשובם של כל החטופים והחטופות.
הצוותים הנהדרים שלנו טיפלו בה במקצועיות וברגישות ואין ספק שחנה מייצגת את החוסן של עם ישראל. אני מייחלת לרגעים נוספים כאלה״.
דוברות משרד הבריאות
משרד הבריאות מעדכן כי לאחר כ-7 שבועות בשבי בעזה ושעות מורטות עצבים, הגיעו הערב למרכז הרפואי שיבא שמונה ילדים וארבע נשים.
בני משפחותיהם הממתינים להם בביה”ח יפגשו אותם בהתרגשות רבה. גם הצוותים הרפואיים המתכוננים כבר זמן רב לשובם לא יכולים לעצור את התרגשותם. בביה”ח הם יקבלו טיפול רפואי ונפשי וכל צורך אחר שיעלה.
אנו מבקשים להזכיר כי אלו רגעים רגישים עבור השבים והמשפחות ואנו מבקשים לשמור על פרטיותם. משרד הבריאות שמח מאוד על חזרתם הביתה ומייחל לחזרתם המהירה של כל שאר החטופים.
דוברות סורוקה ודוברות משרד הבריאות:
לסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית, הגיעה אישה צעירה בת 21 ששבה לישראל.
מצבה מוגדר בינוני. לא נשקפת סכנה לחייה. עם הגעתה עברה בדיקה רפואית ראשונית על מנת להעריך את מצבה ואת אופן הטיפול הנדרש במטרה להעניק לה טיפול רפואי מתאים.
אלו רגעים רגישים עבור המשפחות ועבור השבים לישראל. אנו מבקשים לשמור על פרטיותם ועל כבודם. אנו שמחים על חזרתם הביתה ומאחלים לחזרתם של כל החטופים.
ד”ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי סורוקה כללית פרסם הבוקר הודעה רשמית:
יום שבת 25/11
החטופות והחטופים ששוחררו אמש הגיעו למתחמים שהוקמו עבורם בבתי החולים השונים.
הילדים ששוחררו יחד עם אמותיהם, הגיעו לבית החולים שניידר, שם פגשו אותם בני משפחה נרגשים. דוברות בי”ח שניידר פרסמה (באישור המשפחות) כמה תמונות וסרטונים מרגשים של איחוד הנשים והילדים עם בני משפחתם.
אוהד מונדר בן התשע פוגש את אביו לראשונה בסרטון באדיבות דוברות שניידר, כפי שפורסם ב-N12.
בכתבה ב-N12 דווח עוד כי המשפחות לא הופרדו לאחר השחרור מהשבי, לפי הנחית משרד הבריאות. בבית החולים שוהים ארבעת הילדים ששוחררו עם בני משפחתם: אוהד מונדר, יחד עם אימו קרן וסבתו רותי, אמיליה אלוני יחד עם אמה דניאל, והבנות רז ואביב אשר, בנות 2 ו-4, יחד עם אמן דורון כץ-אשר.
עדכון מבית החולים וולפסון:
מצבן של חמש השבות שנקלטו אתמול בביה”ח וולפסון יציב. כל אחת מטופלת בהתאם לבדיקה שעברה אתמול על ידי הצוות הרפואי, והן מחובקות על ידי משפחתן.
אנחנו מחכים ומקווים לשובם כל החטופים והחטופות.
משרד הבריאות עדכן לאחרונה ב-23/11 על 218 המאושפזים בבתי החולים.
מאז תחילת המלחמה, הגיעו לבתי החולים 9,038 פצועים. 422 מהנפגעים הגיעו לבתי החולים אושפזו במצב קשה-אנוש, 751 במצב בינוני, 7,036 במצב קל, ו-554 בשל חרדה או פגיעה נפשית.
עדכונים נוספים:
מכבי שירותי בריאות (29/11):
השבוע השמיני למלחמה: עליה של כ-30% בסובלים מדיכאון וחרדה; עליה של פי 2.5 בקרב נשים לעומת גברים, עליה מורגשת גם בקרב ילדים ובני הגיל השלישי. מנכ”לית מכבי: ״אתגר מרכזי שעומד בפני מערכת הבריאות״
הבוקר (ד’) ביומה ה-54 למלחמה מפרסמת מכבי שירותי בריאות נתונים המציגים עליה משמעותית באבחנות מטופלות ומטופלים בתחום בריאות הנפש, בהקשר של דיכאון וחרדה. מהנתונים עולה כי בתום ששת השבועות הראשונים למלחמה (8/10-18/11/23) לעומת ששת השבועות שקדמו למלחמה בניקוי ימי החגים (30/7-9/9/23), קיימת עליה של 29% במספר המטופלים המאובחנים בחרדה או בדיכאון. בקרב גברים העליה הינה של 15% ועליה משמעותית יותר נצפתה בקרב נשים – 37% (הפרש של 150% בין נשים לגברים).
עוד בדקה מכבי את נתוני תקופת המלחמה לעומת התקופה המקבילה אשתקד בניקוי חגים (23/10-3/12/22), וגם כאן נצפה עליה חדה של 24% במאובחנים בחרדה או דיכאון, כאשר העליה בקרב נשים גדולה פי 3 מהעליה בקרב גברים – 31% לעומת 10% בהתאמה.
מבחינת גילים: עליה של 47% באבחנות בקרב נשים בגילאי 18-59 ו-20% בקרב הגברים בקבוצת גיל זאת בששת השבועות הראשונים למלחמה לעומת התקופה שקדמה למלחמה. עליה של 21% באבחנות בקרב בנות בגילאי 0-17 ועליה דומה של 18% בקרב בנים בקבוצת גיל זאת. כמו כן, גם בקרב גילאי 60 ומעלה נצפתה עליה של 22% בקרב נשות הגיל השלישי.
מנהלת תחום בריאות הנפש במכבי שירותי בריאות ד”ר טלי שמואלי מסבירה כי האירועים המחרידים של ה-7.10 הביאו לציבור הרחב תחושות רבות של כאב, תסכול ועצב עמוק. ״אופי האירועים חסרי התקדים מייצר תחושות קשות שמשתקפות היטב בנתוני הביקושים לצריכת שירותי בריאות הנפש ובביקוש לתרופות. מרבית הפונים זקוקים בעיקר למספר שיחות טיפוליות על מנת לרכוש כלים בסיסיים לרגיעה ומתן דגש לכוחות הפנימיים הקיימים והינם פונים לשירותי הרפואה הראשונית לקבלת סיוע בתכשירים הרגעתיים”.
מנכ”לית מכבי שירותי בריאות סיגל דדון-לוי:
״האתגר המרכזי שעומד בפני מערכת הבריאות כולה בעת הזאת הוא תחום בריאות הנפש. אירועי המלחמה גורמים לנזק נפשי רב הכולל טראומה, חרדה ודיכאון, והיקף האוכלוסייה הנפגעת גדול ובדרגות שונות של פגיעה. המענה הנפשי שנדרש בטווח המידי ושיידרש בטווח הרחוק הוא בסדרי גודל שונים מאוד מהמוכר לנו. הגדרתי את תחום זה כתחום האסטרטגי של מכבי לשנה הקרובה, ומערכת הבריאות כולה מגויסת וממוקדת לטיפול מיטבי בנושא״.
דוברות כללית (27.11):
החוזרים מהשבי אשר שוחררו מבתי החולים החלו לקבל ליווי רפואי על ידי צוותי כללית בקהילה. כל מטופל ומטופלת (חברי “כללית”) ילוו פרטנית על ידי אחות ייעודית אשר תנהל ותרכז את צרכיהם הבריאותיים ובכלל זה: ביקורים אצל רפואי משפחה, רופאי ילדים, רופאים יועצים, בדיקות, מתן תמיכה ומעטפת רגשית ונפשית, הצטיידות במכשירי עזר רפואיים וכל צורך נוסף שיעלה.
בכללית נבנה תהליך מסודר במסגרתו צוותי הסיעוד יקבלו מראש עדכון על השחרור הצפוי. כבר בבית החולים הם נפגשים עם אחות מכללית לתיאום הצרכים בהתאם לרצון המשפחה ולצורך קבלת הסבר על התהליך הצפוי מרגע העברת המקל לכללית.
לדברי רות ברוך, ראש אגף סיעוד בחטיבת קהילה, כללית “איש צוות יהווה כאיש קשר קבוע עבור כל מטופל ויוביל את התהליך תוך שמירה על רצף טיפולי. הוא ינהל ויתכלל את כל הטיפול ויעניק את המעטפת והשירותים הנדרשים והצרכים שיעלו בדרך. אלו ימים רגישים עבורם והמטרה שלנו היא להעניק את הטיפול הרפואי, במלוא הרגישות וההבנה בסביבה אישית נוחה, בהתאם להעדפות של כל אחד ואחת. הצוותים שלנו ביניהם רופאי משפחה, רופאי ילדים וצוותי סיעוד שמכירים אותם יהיו חלק מרכזי מהתהליך הכולל, ויעניקו להם ליווי אישי וצמוד”.
ילדים ממשפחות מהדרום שפונו לחיפה והזקוקים לייעוץ אלרגי, יטופלו בנוהל מהיר במכון לאלרגיה ואימונולוגיה היחיד מסוגו בצפון במרכז הרפואי בני ציון (15/11)
המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי בני ציון, בניהולו של פרופ’ אהרון קסל, מציע מרכז לטיפול באלרגיה למזון מהתקדם והיחיד מסוגו באזור חיפה והצפון. המרכז מציע אבחון וטיפול באלרגיה למזון בילדים ומבוגרים עם אלרגיות מסכנות חיים למזונות שונים, כגון: חלב, בוטנים, ביצים, שומשום ואגוזים. במרכז מבוצעים תגרים למזון על מנת לאושש קיום אלרגיה או סבילות למזון, וכן מתבצעות בדיקות לזיהוי רגישות למזון הגורמת לדלקות במערכת העיכול.
המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי בני ציון, נבחר גם כמרכז מצוינות לטיפול באנגיואדמה תורשתית ע”י ארגון ה – ACARE
מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי בני ציון פרופ’ אהרון קסל , “לנוכח מצב הלוחמה, המכון שלנו יקבל בתור מהיר ילדים ממשפחות מהדרום שפונו לחיפה הזקוקים ליעוץ אלרגי. לקביעת תור ניתן להתקשר לטלפון 048359039”
לפרטים נוספים, שרית, מספר סלולארי: 0525707370
מרכז בריאות האישה נפתח לרווחת מטופלות כללית בירושלים (14/11)
הקופה הגדולה במדינה פותחת מרכז בריאות האישה חדשני בירושלים. מדובר על מרכז רביעי בעיר ירושלים ושישי בשטח המחוז. בראש המרכז יעמוד פרופ’ חיים יפה ובו יינתנו מגוון רחב של שירותים בתחום בריאות האישה, הריון ולידה, פוריות ועוד על ידי מיטב המומחים בתחום.
כללית במחוז ירושלים מרחיבה ומשדרגת את השירותים בתחום בריאות האישה עבור המטופלות שלה. מרכז בריאות האישה החדש נפתח בתחילת חודש נובמבר וכבר אלפי מטופלות הספיקו לבקר בו. במרכז ניתן לקבל שירותים בתחום רפואת הנשים מגיל צעיר ועד גיל מבוגר: גניקולוגיה, הריון ולידה, גיל המעבר, סקר גנטי, אנדומטריוזיס ועוד. במקום פועלת מרפאת פוריות בניהולה של ד”ר קפקא. במרכז חדר פעולות כירורגיות ובהמשך יבוצעו בו פעולות כירורגיות זעירות, דוגמת היסטרוסקופיה.
נשיא המדינה ביקר במרכז הרפואי לשיקום ׳לוינשטיין׳
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, ביקרו היום, יום שני, כ״ט בחשוון, 13 בנובמבר, פצועים המאושפזים במרכז הרפואי לשיקום ׳לוינשטיין׳ ברעננה. מפרוץ המלחמה ועד כה, קלט המרכז עשרות פצועים, אזרחים ואנשי כוחות הביטחון. אל הביקור התלווה מנהל המרכז הרפואי ד״ר חגי אמיר.
תחילה, שוחח הנשיא עם אנשי הצוות הרפואי אשר פירטו על מסע הטיפול בפצועים ושיקומם, מרגע קליטתם בשערי המרכז הרפואי.
לאחר מכן, ביקר הנשיא בחדר הפיזיותרפיה של המחלקה לשיקום שדרה, בחדר הריפוי בעיסוק של המחלקה לשיקום אורתופדי ולסיום ביקר ביחידה לאשפוז יום.
הנשיא שוחח עם פצועי המלחמה ומשפחותיהם, שמע על סיפורי גבורתם ועל תהליך השיקום, וביקש לחזק את ידם בשעה קשה זו.
בסיום ביקורו, אמר הנשיא: ״אני רוצה להודות למרכז הרפואי ולצוותים הרופאים אשר עושים לילות כימים עבור שיקום הפצועות והפצועים בתעצומות נפש ומסירות אין קץ. זאת החובה שלנו כמדינה וכחברה לעשות ככל שניתן בשביל להחזירם למוטב. התוצאה היא מדהימה, מרגשת והיא סמל לרוח החזקה שלנו כעם״.
מנהל המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, ד״ר חגי אמיר הוסיף ואמר: ״המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין קלט כבר עשרות פצועים לשיקום וערוך לקלוט פצועים נוספים ככל שיידרש בתקופה הקרובה. בדיוק כמו במלחמת יום כיפור, הצוותים הרב מקצועיים המיומנים שלנו יעשו הכל כדי להחזיר את המטופלים שלנו לתפקוד ולחזרה לחיים שלהם. אנחנו מבינים את גודל האחריות שמוטלת על כתפינו ועושים את הכל בתחושה של שליחות גדולה למען המטופלים ובני משפחותיהם, כפי שאנחנו עושים תמיד״.
ביקור שר הבריאות במטה משפחות החטופים (7/11)
שר הבריאות אוריאל בוסו הגיע היום (יום ג’) יחד עם מנכ”ל המשרד משה בר סימן טוב ואנשי מקצוע נוספים לביקור במטה המשפחות להחזרת החטופים בתל אביב. במסגרת הביקור הם נפגשו עם מנהל המטה רונן צור, מנהל מערך הרפואה של המטה פרופ’ חגי לוין ועם נציגי המשפחות.
השר בוסו ביקש לשמוע על המענה הרפואי, בדגש בנושא החוסן והליווי הנפשי שניתן למשפחות, וכיצד משרד הבריאות יוכל לסייע ולהקל על הצרכים הבריאותיים של המשפחות ועל חיזוק התמיכה בהן.
שר הבריאות אוריאל בוסו: “אין מצווה גדולה כפדיון שבויים, ומדינת ישראל פועלת בכל האמצעים כדי להחזיר את החטופים בשלום הביתה. משרד הבריאות פועל מול כל הגורמים הלוונטיים בקריאה לשחרור החטופים ובדרישה לקבל מידע בנוגע למצבם. אנו מחויבים לסייע למשפחות ולמתנדבים, נפעל לשחרר בירוקרטיה, להקל ולהבטיח שיתוף מידע רלוונטי ותמיכה ראויה בכל אחד ואחת מהם”.
בית החולים סורוקה:
הנהלת המרכז הרפואי סורוקה פועלת ללא פשרות ומוקיעה כל ביטוי של תמיכה בחמאס או של הסתה, וכל תלונה בנושא זה מטופלת במלוא החומרה.
לצד זאת, לא נקבל ביטויים מאיימים הפוגעים בציבור עובדים תוך הטחת השמצות לא מבוססות הפוגעות בתחושת הבטחון שלהם במקום העבודה.
האחות שהפיצה מידע שגוי נתבקשה למסור להנהלת בית החולים מידע שמצוי לטענתה בידיה לגבי עובדים תומכי חמאס – ועד עצם היום הזה לא הועבר על ידה שום מידע.
אנו דוחים בתוקף את הטענות ואת האמירה הבוטה כי הובאו בפני הנהלת בית החולים התבטאויות ואמירות על תמיכה בחמאס אשר “לא טופלו”!
במקום לפנות להנהלת המרכז הרפואי בתלונות קונקרטיות, ממשיכה האחות לפרסם ברשתות החברתיות הודעות הפוגעות בציבור עובדים מסור ומבטיחה לבוא איתם חשבון אישית.
אין מקום ל”משפטי שדה” ברשתות החברתיות ולא נאפשר את הדבר במסגרת המרכז הרפואי.
סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי טיפל ומטפל במאות נפגעים מהתקפת הטרור המתועבת של חמאס מאז יום שבת ה – 7.10.23 במסירות עצומה, כתף אל כתף, של כלל עובדי בית החולים מכל המגזרים בחברה הישראלית – וזו המשימה הלאומית שעומדת לנגד עיננו.
המרכז הרפואי זיו חנך ב-30/10 יחידת אשפוז ממוגנת שהושלמה תוך 10 ימים בלבד
המרכז הרפואי זיו הרחיב את המוכנות למלחמה בתוספת של 20 מיטות אשפוז בשטח ממוגן לפצועים הזקוקים לטיפול נמרץ או לכל מענה רפואי אחר. האירוע צוין במעמד מנכ”ל משרד הבריאות מר משה בר סימן טוב, מפקד פיקוד הצפון, האלוף אורי גורדין, הנהלת המרכז הרפואי זיו, בכירים ומנהלים נוספים ממשרד הבריאות וכן מנהלים ועובדים ממשפחת זיו.
בשנה וחצי האחרונות נבנה מגדל חיזוק שלישי מתוך חמישה שנועדו לחזק את המבנה הראשי של בית החולים מפני רעידת אדמה ולפתוח יחידות אשפוז ממוגנות בדגש על טיפול נמרץ. צפי סיום הבניה נקבע לינואר 24
מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל המרכז הרפואי זיו פועל במתכונת חירום והעביר את רוב הפעילות לאזורים מוגנים.
כדי להרחיב את שטחי האשפוז המוגנים פעלו משרד הבריאות והמרכז הרפואי כדי להכשיר במהירות שיא את המחלקה לטיפול נמרץ ולאפשר מיטות אשפוז נוספות, ממוגנות ובטוחות.
מנהל המרכז הרפואי זיו הפרופ’ סלמאן זרקא:
“אנו נמצאים בתקופה קשה, הלחימה משפיעה על החברה הישראלית כולה אך יחד עם זאת, תפקידנו הוא לספק מענה רפואי ולהציל חיים.
ההון האנושי, הציוד והטכנולוגיות לצד התשתיות הממוגנות והמתקדמות שלנו, הופכים את “זיו” לעוגן ונקודת חוסן עבור חיילי צה”ל ותושבי הצפון.
אני מבקש להודות למנכ”ל משרד הבריאות מר משה בר סימן טוב ולהנהלת המשרד, לצוות האדמיניסטרטיבי של זיו ולחברות תוראג ודומארק, אשר פעלו יום ולילה במשך 10 ימים בלבד כדי להפוך אתר בנייה למחלקת אשפוז מתפקדת.”
משרד הבריאות פתח מוקד ייעודי לעקורים, למפונים ולמתפנים (1/11)
בעקבות המלחמה ישראלים רבים נעקרו, פונו או התפנו מבתיהם, ושוהים באתרי אירוח ארעיים – בתי מלון, אכסניות, קיבוצים, קרובים ומכרים והסדרי לינה נוספים.
משרד הבריאות פתח מוקד ייעודי במטרה להבטיח כי כלל האזרחים השוהים מחוץ לביתם יזכו למעטפת ומענה רפואי במקום מגוריהם הארעי, ולמשך כל תקופת השהייה. המוקד יספק מידע על אופן קבלת שירותי הבריאות השונים, בהתאם לסוג השירות המבוקש ומקום השהייה.
המשרד פועל על מנת לתת מענים מדויקים ומותאמים ואולם, במקרים בהם השירותים הקיימים והזמינים אינם מספקים מענה על הצורך, הנושא יועבר לטיפול חמ”ל מפונים ומתפנים במשרד הבריאות, במטרה לגבש מענה ממוקד.
טלפון המוקד: *5400, שלוחה 4 בשפות: עברית, ערבית, אנגלית ורוסית.
המוקד פועל בימים א’-ה’ בין השעות 08:00-18:00 וביום ו’ ובערבי חג בין השעות 08:00-13:00,
משרד הבריאות משיק ערוץ וואטסאפ בו תוכלו לקבל את החדשות, ההנחיות והמידע על השירותים השונים של משרד הבריאות (30/10)
ערוץ הווטסאפ של משרד הבריאות הוא בין הראשונים בישראל, לאחר שלאחרונה השיקה הרשת החברתית הפופולרית פיצ’ר ערוצים חדש. ערוץ הווטסאפ מצטרף לשאר ערוצי הדיגיטל של משרד הבריאות בפייסבוק, אינסטגרם, X (טוויטר), טיקטוק, יוטיוב ובטלגרם.
הצטרפו לערוץ, לחצו על הפעמון והישארו מעודכנים
כדי לעקוב אחרי הערוץ משרד הבריאות ב-WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaDG5WmGOj9kGTJ2kM2D
משרד הבריאות וקופות החולים יסייעו במתן מכשירי שיקום וניידות לתושבים שפונו או התפנו מביתם ללא המכשיר (27/10)
מכשירים אלו מהווים צורך חיוני שיסייע לאוכלוסייה הזקוקה למכשירים לצורך תפקודם היומיומי
משרד הבריאות מעדכן כי תושבים שפונו או התפנו מביתם בעקבות המלחמה, ונשארו ללא מכשירי השיקום והניידות שלהם או שהמכשיר אבד או ניזוק במהלך הפינוי, יופנו למשרד הבריאות באמצעות נציגי המשרד או קופות החולים שנמצאים במרכזי המפונים והעקורים, לקבלת מענה בנושא ולבחינת חלופה אפשרית. הבקשות יטופלו על ידי היחידה הארצית למכשירי שיקום וניידות.
אנשים עם מוגבלות שפונו מבתיהם, לא היו ברשותם מכשירים שניתנו על ידי משרד הבריאות ונזקקים כעת לאביזרי ניידות באופן קבוע על רקע מצבם הבריאותי ותפקודי, יופנו ע”י הנציגים לקופת החולים המבטחת.
במידת הצורך (או במידה ומי שזקוק למכשיר שיקום וניידות הינו תושב שהתפנה ואינו נמצא במרכזי המפונים והעקורים) ניתן לפנות למוקד “קול הבריאות” בטלפון *5400, או לשלוח שם מלא ות.ז. למייל “שיקום חירום” – Shikum_herum@MOH.GOV.IL.
ילדים ונוער מגיל 3 עד גיל 21, ייפנו לכתובת מייל במשרד החינוך: Nillyw@matya365.org.il, Nava.gelkop@matya365.org.il.
הנוהל המלא יפורסם באתר המשרד.
משרד הבריאות מעדכן את נוהל הטיפול בחטופים החוזרים מהשבי (25/10)
משרד הבריאות מעדכן כי כגורם האחראי על בריאות הנפש והגוף של החטופים, הוא מפרסם היום נוהל טיפול בחטופים שחזרו מהשבי.
לפי ההנחיות, הטיפול בחטופים שחזרו משבי יהיה במתחם נפרד מיתר המטופלים המגיעים לטיפול במלר”ד.
למתחם יכנסו משפחות החטופים, גורמי הרפואה המטפלים בהם וגורמי ביטחון בלבד.
משרד הבריאות קורא לשחרורם של כלל החטופים ומתפלל לבריאותם.
שר הבריאות אוריאל בוסו בישיבת ועדת הכספים בנושא מתן סיוע כלכלי למערכת הבריאות ולבתי החולים בעקבות המלחמה (26/10):
“מערכת הבריאות עמדה ועומדת בגבורה מיד עם פרוץ המלחמה. מערכת שקלטה כ-6,000 פצועים בכל הדרגות ועשתה עבודת קודש. הכול בזכות הצוותים הרפואיים, מנהלי ומנהלות המרכזים הרפואיים וקופות החולים, רופאים ורופאות, אחים ואחיות, שפעלו מסביב לשעון מתוך שליחות והתגייסות חסרת תקדים.
“בשעת מלחמה זו חשוב שכולם יבינו – אל לנו להבדיל בין תקציב הביטחון לתקציב הבריאות. הביטחון והבריאות חד הם. כולם מבינים שקריטי לחזק ולייצב את מערכת הבריאות. בריאות הנפש השיקום והמיגון הם הנושאים שניצבים בראש סדרי העדיפויות, זו חובתנו כמדינה”.
“אנחנו מצויים כיום באירוע בריאות הנפש הגדול ביותר שמדינת ישראל נכנסה אליו על כל המרכיבים. כל המעגלים במדינה נכנסו לתוך האירוע הזה – אזרחים מכל רחבי הארץ, חיילים, ילדים, צעירים, קשישים. כולם בקבוצת הסיכון. תחום בריאות הנפש היה בחסר עוד לפני האירוע הקשה הזה וכעת אנו חייבים לתקן את המצב ולחשוב קדימה לאתגרים הנכונים לנו. מערכת הבריאות חייבת לקבל את כל הכלים כדי להצליח להציל חיים ולהציל נפשות”.
הסדרי בחירה
בהנחיית שר הבריאות אוריאל בוסו, החל מהיום ועל פי הודעת כל קופות החולים, ייפתחו הסדרי הבחירה עבור תושבי הצפון שמקום מגוריהם 0-2 ק”מ מגבול קו העמות בצפון – באופן מלא לכלל השירותים. משמעות ההחלטה, שהתישבים יוכלו לבחור לקבל טיפול במוסד רפואי בכל הארץ. זאת, כדי לתת מענה רפואי שירותי נגיש למקום בו הם נמצאים.
מענה זה נוסף למאמצי משרד הבריאות והקופות לסייע לאוכלוסיה זו, לרבות פתיחת מרפאות על ידי הקופות ליד מתחמי המפונים ועבודה משותפת של הקופות במתן טיפול רפואי למבוטחי קופות אחרות.
משרד הבריאות פרסם הודעה על התמודדות עם טראומה ומזהיר מפני שימוש מיותר בתרופות (23/10)
מדינת ישראל מתמודדת עם אירוע רב נפגעים גופני, נפשי ולאומי מהגדולים שידענו. רבים מאיתנו סובלים ממצוקה. כולנו נדרשים לתהליך כואב ומורכב בדרך להשלמה עם אובדן, וחייבים להיעזר במעגלי התמיכה שסביבנו. ראשית בכוחותינו הפנימיים, לאחר מכן במשפחה וחברים, ולבסוף, במידת הצורך, גם באנשי מקצוע. התערבות שיחתית קצרה יכולה לעיתים להועיל, אך לפעמים צריך להעזר בפסיכותרפיה ממוקדת טראומה. שימוש בתרופות יכול לסייע לפעמים לתסמינים.
יחד עם זאת, במיוחד בשלב האקוטי, חשוב להיזהר משימוש מיותר בתרופות ללא התייעצות עם רופא, ויש להימנע משימוש באלכוהול או קנביס שעלולים להזיק.
פרופ’ איל פרוכטר, יו”ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה מסביר
״כחלק מתגובה נורמלית בשבועות הראשונים לאחר טראומה אנו עדים לתסמינים שונים המהווים תגובה למצב החריג, וברוב המצבים התסמינים הם בני חלוף. עיקר הטיפול במצבים האלה הוא גיוס כוחות הנפש ותמיכה של הסביבה הקרובה, באופן הגורם לתסמינים לדעוך בהדרגה. ככל שישנם תסמינים שפוגעים בתפקוד, ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע.
אנו מדגישים כי שימוש בקנביס לא הוכח כיעיל לטיפול בשלב החריף לאחר הטראומה ואף עלול להזיק ועל כן אינו מומלץ. טיפול בקנביס מתאים רק במצבים הכרוניים ורק לאחר כישלון חלקי או מלא של טיפולים בשיחה או טיפולים תרופתיים מבוססי מחקר.” משרד הבריאות שב ומזכיר כי ישנן מספר דרכים לקבלת סיוע נפשי, בין אם דרך מרכזי החוסן ובין אם בטיפול חינמי של שלושה מפגשים שניתן על ידי קופות החולים.
דוברות כללית:
מוקד שירות הלקוחות של כללית 2700* יפעל בסופ״ש 08:00-20:00 כדי לספק מידע שירותי לתושבי הצפון והדרום שפונו מבתיהם.
המוקד 2700* יספק מידע בנוגע לשירותים רפואים שניתן לקבל באיזור אליו התפנו התושבים כגון הצטיידות בתרופות, מוקדי רפואה דחופה, מרפאות העומדות לרשותם בסביבה וכל מידע שירותי נוסף.
לרשות לקוחות כללית שירותי און-ליין ברפואת משפחה ורפואת ילדים הפועלים בסופ״ש.
למתחם מידע מלא על שירותי כללית במלחמה
https://www.clalit.co.il/he/october23war/Pages/default.aspx
חידוש מרשמים לתרופות קבועות ולמחלות כרוניות יתאפשר באמצעות שירותי האון-ליין של כללית: מפונים מביתם, מכל רחבי הארץ, יוכלו לפנות לשירות רופאי משפחה ורופאי ילדים און־ליין ולבקש לחדש מרשמים קבועים.
בנוסף, ניתן להשתמש בכל שירותי האון-ליין של כללית – אפליקציה, אתר וואטסאפ מרפאתי על מנת לחדש מרשמי תרופות.
לינק לקבלת השירות (מזדהים ומועברים ישירות לשירות רופאי און ליין)
https://e-services.clalit.co.il/onlineweb/general/login.aspx?customurlriderect=/services/doctorfemi/doctorfemi.aspx?
או באמצעות 2700*
דוברות כללית (13/10)
כללית פתחה מרפאת אורחים ברמת גן – עבור מפוני הדרום והצפון.
מרפאת החירום החלה לפעול כבר הבוקר, יום שישי, במתחם המפונים לעיר. המרפאה שהוקמה במבצע בזק תוך יום אחד, כבר מספקת שירות רפואת משפחה, רפואת ילדים, סיעוד, ושירותי בריאות הנפש.
ד”ר יעל רייכנברג, מנהלת מחוז דן פתח תקוה של כללית: ״משעות הבוקר טיפלנו בעשרות מתושבי העוטף שהתפנו למקלט החירום. רופאות המשפחה והילדים מטפלות במסירות וברגישות רבה, בעשרות משפחות וילדים. לצד שירותי רפואה אנו דואגים למשלוח של תרופות כרוניות וקבועות למפונים.
המפונים חוו ימים קשים ואובדנים אישיים, הצוותים שלנו בכללית שם בשבילם, וילוו אותם בכל מצב.
במרפאת האורחים יינתן טיפול כוללני על מנת שהמפונים לא יצטרכו לצאת מחוץ למקום. לפתיחה מהירה של המרפאה התגייסו רופאי משפחה, אחים ואחיות, אנשי בריאות הנפש ואנשי מינהל .
האגודה למלחמה בסרטן מתגברת ומפעילה מוקדים טלפוניים מאוישים 24/7 עבור חולי סרטן, מחלימים ובני משפחתם במגוון שפות וכן שירות הדרכת הורים, שיעורי פעילות גופנית בזום לחולים ומחלימים, מלונית לחולי סרטן העוברים טיפולים במרכז ופיאות לחולות סרטן:
• מוקד הטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן בשפה העברית 24/7 בשיחת חינם – 1-800-599-995
• טלתמיכה – שירות טלפוני של האגודה למלחמה בסרטן לתמיכה נפשית ראשונית בחולי סרטן ובקרובים אליהם, הנמצאים במצוקה נפשית מיידית. השרות מאויש על ידי עובדות סוציאליות 1-800-200-444
• טלמידע של האגודה למלחמה בסרטן בשפה הערבית בשיחת חינם 1-800-36-36-55
• טלמידע של האגודה למלחמה בסרטן בשפה הרוסית בשיחת חינם 1-800-34-33-44
• מוקד שירות יד להחלמה של האגודה למלחמה בסרטן לתמיכה בחולות סרטן השד 24/7 בשיחת חינם 1-800-36-07-07
• הדרכת הורים במקרים בהם אחד ההורים חולה בסרטן, השירות ניתן על ידי עובדות סוציאליות ומתמקד בתקשורת עם הילדים והתמודדות עם מצבי משבר וחולי. להרשמה ופרטים נוספים יש לפנות למחלקת שיקום ותמיכה של האגודה למלחמה בסרטן בטלפון: 03-5721678
• פאות לנשים חולות בסרטן – במסגרת הפרויקט “להיראות טוב להרגיש טוב יותר” ע”ש פרנסין רובינסון, האגודה למלחמה בסרטן מזמינה נשים חולות סרטן לקבלת פאות ללא תשלום. לתיאום פגישה ופרטים נוספים ניתן לפנות ללינדה ידעי במחלקת שיקום ותמיכה באגודה למלחמה בסרטן: בטלפון: 03-5721678
• מלונית – המעון ע”ש צ’ארלס קלור לחולי סרטן מיועד משמש בית לחולי סרטן המתגוררים במקומות מרוחקים, אך מקבלים טיפולים במכונים האונקולוגיים של המרכזים הרפואיים באזור המרכז. השהיה במלונית הממקם בגוש דן, הינה ללא תשלום בהסדר עם קופות החולים. למידע נוסף ניתן לפנות למעון קלור של האגודה למלחמה בסרטן לטלפון 03-5721623
• מרכז מידע לסיוע לחולי סרטן – האגודה למלחמה בסרטן מפעילה מוקד סיוע במימוש זכאויות במערכת הבריאות. ניתן גם לפנות למוקד בטלפון שמספרו: 1800-599-995 או לשלוח מייל אל הכתובת: help@cancer.org.il
• פעילות גופנית בזום – שיעורי יוגה, צ’י קונג וניה מקוונים של מרכזי התמיכה ‘חזקים ביחד’ של האגודה למלחמה בסרטן, המיועדים לחולים ומחלימים.
למידע נוסף, פניות במייל והרשמה לפעילויות ללא תשלום היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן בקישור הבא:
https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=15502
________________
בכתבה שפורסמה ב”הארץ” ביום בו פרצה המלחמה כותב עידו אפרתי כי למרות היערכות בתי החולים לעבודה במתכונת חירום ואר”נים, מספר הפצועים, קצב הגעתם למוסדות ושיעור הפצועים עם פגיעות חמורות- קשות עד אנושות, הם חריגים. אפרתי מוסיף כי “הפצועים הרבים פונו באמבולנסים ובמסוקים אל בתי החולים, בזמן שפצועים רבים אחרים, חלקם במצב קשה, נותרו לכודים ביישובי העוטף שמחבלים התבצרו בהם – ולכוחות ההצלה לא התאפשר לפנות אותם”.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!