הפרעות שינה בגיל צעיר מלוות בסיכון מוגבר לאובדנות (JAMA Netw Open)

הפרעות שינה בגיל 10 שנים מלוות בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות והתנהגות אובדנית בגיל 12 שנים, ממצאים המדגישים את חשיבות שינה במניעת אובדנות בצעירים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שינה מופיעות ברשימת עשרת סימני האזהרה המובילים של אובדנות ע"י ה-Substance Abuse and Mental Health Services Administration ומדובר באחד מגורמי הסיכון המוכחים להתנהגות אובדנית גם לאחר תקנון לתסמינים דיכאוניים.

לנוכח מידע מוגבל בנושא הקשר בין אובדנות ובין הפרעת שינה במתבגרים, החוקרים ביקשו לבחון את הנושא במחקר עוקבה שכלל ילדים בגילאי 9-10 שנים, אשר היו במעקב לאורך שנתיים.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Adolescent Brain Cognitive Development Study, אשר כלל נתונים מ-21 מרכזים בארצות הברית בין יוני 2016 ועד אוקטובר 2018, עם מעקב בין יוני 2018 ועד ינואר 2021.

בתחילת המחקר, כל המשתתפים השלימו את שאלון Sleep Disturbance Scale for Children, שכלל ציון כולל כמו גם שישה תת-מדדים. המדד הכולל שימש לסיווג הפרעות שינה לחומרה מינימאלית (26-35 נקודות), מתונה (36-46 נקודות), מוגברת (47-51 נקודות), גבוהה (52-66 נקודות) או חמורה (67-130 נקודות).

בנוסף, ההורים סיפקו מידע סוציאלי ודמוגרפי ובחנו את תסמיני חרדה ודיכאון בתחילת הדרך באמצעות מדד Child Behavior Checklist Anxiety and Depression.

לאחר שנתיים, הורים וילדים השלימו את מדד Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia (או K-SADS-COMP) הכולל דיווחים על התנהגות אובדנית; מחשבות אובדניות פסיביות, פעילות ולא-ספציפיות או פעילות וספציפיות; וניסיון אובדני.

מהתוצאות עולה כי 10,136 צעירים שללו מחשבות אובדניות או התנהגות אובדנית בתחילת המחקר, מבין אלו, 8,807 (גיל ממוצע של 9.9 שנים; 51.2% בנים) השלימו את הערכת K-SADS-COMP לאחר שנתיים.

החוקרים מדווחים כי הפרעות שינה חמורות בתחילת המחקר נקשרו עם היארעות מוגברת של התנהגות אובדנית בגיל 12 שנים לאחר תקנון למשתנים שונים (יחס סיכויים של 2.68, רווח בר-סמך 95% של 1.44-4.98), כאשר תתי-מדדים של ישנוניות יתר במהלך היום ותדירות סיוטים בלילה הדגישו את הסיכון הנ"ל.

לאחר שנתיים של מעקב, 8,044 משתתפים (91.3%) שללו התנהגות אובדנית, 317 (3.6%) דיווחו על מחשבות אובדניות פסיביות, 258 (2.9%) דיווחו על מחשבות אובדניות לא-ספציפיות, 130 (1.5%) דיווחו על מחשבות אובדניות ספציפיות ו-58 (0.7%) דיווחו על ניסיון אובדני ראשון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר בין הפרעות שינה ובין סיכון מוגבר למחשבות אובדניות והתנהגות אובדנית בגיל צעיר, כאשר סיוטים וישנוניות יתר במהלך שעות היום לוו בסיכון גבוה עוד יותר לאובדנות.

JAMA Netw Open, Oct 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    בחולים עם דיסאוטונומיה ראשונית תועד סיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס, כאשר חשיפה לתרופות פסיכוטרופיות הובילה לעליה גדולה עוד יותר בסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 220,192 חולים עם דיסאוטונומיה ראשונית ו-220,192 ביקורות תואמות ללא הפרעה זו ממאגר TriNetX וחישבו את […]

  • עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות התומכות בקשר בין סוכרת במהלך היריון ובין סיכון מוגבר להפרעות בתפקוד המוח ומערכת העצבים בילדים, כולל אוטיזם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מתוארת ב-9% מההריונות בארצות הברית, כאשר ההיארעות מצויה במגמת עליה על-פי המרכז לבקרת מחלות […]

  • מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD (או Lysergic Acid Diethylamide) במינון נמוך פעמיים בשבוע לאורך שישה שבועות נמצא בטוח לשימוש במבוגרים עם הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) אך לא נמצא עדיף על פלסבו בהקלה על התסמינים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. המחקר האקראי, כפל-סמיות, בשלב 2A נערך במרכז אחד בשוויץ ומרכז נוסף בהולנד […]

  • מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות דוגמת אטופיק דרמטיטיס, סתמה, נזלת אלרגית ודלקת לחמית אלרגית מלוות בסיכון מוגבר משמעותית למיגרנה, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת International Archives of Allergy and Immunology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים לזיהוי מחקרים תצפיתיים להערכת הקשר בין מחלות אלרגיות ומיגרנה. הם התמקדו בעשרה מחקרי עוקבה ומחקרי מקרה-ביקורת עם למעלה מ-14.9 […]

  • מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

    מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatric Research עולה כי שימוש לאחרונה בליתיום או ולפרואט מלווה בירידה של 34-46% בסיכון לאובדנות בחולים עם סכיזופרניה או הפרעה דו-קוטבית. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר National Health Information Database בדרום קוריאה. המחקר כלל למעלה מ-100,000 חולים עם סכיזופרניה ולמעלה מ-96,000 חולים עם הפרעה דו-קוטבית […]

  • תוצאות מבטיחות לגרייה מוחית מגנטית לטיפול במחלת אלצהיימר (Alzheimer's Research & Therapy)

    תוצאות מבטיחות לגרייה מוחית מגנטית לטיפול במחלת אלצהיימר (Alzheimer's Research & Therapy)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Alzheimer’s Research & Therapy עולה כי גרייה מגנטית מוחית חוזרת (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, או rTMS) של אזור Precuneus לאורך 52 שבועות הובילה להפחתת הידרדרות קוגניטיבית ב-52% והידרדרות תפקודית ב-96% בחולים עם מחלת אלצהיימר בדרגה קלה עד בינונית. המחקר האקראי, כפל-סמיות, כלל 48 חולים (גיל ממוצע של 72.8 שנים, 56% […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Leqembi לטיפול במחלת אלצהיימר בשלב מוקדם (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Leqembi לטיפול במחלת אלצהיימר בשלב מוקדם (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    בתום הליך סקירה של כשנתיים, הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Lecanemab (לקמבי) לטיפול בחלק מהחולים עם ליקוי קוגניטיבי קל בשלבים מוקדמים של מחלת אלצהיימר. בעקבות צעד זה, Leqembi הינה התרופה הראשונה המאושרת באיחוד האירופי לטיפול בגורם לפגיעה קוגניטיבית, זאת לאחר שהייתה תחת בחינה של הרשות מינואר 2023. מחברות התרופות Eisai ו-Biogen נמסר כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה