מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Emergency Medicine עולה כי טיפול באספירין מלווה בסיכון מוגבר לנזק כלייתי חד בחולים במצב קריטי עם חבלת חזה. לא זוהה קשר משמעותי בין טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, דוגמת Ibuprofen ו-Ketorolac, ובין הסיכון לנזק כלייתי חד.
מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי מבוסס על נתונים ממאגר Medical Information Mart for Intensive Care-III בשנים 2001-2012 ומאגר MIMIC-IV בשנים 2013-2019, תוך התמקדות בחולים שאושפזו ליחידות טיפול נמרץ עם חבלת חזה.
הסקירה כללה 459 חולים ממדגם MIMIC-III ו-364 חולים ממדגם MIMIC-IV, כאשר 34% ו-41% מהחולים קיבלו טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, בהתאמה. החוקרים התאימו בין החולים שטופלו בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים ובין אלו שלא קיבלו את הטיפול ביחס 1:2.
התוצא העיקרי היה היארעות נזק כלייתי חד ותוצא משני היה היארעות נזק כלייתי חד לאורך שלבים שונים, בהתאם לקריטריוני KDIGO.
מהנתונים עולה כי כ-16% מאלו במדגם MIMIC-III אובחנו עם נזק כלייתי חד, כמו גם 11% מאלו במדגם MIMIC-IV.
הטיפול באספירין לווה בסיכון מוגבר לנזק כלייתי חד במדגם MIMIC-III (יחס סיכויים של 1.81, p=0.04) ובמדגם MIMIC-IV (יחס סיכויים של 2.47, p=0.009). טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים נקשר בקשר מובהק סטטיסטית עם סיכון מוגבר לנזק כלייתי חד בחולים בגילאי 18-65 שנים (יחס סיכויים של 4.11, p=0.016) ואלו שלא עברו ניתוח (יחס סיכויים של 1.75, p=0.041).
לא זוהה קשר בין טיפול ב-Ibuprofen או Ketorolac והסיכון לנזק כלייתי חד בחולים קריטיים עם חבלת חזה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול באספירין מלווה בסיכון מוגבר לנזק כלייתי חד בחולים קריטיים עם חבלת חזה; עם זאת, לא זוהה קשר משמעותי בין מינון אספירין ובין הסיכון לנזק כלייתי חד. הם ממליצים על Ibuprofen או Ketorolac כטיפול יעיל להקלה על כאב בחולים אלו לנוכח היעילות המוכחת של תכשירים אלו ללא עליה בסיכון להתפתחות נזק כלייתי חד.
Int J Emerg Med, Feb 28, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!