Colorectal cancer

סיגמואידוסקופיה מפחיתה סיכון לסרטן מעי גס ותמותה בקרב גברים (Ann Intern Med)

בדיקת סקר המבוססת על סיגמואידוסקופיה בנורבגיה הפחיתה את היארעות סרטן מעי גס ורקטום ואת התמותה בקרב גברים, אך לא השפיעה רבות על הסיכון בנשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

החוקרים בחנו את הנתונים בין 1999 עד 2001 אודות 20,552 משתתפים בגילאי 50-64 שנים, אשר חולקו באקראי לבדיקת סקר לזיהוי סרטן מעי גס ורקטום על-בסיס סיגמואידוסקופיה גמישה, עם או בלי בדיקת דם סמוי בצואה, בהשוואה ל-78,126 משתתפים שלא השלימו בדיקות סקר.

במהלך סיגמואידוסקופיה בוצעה ביופסיה והוסר כל פוליפ להערכה היסטולוגית. תוצאה חיובית בבדיקת סקר הוגדרה כפוליפ של 10 מ”מ ומעלה, אדנומה, סרטן מעי גס ורקטום, או ממצא חיובי בבדיקת דם סמוי בצואה.

שיעורי ההיענות עמדו על 64.7% בנשים ועל 61.4% בגברים, עם חציון מעקב של 14.8 שנים. הסיכון האבסולוטי לסרטן מעי גס ורקטום בנשים עמד על 1.86% בקבוצת בדיקות הסקר ועל 2.05% בקבוצת הביקורת (יחס סיכון של 0.92). שיעורי היארעות סרטן מעי גס ורקטום היו מעט שונים בין קבוצת הסקירה וקבוצת הביקורת, כאשר הנתונים נבחנו לפי מיקום הגידול (מעי גס דיסטאלי לעומת פרוקסימאלי) או לפי שיטת בדיקת הסקירה (סיגמואידוסקופיה בלבד לעומת סיגמואידוסקופיה עם בדיקת דם סמוי בצואה).

שיעורי התמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום לאחר 15 שנים עמדו על 1.72% בקבוצת בדיקות הסקר ועל 2.50% בקבוצת הביקורת (יחס סיכון של 0.66). יחסי הסיכון בגברים עמדו על 0.59 לממאירות במעי גס דיסטאלי ועל 0.81 לסרטן במעי גס פרוקסימאלי. שיעורי היארעות סרטן מעי גס ורקטום היו נמוכים יותר בקבוצת בדיקות הסקר, בהשוואה לקבוצת הביקורת, הן בקבוצת הגיל המבוגר והן בקבוצת הגיל הצעיר, ועם סיגמואידוסקופיה עם ובלי בדיקת דם סמוי בצואה.

הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום לאחר 15 שנים עמד על 0.49% בגברים בקבוצת בדיקות הסקר ועל 0.81% בקבוצת הביקורת. יחסי הסיכון לתמותה עמדו על 0.65 לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום במעי גס דיסטאלי ועל 0.60 במעי גס פרוקסימאלי. באשר לבדיקת סקר סיגמואידוסקופיה בלבד בגברים, יחס הסיכון עמד על 0.64 בהשוואה ל-0.62 עם סיגמואידוסקופיה עם בדיקת דם סמוי בצואה.

החוקרים מדווחים כי ממצאי המחקר מעידים כי לסיגמואידוסקופיה השפעה קלינית משמעותית וארוכת טווח. עם זאת, בנשים ניתן לשקול בדיקות סקר אחרות. מהממצאים עולה כי דרושים עוד מחקרים רבים אחרים בנושא בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום.

Ann Intern Med 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה