Colorectal cancer

מקומו של טיפול לא-ניתוחי בחולים עם ממאירות רקטאלית (J Oncol Pract)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Oncology Practice מספקים חוקרים מארצות הברית סקירה מקיפה של אפשרויות הטיפול בחולים עם ממאירות רקטאלית, וכן מדגישים את מקומו של טיפול לא-ניתוחי במקרים אלו. הכותבים מסבירים כי למרות שניתוח מהווה אפשרות טיפול מרכזית במקרים אלו, גישת מעקב זהיר עשויה להיות סבירה בחולים נבחרים.

מחקרים מוקדמים שבחנו את הגישה הלא-ניתוחית בחולים עם ממאירות רקטאלית בדרגה נמוכה, אשר השיגו תגובה קלינית מלאה לאחר טיפול כימותרפי-קרינתי, הדגימו שיעורים דומים של הישרדות כללית, הישרדות ללא-מחלה והישנות, בהשוואה לחולים בהם נבחרה גישה ניתוחית. עוד יש עדויות לשיפור במספר מדדי איכות חיים.

התוצאות החיוביות שתועדו בעקבות גישת מעקב זהיר עשויים לחסוך את הצורך בניתוח בחולים עם תגובה חיובית לטיפול ניאו-אדג’וונטי. עם זאת, האופי הרטרוספקטיבי, המדגמים הקטנים, חוסר עקביות בין מחקרים בכל הנוגע לקריטריונים להגדרת תגובה מלאה והעדר הערכה פרוספקטיבית מגבילים את השימוש הנרחב יותר בגישה זו.

לאחרונה, סדרת מקרים פרוספקטיבית ממרכז יחיד בחנה את התוצאות של גישה לא-ניתוחית ב-113 חולים עם ממאירות רקטאלית, בהם תועדה תגובה קלינית מלאה לאחר טיפול ניאו-אדג’וונטי. למרות ששיעורי ההישרדות ללא-מחלה היו דומים לאלו שתוארו בעבר (75%), חציון שיעורי ההישרדות לאחר חמש שנים (73%) היה פחות טוב בהשוואה לשיעורים שדווחו בעבר (91-100%). ממצאים אלו של הישרדות גרועה יותר ככל הנראה נובעים משיעור דיווח גבוה יותר של גדילה חוזרת וגרורות מרוחקות בחולים לאחר טיפול לא-ניתוחי, בהשוואה לאלו בהם תועדה תגובה קלינית מלאה וממושכת.

הבדלים באמצעי ההדמיה וההערכות הקליניות ששימשו במחקרים שונים מהווים מגבלה נוספת , כמו גם הטיות אפשרויות בבחירת החולים, מאפיינים פרוגנוסטיים של הגידולים ומחלה מיקרוסקופית פרסיסטנטי.

למרות המגבלות המוכרות, דרוש מודל חיזוי טוב יותר, כולל מודל המבוסס על חותמת או סמנים מולקולאריים, דנ”א של תאי גידול בדם ו/או סמני גידול. מודל כזה עשוי לסייע בהגדרה טובה יותר של חולים שהשיגו תגובה פתולוגית מלאה ואלו העשויים להיות מועמדים מתאימים למעקב זהיר, ללא צורך בניתוח. מחקרים הנערכים בימים אלו, דוגמת מחקר TRIGGER, משלבים ביומרקרים לריבוד חולים בהם נבחרה גישה לא-ניתוחית. 

בשלב זה, גישת מעקב זהיר בלבד עשויה להיות סבירה בחולים נבחרים, כאשר יש לקחת בחשבון את מאפייני החולים (למשל, גיל מתקדם, מחלות רקע והעדפות אישיות) ו/או לשמור אפשרות זו לגידולים עם מאפיינים חיוביים (דוגמת עדות לתגובה פתולוגית מלאה ו/או העדר שינויים גנומיים בעלי השלכות פרוגנוסטיות שליליות). בחולים שהוגדרו כמועמדים מתאימים למעקב בלבד, דרוש פרוטוקול מעקב הדוק יותר, אשר יאפשר זיהוי מוקדם של הישנות ממאירות.

J Oncol Pract. 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה