Fatty Liver

כבד שומני וסוכרת מעלים את הסיכון לפיברוזיס כבדי (Hepatology)

השילוב של סוכרת ומחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בעליה של למעלה מפי חמש בסיכון לפיברוזיס כבדי, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי גדול, שפורסמו בכתב בהעת Hepatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע רבות אודות השכיחות של פיברוזיס כבדי וגורמים הקשורים בנזק הכבדי באוכלוסיה הכללית ועל-כן ביקשו לבחון את הנושא במסגרת מחקר עקובה גדול, באמצעות בדיקות TE (Transient Elastography). מדובר במחקר שהינו חלק ממחקר Rotterdam Study, מחקר מבוסס-אוכלוסיה שכלל משתתפים בגילאי 45 שנים ומעלה. כל המשתתפים השלימו בדיקת אולטרה-סאונד של הבטן ובדיקת TR. מדד LSM (Liver Stiffness Measurement) של 8.9 kPa ומעלה שימש כנקודת סף לפיברוזיס בעל חשיבות קלינית.

מבין 3,041 משתתפים (גיל ממוצע של 66 שנים) עם מדד LSM, ב-169 משתתפים (5.6%) מדד LSM עמד על 8.0 ומעלה. גיל (יחס סיכויים של 2.40), ריכוז ALT (יחס סיכויים של 1.24), עישון (יחס סיכויים של 1.77), גודל טחול (יחס סיכויים של 1.23), חיוביות ל-HBsAg או Anti-HCV (יחס סיכויים של 5.38) ונוכחות שילוב סוכרת וסטיאטוזיס (יחס סיכויים של 5.20) לוו במדד LSM של 8.0 ומעלה בניתוח רב-משתנים.

הסבירות הצפויה המתוקנת ל-LSM של 8.0 kPa ומעלה עלה עם כל עליה של עשר שנים בגיל, עם סבירות שנעה בין 1.4% באלו בגילאי 50-60 שנים ל-9.9% באלו מעל גיל 80 שנים. במשתתפים עם סוכרת וסטיאטוזיס  תועדה הסבירות הגבוהה ביותר ל-LSM של 8.0 ומעלה (סבירות כוללת של 17.2%), סבירות שלא עלתה עם הגיל (P=0.8).

החוקרים מסכמים וכותבים כי במדגם הגדול של משתתפים מבוגרים, מדד LSM של 8.0 kPa ומעלה, המרמז לפיברוזיס כבדי בעל משמעות קלינית, תועד ב-5.6% מהנבדקים ונמצא קשור באופן מובהק עם סטיאטוזיס וסוכרת.

Hepatology. Published online July 14, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה