Smoking Related Disorders

האגודה למלחמה בסרטן בנייר עמדה בנושא סיגריות אלקטרוניות : נראה שהנזק עולה על התועלת

הודעת האגודה למלחמה בסרטן

האגודה למלחמה בסרטן, מפרסמת היום נייר עמדה בנושא סיגריות אלקטרוניות ומדגישה כי על פי הנתונים המחקריים הקיימים היום, נראה כי סיגריה אלקטרונית היא המצאה יצירתית מדאיגה. אין הוכחות מדעיות מוצקות ליכולתה לסייע בגמילה, ויתרה מכך, היא אף מעודדת עישון במקום למגר אותו. עצם קיומה של הסיגריה האלקטרונית בשוק מסכן עשורים של התקדמות בצמצום שיעורי העישון. מדיווחים ברחבי העולם עולה כי במדינות בהן הסיגריה אלקטרונית נפוצה זינק באופן משמעותי היקף המעשנים לאחר עשרות שנים של ירידה בשיעורי עישון סיגריות.

המראה “הנקי” לכאורה ונטול הטבק והעשן מטעה ומוליך שולל את המשתמשים, שכן לא רק שלא מדובר באמצעי גמילה למעשנים, אלא שהסיגריה האלקטרונית מהווה אמצעי כניסה של צעירים שלא עישנו לעולם העישון. פלח אוכלוסייה זה הוא פגיע יותר, בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי על פי כל העדויות המדעיות, סיגריה אלקטרונית המכילה ניקוטין, היא מוצר ממכר כמו סיגריה רגילה. סיגריות אלקטרוניות עלולות לחשוף את המשתמשים למספר כימיקלים, כוללניקוטין, תרכובות קרבוניל ותרכובות אורגניות נדיפות, הידועות כבעלות השפעות בריאותיות מזיקות .

אסור לשכוח כי עשרות שנים הכחישה תעשיית הטבק ושיקרה ביחס לעובדה שהניקוטין שבטבק הוא חומר מממכר ומזיק. רק בשנת 1996 הכריז מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA) על הסיגריה כ”מתקן להעברת סם ” (Drug Delivery Device), והסם המועבר הוא ניקוטין, שכאמור הוא החומר הממכר שבסיגריה. מנגנון ההתמכרות לניקוטין דומה למנגנון ההתמכרות לסמים קשים, כגון הרואין וקוקאין. הניקוטין הנספג בגוף בתוך שבע שניות, גורם לשחרור חומר הנקרא דופאמין, היוצר תחושה זמנית של עונג, ועם הזמן המעשן זקוק ליותר ניקוטין, ובתדירות גבוהה יותר, כדי ליצור את אותה תחושה. זו הסיבה שמעשנים קבועים צורכים יותר ויותר סיגריות על מנת להמשיך ולהרגיש את אותה תחושת עונג, בדיוק כמו המכורים לסמים אשר במרוצת הזמן צריכים להשתמש בכמויות סם גדולות יותר על מנת להשיג את אותה תחושה.

בניגוד לשאר תחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר מסייע לגמילה מעישון, מדבקות, משאפים ומסטיקים, אשר בהם המינון מדוד, ידוע ומוגבל בזמן, במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה, וניתן לעשן חפיסה שלמה ברצף ובכך לצרוך כמויות גבוהות ומסוכנות של ניקוטין. יתרה מכך, ישנן עדויות מדעיות שהשפעה התמכרותית יכולה להגביר את הסיכון להפרעות קשב ולמידה, אימפולסיביות והפרעות במצבי רוח. בשוק קיימים מספר סוגים של סיגריות אלקטרוניות, אשר חלקן משווקות על ידי חברות טבק גדולות הטוענות כי הסיגריה האלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון. ברחבי העולם משתמשות חברות אלו בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים. מכיוון שהמוצר חדש יחסית, עדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית, או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה, ולכן אנו צופים שהמדיניות, החקיקה וההמלצות ישתנו בהתאם לראיות המדעיות שייחשפו .   

עמדת האגודה למלחמה בסרטן נושא סיגריה אלקטרונית (מתקן אידוי)

סיגריה אלקטרונית, או מתקן אידוי, דומה בצורתה לסיגריה הרגילה, היא מדמה את פעולת העישון ומשמשת כתחליף עישון רגיל לשם צריכה של ניקוטין. סיגריות אלקטרוניות הן קבוצת מוצרים מגוונת ומתפתחת במהירות. מוצרים אלו מכילים בדרך כלל ניקוטין, טעמים ותוספים נוספים למשתמש באמצעות אירוסול נשאף. [1]מוצר זה נבדל מהסיגריה הרגילה בכך שאינו מכיל עלי טבק או תהליך של בעירה, אלא מכיל ניקוטין נוזלי ומנגנון הפעולה שלו כולל סוללה חשמלית אשר מחממת את הניקוטין. עם החימום הופך הניקוטין הנוזלי לאדים שמנדפים את החום בתהליך הנקרא התאיידות. החימום מופעל באמצעות שאיפה של הסיגריה על ידי המשתמש השואף את הניקוטין אשר עבר אידוי, וכך הסיגריה האלקטרונית מספקת מראה ותחושה הדומים לעישון.

הסיגריה האלקטרונית היא מוצר חדש יחסית, שהופיע לראשונה בשוק בשנת 2007. בשנים האחרונות נאספו עדויות מחקריות שונות לגבי מאפייני השימוש בסיגריה האלקטרונית, בטיחותה, וסכנות העישון. בעקבות המידע המצטבר, מדינות שונות בעולם קבעו המלצות ומדיניות לגבי ייצור, מכירה, שיווק, חשיפה ושימוש בסיגריה אלקטרונית. מכיוון שהמוצר חדש יחסית, עדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית, או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה, ולכן אנו צופים שהמדיניות, החקיקה וההמלצות ישתנו בהתאם לראיות המדעיות שייחשפו. 

אין הוכחות מדעיות מספיקות לקבוע שסיגריה אלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון

בשוק קיימים מספר סוגים של סיגריות אלקטרוניות, אשר חלקן משווקות על ידי חברות טבק גדולות הטוענות כי הסיגריה האלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון. ברחבי העולם משתמשות חברות אלו בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים. הסיגריות האלקטרוניות משווקות בערוצים המגיעים לצעירים, טלוויזיה, נקודות מכירה, מגזינים, פעילויות קידום מכירות, רדיו, ואינטרנט. הנושאים בשיווק סיגריות אלקטרוניות כוללים תוכן מיני ושביעות רצון של הלקוח, בדומה לנושאים ולשיטות שהיו נהוגים בעבר והוכחו כיעילים בשיווק ופרסום סיגריות קונבנציונליות למתבגרים וצעירים.

על פי הנתונים המחקריים הקיימים היום, נראה כי סיגריה אלקטרונית היא המצאה יצירתית מדאיגה.  אין הוכחות מדעיות מוצקות ליכולתה לסייע בגמילה, ויתרה מכך, דווח כי היא אף מעודדת עישון במקום למגר אותו. הטעמים השונים מעוררים את סקרנותם של הצעירים להתנסות, וכך גם התדמית של מוצר “חדשני”. בארצות הברית דווח על שיעור גבוה של בני נוער שמשתמשים בסיגריה הרגילה והאלקטרונית במקביל. עצם קיומה של סיגריה אלקטרונית בשוק מסכן עשורים של התקדמות בצמצום שיעורי העישון. מדיווחים ברחבי העולם עולה כי במדינות בהן הסיגריה אלקטרונית נפוצה זינק באופן משמעותי היקף המעשנים לאחר עשרות שנים של ירידה בשיעורי עישון סיגריות.

למרות שישנן עדויות מחקריות שסיגריה אלקטרונית היא לכאורה אלטרנטיבה בטוחה יותר לסיגריה קונבנציונלית ושהיא עשויה לסייע בגמילה מעישון[2], ארגוני הבריאות הגדולים בעולם מביעים הסתייגות, מכיוון שהמוצר עדיין לא נחקר והוערך בצורה מקיפה כדי לספק בסיס מדעי לקביעה שהוא קשור להפחתת הסיכון למחלות ביחס לשימוש קונבנציונלי בטבק[3] . עמדת אגודת הסרטן האמריקנית (American Cancer Society) היא שמכיוון שעדיין לא ידוע אם סיגריות אלקטרוניות הן בטוחות ויעילות, הארגון אינו יכולה להמליץ עליהן כמסייעות בגמילה מעישון[4].

אחת הדאגות לבריאות הציבור היא שמשתמשי טבק שאולי היו נגמלים, ישתמשו בסיגריה אלקטרונית במקום להיגמל לחלוטין, משום שהם חושבים שהיא בטוחה יותר לשימוש.

המראה “הנקי” לכאורה ונטול הטבק והעשן מטעה ומוליך שולל את המשתמשים, שכן לא רק שלא מדובר באמצעי גמילה למעשנים, אלא שהסיגריה האלקטרונית מהווה אמצעי כניסה של צעירים שלא עישנו לעולם העישון. פלח אוכלוסייה זה הוא פגיע יותר, בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין. יש צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע אם סיגריה אלקטרונית בטוחה לשימוש בטווח הארוך, ואם היא יעילה כאמצעי לגמילה מעישון.

ניקוטין הוא סם ממכר

האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי על פי כל העדויות המדעיות, סיגריה אלקטרונית המכילה ניקוטין, היא מוצר ממכר כמו סיגריה רגילה. בנוסף לכך, בניגוד לדעה הרווחת, האירוסול המופק על ידי הסיגריה האלקטרונית אינו מבוסס על אדי מים בלתי מזיקים למשתמשים, כמו גם לשואפים אותו באופן פסיבי. סיגריות אלקטרוניות עלולות לחשוף את המשתמשים למספר כימיקלים, כולל ניקוטין, תרכובות קרבוניל ותרכובות אורגניות נדיפות, הידועות כבעלות השפעות בריאותיות מזיקות. ההשפעות הבריאותיות והכמויות המזיקות של החומרים המחוממים באירוסול והנמצאים בנוזל הסיגריות האלקטרוניות, כולל ממסים, חומרי טעם ורעלנים, עדיין אינן מובנות לחלוטין.

אסור לשכוח כי עשרות שנים הכחישה תעשיית הטבק ושיקרה ביחס לעובדה שהניקוטין שבטבק הוא חומר מממכר ומזיק. רק בשנת 1996 הכריז מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA ) על הסיגריה כ”מתקן להעברת סם” (Drug Delivery Device ), והסם המועבר הוא ניקוטין, שכאמור הוא החומר הממכר שבסיגריה.

מנגנון ההתמכרות לניקוטין דומה למנגנון ההתמכרות לסמים קשים, כגון הרואין וקוקאין. הניקוטין הנספג בגוף בתוך שבע שניות, גורם לשחרור חומר הנקרא דופאמין, היוצר תחושה זמנית של עונג, ועם הזמן המעשן זקוק ליותר ניקוטין, ובתדירות גבוהה יותר, כדי ליצור את אותה תחושה. זו הסיבה שמעשנים קבועים צורכים יותר ויותר סיגריות על מנת להמשיך ולהרגיש את אותה תחושת עונג, בדיוק כמו המכורים לסמים אשר במרוצת הזמן צריכים להשתמש בכמויות סם גדולות יותר על מנת להשיג את אותה תחושה.

בניגוד לשאר תחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר מסייע לגמילה מעישון, מדבקות, משאפים ומסטיקים, אשר בהם המינון מדוד, ידוע ומוגבל בזמן, במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה, וניתן לעשן חפיסה שלמה ברצף ובכך לצרוך כמויות גבוהות ומסוכנות של ניקוטין. יתרה מכך, ישנן עדויות מדעיות שהשפעה התמכרותית יכולה להגביר את הסיכון להפרעות קשב ולמידה, אימפולסיביות והפרעות במצבי רוח.

רגולציה

כיום במדינת ישראל סיגריה אלקטרונית הינה מוצר ללא רגולציה. מבחינה רגולטורית, סיגריה אלקטרונית נהנית משני העולמות, מחד גיסא, היא אינה משווקת כמוצר רפואי, אלא כמוצר המסייע בגמילה מעישון, ללא פעולות ההסדרה הנלוות לאישור מכשירים רפואיים, עדויות מחקריות, רשימת רכיבים, בטיחות שימוש וכדומה. מאידך גיסא, למרות שהסיגריה האלקטרונית מכילה ניקוטין, החקיקה, האכיפה, הצווים וההגבלות החלים על מוצרי טבק, אינם חלים עליה.

האגודה למלחמה בסרטן מדגישה את חשיבות הרגולציה של סיגריות אלקטרונית, ואת הצורך בהחלת כל החוקים, הצווים והתקנות החלים על סיגריות קונבנציונליות ומוצרי טבק אחרים, גם על סיגריה אלקטרונית ובהם: 


  • יש להגביל את הפרסום, השיווק, מתן החסויות וקידום המכירות בכלי התקשורת וברשתות החברתיות.


  • יש לאכוף את חוק מניעת העישון במקומות ציבוריים גם על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית, עד לקיום הוכחות שסיגריה אלקטרונית אינה גורמת לנזק של עישון כפוי ו/או עישון מיד שלישית.


  • יש למנוע מכירת סיגריות אלקטרוניות לצעירים.


  • מדיניות המיסוי של סיגריות אלקטרוניות צריכה להיות זהה לזו של סיגריות קונבנציונליות.


  • החפיסות צריכות לכלול אזהרות בריאותיות, בדומה לחפיסות של סיגריות קונבנציונליות (רצוי אזהרות גרפיות).

כמו כן, יש לדרוש שכל אריזה תכיל את רשימת הרכיבים ואזהרות לגבי שימוש בניקוטין, ולוודא  שאריזת המילויים או הבקבוקונים מאובטחות בפקק וכי יש אזהרה ברורה כי נוזל הניקוטין רעיל ומסוכן לילדים ויש להרחיקו מהם. יש לאסור על חברות לטעון כי סיגריה אלקטרונית היא אמצעי יעיל לגמילה מעישון, כל עוד אין מחקר מבוסס המעיד על כך. כפי שקבע ממש לאחרונה מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית ה-FDA .

מחקרים מדעיים ודוחות בנושא סיגריות אלקטרוניות מתעדכנים בארץ ובעולם ברוח הזמן. להלן מספר דוגמאות אחרונות:


  • מדו”ח מקיף של ראש שירותי בריאות הציבור של ארצות הברית (U.S. surgeon general) שפורסם בחודש דצמבר 2016 לציבור הרחב בעקבות אי בהירות רבה לגבי סיגריות אלקטרוניות, בקרב הורים, מורים ואנשי ממשל, עולה כי אין ראיות התומכות בטענה שסיגריות אלקטרוניות יכולות לעזור לאנשים להיגמל מעישון. הדוח הדגיש כי לא מדובר במוצר תמים ובלתי מזיק, שכן השימוש בקרב בני נוער עלה ב900% בין השנים 2011 ל2015, והודגש כי מוצרים המכילים ניקוטין מכל צורה שהיא, לרבות סיגריות אלקטרוניות, אינם בטוחים, במיוחד לצעירים. ניקוטין מופק מטבק, והוא חומר ממכר ביותר. הוא גם יכול להשפיע לרעה על המוח של מתבגרים וצעירים. ההשפעות האלה יכולות להוביל לא רק להתמכרות, אלא גם להפרעות קשב ולמידה, אימפולסיביות והפרעות במצבי רוח. כמו כן, שימוש בסיגריות אלקטרוניות בצעירים קשור באופן הדוק לשימוש במוצרי טבק אחרים, ומחקרים מצביעים על סבירות גבוהה שצעירים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות יעשנו גם סיגריות רגילות. עוד עולה מהדוח כי בקרב תלמידי חטיבת הביניים בארצות הברית שיעור המעשנים עלה מ-0.6% ל-5.3%. כך גם עלה השימוש בקרב תלמידי תיכון מ-1.5% בשנת 2011 ל-16% בשנה 2015. הדוח המליץ להורים של בני הנוער להתנגד לסיגריות אלקטרוניות, וקרא לנשיא ארצות הברית להילחם נגד שימוש במוצרי טבק חדשים, כמו סיגריות אלקטרוניות, והודיע כי הסיגריות האלקטרוניות יוכנסו לקווים המנחים של המדיניות של הממשל האמריקני למלחמה בעישון. לדו”ח המלא.


  • במחקר שפורסם במהדורת חודש מרץ 2014 בכתב העת JAMA Pediatrics ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן, ביקשו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה לבדוק את הקשר בין הרגלי העישון של סיגריות רגילות, לעומת סיגריות אלקטרוניות, בקרב בני נוער בארצות הברית. הרקע למחקר היה שסיגריות אלקטרוניות משווקות במדיה כאמצעי עזר לגמילה מעישון. על פי מחקרים שונים, בני נוער רבים המבקשים להיגמל מסיגריות רגילות, משתמשים בסיגריה אלקטרונית, אולם היעילות של סיגריה אלקטרונית כאמצעי גמילה מסיגריות עומדת בספק, נוכח שיעורים גבוהים של בני נוער שמשתמשים בסיגריה הרגילה והאלקטרונית במקביל. כמו כן, מחקרים אחרים שנערכו בקרב האוכלוסייה הבוגרת הראו כי סיגריה אלקטרונית אינה תורמת לגמילה מעישון. החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בארה”ב השתמשו בנתונים מתוך הסקר הלאומי לצריכת טבק בקרב תלמידי חטיבות ביניים ותיכון, שנערך בשנים 2011-2012. הסקר הקיף מגוון שאלות בנוגע לצריכה ושימוש במוצרי טבק שונים, הרגלי עישון  וניסיונות גמילה מעישון. במסגרת המחקר, נבדקו נתוניהם של 39,882 תלמידים מ-50 מדינות ברחבי ארצות הברית. מתוצאות המחקר עולה, כי אלו שהשתמשו בסיגריות אלקטרוניות בהווה, היו בסיכון גבוה של פי 7 לעישון סיגריות רגילות אי-פעם, ובסיכון של פי 8 לעישון סיגריות בהווה. אמנם, 45% מאלו שהצהירו ב-2011 כי השתמשו בסיגריה אלקטרונית אי-פעם, ו-62% מאלו שהצהירו ב-2012 כי שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית אי-פעם לא הפכו למעשנים קבועים של סיגריות רגילות, אך לעומת זאת, כ-50% מאלו שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית בהווה, עישנו במקביל גם סיגריות רגילות – הן בשנת 2011 והן בשנת 2012. החוקרים ציינו כי תוצאות המחקר מראות כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות אינו תורם לירידה בשיעורי העישון של סיגריות רגילות, ואף עלול לעודד עישון סיגריות רגילות בקרב בני נוער בארצות הברית.


  • במאי 2013 נפטרה נעמי אלבז, פעוטה כבת שנתיים וחצי מירושלים, בבית החולים הדסה עין כרם, לאחר ששתתה טיפות ניקוטין מסיגריה אלקטרונית של אביה. משטרת ירושלים לקחה את בקבוקון הניקוטין למעבדות המטה הארצי. לקריאת כתבה אודות המקרה.


  • בינואר 2013 פורסם דו”ח הוועדה לנושא הסיגריה האלקטרונית מטעם משרד הבריאות. בראש הוועדה עמד ד”ר ישי לב. הוועדה מצאה בין היתר כי אין הוכחות מספקות לגבי יעילות השימוש בסיגריה אלקטרונית לצורך גמילה מעישון. קיימת סכנה של שימוש בסיגריות אלקטרוניות כ”מוצר כניסה” לעישון סיגריות (נפוץ בקרב צעירים שלא עישנו בעבר). סיגריות אלקטרוניות מסייעות בפרסום ושיווק של עישון. לדו”ח הוועדה המלא.


  • ביוני 2012 פרסם משרד הבריאות אזהרה לציבור מפני שימוש בסיגריות אלקטרוניות, אשר תרומתן לגמילה מעישון לא הוכחה ואשר עלולות להוות, במקרים מסוימים, סכנה בריאותית של ממש. לא ניתן להסתמך על תעודות הבטיחות המנופקות על ידי היצרן או המשווקים, שכן אלו אינן עוברות תהליך של בקרה מסודרת. בנוסח האזהרה נכתב כי לאחרונה נפוץ בעולם ובישראל שימוש בסיגריה אלקטרונית שמחוברת לה מחסנית המכילה נוזל כתחליף לסיגריות “רגילות”. לאזהרה המלאה.


  • במאי 2016, הודיע מנהל המזון והתרופות האמריקני FDA)) על שורת צעדים והנחיות חדשות שיגנו על האמריקנים מפני סכנות הטבק. הפיקוח על הסיגריה האלקטרונית יאפשר לFDA –   לפעול לטובת בריאות הציבור. הצעדים שיינקטו ע”י ה-FDA  יאפשרו להגן על הדור הצעיר מפני התמכרות לניקוטין וכן ולספק למבוגרים את המידע המהימן שיאפשר להם לקבל החלטות מושכלות. ה-FDA כלל את ההנחיות הנוספות הבאות לגבי סיגריות אלקטרוניות:


  • הגבלות גיל – איסור מכירה לקטין מתחת לגיל 18.


  • דרישה לדווח על רשימת הרכיבים, כולל רכיבים מזיקים או מזיקים פוטנציאליים. 


  • איסור מכירה במכונות ממכר אוטומטיות, אלא אם כן במקום אין כניסה לבני נוער.


  • איסור הפצת דוגמיות בחינם.


  • סקירה של מוצרי טבק חדשים לפני שהם מגיעים לשוק (מוצרים שעדיין לא היו בשוק ב-15 בפברואר 2007). תקנה זו מאפשרת לבדוק גורמים חשובים, כגון רכיבים, עיצוב מוצר וסיכונים בריאותיים, כמו גם את האטרקטיביות שלהם לצעירים וללא משתמשים.

הסיגריה האלקטרונית תצטרך לעמוד באותם קריטריונים של פיקוח ע”י ה-FDA  על ייצור, הפצה ושיווק כמו סיגריות קונבנציונליות.  להודעה לעיתונות.

להלן מספר מחקרים נוספים שפורסמו לאחרונה:

|       סיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער גורמות למחלות נשימתיות כרוניות, גם אם הן אינן בהכרח מעודדות התחלת עישון סיגריות

פורסם במהדורת נובמבר 2016 של כתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

קישור לתקציר המאמר ; קישור לדו”ח המלא

|       שני מחקרים בארה”ב על סיגריות אלקטרוניות כמוצר המעודד התחלת עישון בקרב בני נוער שמעולם לא עישנו

המחקרים פורסמו במהדורות יולי ואוגוסט 2016 של כתב העת Pediatrics מטעם חוקרים באוניברסיטת דרום קליפורניה בארה”ב (USC Keck School of Medicine ), על פי נתוני מחקר בקרב תלמידי י”א-י”ב בדרום קליפורניה

       בני נוער שמעולם לא עישנו ועשו שימוש בסיגריות אלקטרוניות היו בסיכון של פי 6 ומעלה להתחיל לעשן סיגריות ומוצרי טבק אחרים, לרבות נרגילות, סיגרים ומקטרות.

 קישור לתקציר המאמר שפורסם ביולי 2016 (Pediatrics )

       סיגריות אלקטרוניות משמשות לא רק כתחליף לסיגריות בקרב בני נוער מעשנים, אלא מעודדות שימוש במוצרי טבק בקרב בני נוער שמעולם לא עישנו

קישור לתקציר המאמר שפורסם באוגוסט 2016 (Pediatrics )

|       מחקר מעבדה: החשיפה לסיגריות אלקטרוניות מגבירה את הסיכון לזיהומים בדרכי הנשימה ומחלישה את מערכת החיסון

פורסם במהדורת ינואר 2016 של כתב העת Journal of Molecular Medicine

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר: סיגריות אלקטרוניות ללא טבק בטעם דובדבנים עלולות לחשוף את המשתמשים בהן לרעילות עקב ריכוז גבוה של חומר כימי המצוי בהן (בנזלדהיד/ benzaldehyde )

פורסם לראשונה במהדורה המקוונת של ינואר 2016 בכתב העת  Thorax

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר בעכברים: החשיפה לאדי סיגריות אלקטרוניות עלולה להחליש את מערכת החיסון, לחזק חיידקים ולקדם התפתחות דלקות

פורסם במהדורת יוני 2016 של כתב העת Journal of Molecular Medicine ע”י חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר מעבדה: אדי הסיגריות האלקטרוניות גורמים נזק לתאים, עם וללא קשר לניקוטין.  החוקרים קוראים לבצע בדחיפות מחקרים נוספים לנזק הפוטנציאלי לסרטן.

פורסם במהדורת ינואר 2016 של כתב העת Oral Oncology

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר נוסף על כך שסיגריות אלקטרוניות מהוות זרז לשימוש בסיגריות רגילות בקרב צעירים בארה”ב

פורסם במהדורת נובמבר 2015 של כתב העת JAMA Pediatrics

קישור למאמר המלא

|       מחקר בארה”ב: בני נוער רבים בארה”ב עושים שימוש בסיגריות אלקטרוניות כדי לעשן קנאביס

פורסם במהדורת ספטמבר 2015 של כתב העת Pediatrics

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר הורים באמצעות שאלון עצמי: חסרה מודעות בקרב הורים לסכנה הפוטנציאלית של החשיפה הפסיבית של ילדיהם לסיגריות אלקטרוניות

פורסם במהדורת נובמבר-דצמבר 2015 של כתב העת Academic Pediatrics

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר שנערך במספר תיכונים בלוס אנג’לס בארה”ב: בני נוער המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות ממשיכים אח”כ לעשן סיגריות רגילות.

פורסם במהדורת אוגוסט 2015 של כתב העת JAMA

קישור למאמר בטקסט מלא

|       מחקר: מרכיב כימי (pyrazine /פ??יר?ז?ין) המתווסף לסיגריות רבות, לרבות סיגריות אלקטרוניות, עלול להגביר את התלות בניקוטין והמשיכה לעישון, בעיקר בקרב בני נוער

פורסם לראשונה במהדורה המקוונת של יוני 2015 בכתב העת Tobacco Control

קישור למאמר בטקסט מלא

|       מחקר בבריטניה: שימוש יומיומי בסיגריות אלקטרוניות בקרב מעשנים קשור בשיעור מוגבר של ניסיונות להפסיק ולצמצם את העישון, אך לא בהצלחת הגמילה עצמה

פורסם במהדורת אפריל 2015 של כתב העת Addiction

קישור לתקציר המאמר

|       מחקר: השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב מעשנים עלול דווקא להגביר את הקושי להיגמל מעישון

פורסם לראשונה במהדורה המקוונת של אפריל 2015 בכתב העת American Journal of Public Health קישור לתקציר המאמר

|       מחקר: פרסומות המציגות סיגריות אלקטרוניות המפיקות אדים עלולות לעודד מעשנים להמשיך לעשן ולחבל בניסיונות גמילה של מעשנים לשעבר. פורסם לראשונה במהדורה המקוונת של מרץ 2015 בכתב העת Health Communication

קישור לתקציר המאמר

|       סקר בארה”ב : יותר בני נוער (בגיל 18-12) מתנסים או משתמשים בסיגריות אלקטרוניות מאשר במוצרי טבק אחרים. פורסם בפברואר 2016 בדו”ח Monitoring the Future מטעם חוקרים באוניברסיטת מישיגן בה נערך הסקר.

קישור לדו”ח Monitoring the Future (MTF)

ארגוני הסרטן ASCO ו-AACR ממליצים על בקרה של מוצרי טבק אלקטרוניים (סיגריות אלקטרוניות ומערכות ENDS ) להבטחת הבטיחות של מוצרים אלה וצמצום השלכותיהם השליליות האפשריות (בעיקר החשש מעידוד לא-מעשנים, בעיקר ילדים, לעשן, החשש לבטיחות העישון הסביל, וכן השאלה האם מוצרים האלה אכן מסייעים למעשנים בגמילה מעישון) – למשל רישום המוצרים ב-FDA , הוספת אזהרות על גבי האריזות, הגבלת גיל עישון ושימוש וכן הגבלת מקום השימוש . פורסם לראשונה במהדורה המקוונת של ינואר 2015 בכתב העת Clinical Cancer Research

קישור לדו”ח של AACR ו-ASCO

|       מחקר: מעשנים קבועים העושים שימוש גם בסיגריות אלקטרוניות מתקשים להיגמל. פורסם לראשונה באופן מקוון במהדורת נובמבר 2014 בכתב העת Nicotine & Tobacco Research

קישור לתקציר המאמר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

  • מינון גבוה של אופיואידים במהלך הנשמה מלווה בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים (Crit Care Med)

    מינון גבוה של אופיואידים במהלך הנשמה מלווה בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים (Crit Care Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Society of Critical Care Medicine עולה כי עליה במינוני אופיואידים במהלך הנשמה מלאכותית במהלך שהות ביחידת טיפול נמרץ מלווה בעליה בסיכון לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל 6,746 חולים ששרדו אשפוז ביחידות טיפול נמרץ בשל כשל נשימתי חד, אשר חוברו למכונת הנשמה למשך לפחות […]

  • התרת שימוש בקנאביס בחוק לא השפיעה על היקף מרשמים לאופיואידים או תמותה (JAMA Health Forum)

    התרת שימוש בקנאביס בחוק לא השפיעה על היקף מרשמים לאופיואידים או תמותה (JAMA Health Forum)

    חקיקה המתירה בחוק שימוש בקנאביס למטרות רפואיות או הנאה אינה מלווה בירידה בהיקף מרשמים לטיפול באופיואידים או שיעורי תמותה עקב מינון יתר של אופיואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Health Forum. עם זאת, החוקרים מצאו כי חוקים אודות שימוש בקנאביס עשויים להיות מלווים בירידה במקרי תמותה  עקב אופיואידים אסתטיים. החוקרים בחנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה