משפחה

עדויות נוספות תומכות בהפחתת הסיכון למחלות ממאירות עם אורח חיים בריא (Cancer Causes Control.)

הליכה פעילות גופנית

משני מחקרים חדשים עולה כי הפחתת צריכת אלכוהול, הגדלת צריכת מזונות צמחיים והפחתת משקל עודף עשויים להביא להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות, ממצאים המהווים תזכורת לחשיבות אורח חיים בריא.

המחקר הראשון פורסם במהלך חודש ינואר בכתב העת Cancer Causes & Control בו מצאו החוקרים כי תזונה המבוססת על מזונות צמחיים והגבלת צריכת אלכוהול עשויה לסייע בהפחתת הסיכון למחלות ממאירות על-רקע השמנת יתר (כשליש מכלל הממאירויות).

מדגם המחקר כלל קרוב ל-3,000 מבוגרים והחוקרים מצאו כי הגבלת צריכת אלכוהול למשקה אחד ביום בנשים ושני משקאות בום בגברים מלווה בירידה של 29% בסיכון למחלות ממאירות על-רקע השמנת-יתר. בנוסף, הסיכון לממאירויות באתרים הנפוצים ביותר היה נמוך ב-71% (שד, ערמונית ומעי גס ורקטום).

בקרב אלו שצרכו ירקות עמילניים, דוגמת תירס, תפוחי אדמה ובטטות, צריכה מספקת של דגנים ללא עמילן, פירות וירקות מלווה בהפחתת הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.

לדברי החוקרים, ממצאים אלו מצטרפים לעדויות התומכות בחשיבות האפשרית של הגבלת צריכת אלכוהול והגדלת צריכת מזונות צמחיים להפחתת הסיכון למחלות ממאירות. לפיכך, על-בסיס התוצאות הללו, על ההמלצות התזונתיות בנוגע למחלות ממאירות להתמקד בעידוד צריכת מזונות צמחיים, עתירי פירות, ירקות ודגנים, לצד הגבלת צריכת אלכוהול לרמות המומלצות.

במחקר אחר, שפורסם במהלך חודש ינואר בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, מדווחים חוקרים על ממצאים דומים. הם מצאו כי היענות גבוהה יותר להנחיות למניעת מחלות ממאירות של ה-ACS (American Cancer Society) לוותה בהפחתת היארעות מחלות ממאירות וכן הפחתת היארעות תמותה עקב מחלות ממאירות ותמותה מכל-סיבה.

הנחיות ה-ACS ממליצות על הימנעות מעישון, הקפדה על משקל גוף בריא, פעילות גופנית ותזונה נכונה עם דגש על מזונות צמחיים. במחקרם החוקרים מדווחים כי הקפדה על משקל גוף בריא ופעילות גופנית הן בעלות ההשפעה הגדולה ביותר על התמותה מכל-סיבה בגברים ובנשים.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר NIH-AARP Diet and Health Study, מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל כ-566,000 מבוגרים בגילאי 50-71 שנים בשנים 1995-1996, כאשר נכללו במחקר. המשתתפים היו במעקב במשך חציון של 10.5 שנים אחר היארעות ממאירויות, 12.6 שנים אחר תמותה עקב מחלות ממאירות ו-13.6 שנים אחר תמותה מכל-סיבה.

במהלך תקופת המחקר, תועדו 73,784 מקרים של מחלות ממאירות, 16,193 מקרי תמותה עקב ממאירות ו-81,433 מקרי תמותה מכל-סיבה.

המשתתפים סווגו לפי היקף ההקפדה על הנחיות ה-ACS וההיענות להנחיות לוותה בסיכון מופחת לכלל המחלות הממאירות. מהשוואת דרגת ההיענות הגבוהה ביותר אל מול דרגת ההיענות הנמוכה ביותר, יחס הסיכון עמד על 0.90 בגברים ועל 0.81 בנשים.

בנוסף, עליה בהיענות להנחיות לוותה בהפחתת הסיכון ל-14 מבין 25 ממאירויות ספציפיות. הירידה בסיכון לממאירות של כיס המרה עמדה על 65% בגברים ובנשים יחדיו, עם ירידה של 60% בסיכון לסרטן רירית הרחם, ירידה של 48% בסיכון לסרטן כבד בגברים, ירידה של 48% בסיכון לסרטן מעי גס בגברים וירידה של 35% בנשים, ובאשר לסרטן הרקטום נרשמה ירידה של 40% בגברים וירידה של 36% בנשים.

מהממצאים עולה כי להקפדה על הנחיות ה-ACS תועלת במניעת התפתחות מחלות ממאירות.

Cancer Causes Control. Published online January 6, 2015

Am J Clin Nutr. Published online January 7, 2015

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

רק בשבוע שעבר פורסם כי מרבית מקרי הסרטן הם תוצאה של מקריות ומזל רע בלבד.. המחקרים הללו מחזירים אותנו לאיזון ולתפישה שלאורח חיים בריא יש עדיין תרומה גבוהה וחשובה במניעת סוגים רבים של סרטן..

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה