משפחה

התועלת של בדיקות סקר לדיכאון לאחר-לידה במסגרת המעקב אחר הילדים לאחר לידה (Pediatrics)

בדיקות סקר לדיכאון לאחר לידה במהלך ביקורי מעקב אחר הילדים לאחר לידה עשויים לסייע בשיפור זיהוי דיכאון ותוצאות אימהיות, כך מדווחים חוקרים מהולנד, במאמר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics במהלך חודש ספטמבר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-7% מהאימהות מפתחו דיכאון מג’ורי בתוך שלושה חודשים לאחר הלידה, כאשר חלק גדול מהן אינו מצוי עוד במעקב רופא הנשים. בדיקות סקר באמצעות מדד EPDS (Ediburgh Postnatal Depression Scale) עשויות לסייע באבחנה מוקדמת, אך רק במידה והדבר ישים לביצוע.

החוקרים בחנו אם בדיקת סקר חוזרת על-בסיס EPDS לזיהוי דיכאון לאחר לידה במהלך ביקורי WCC (Well Child Care), עם טיפול כמקובל באימהות הנמצאות חיוביות לדיכאון, מביא לשיפור בתוצאות האם והילד, בהשוואה לטיפול סטנדרטי.

קבוצת ההתערבות כללה 1,843 אימהות וקבוצת הטיפול הסטנדרטי כללה 1,246 אימהות.

שיעור נמוך יותר משמעותית של אימהות בקבוצת ההתערבות סבלו מדיכאון תשעה חודשים לאחר הלידה (0.6% אובחנו עם דיכאון מג’ורי, 3.0% אובחנו עם דיכאון מג’ורי או מינורי), בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטי (2.5% עם דיכאון מג’ורי ו-8.4% עם דיכאון מג’ורי או מינורי), עדות לירידה של 72% בסיכון לדיכאון מג’ורי וירידה של 60% בסיכון המתוקן לדיכאון מג’ורי או מינורי.

בקבוצת ההתערבות תועדו מדדים טובים יותר של הורות, תסמיני חרדה ותפקוד נפשי, בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטי. לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בתפקוד גופני וההשפעה של התערבות על התפתחות חברתית-רגשית של הילדים הייתה זניחה.

בקרב אימהות שהצליחו לזכור כי חוו תקופת דיכאון בתשעת החודשים לאחר הלידה, 60% מהנשים בקבוצת ההתערבות ובקבוצת הטיפול הסטנדרטי דיווחו כי התייעצו עם רופא המשפחה אודות הדיכאון או שקיבלו טיפול נוסף (38% ו-37%, בהתאמה).

החוקרים כותבים כי יישום בדיקת הסקר הינו צעד פשוט ויעיל להפחתת נטל דיכאון לאחר-לידה, בתנאי שעם אבחנה ניתן טיפול מתאים.

Pediatrics 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה