חשיבות מעקב לאחר לידה אחר נשים שפיתחו סוכרת הריונית (PLoS Med)

ממדגם נשים הרות מבריטניה עולה כי באלו שפיתחו סוכרת הריונית תועד סיכון גבוה יותר לפתח במהלך שלוש שנות מעקב סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ומחלת לב איסכמית, בהשוואה לנשים אחרות, אך לא זוהתה עליה בסיכון לאירועים מוחיים. עם זאת, רק כ-60% מהנשים עם סוכרת הריונית השלימו בדיקת מעקב לאחר שנה אחת שכללה בדיקת סקר לסוכרת מסוג 2.

הנחיות NICE ממליצות על בדיקות סקר של נשים עם סוכרת הריונית לסוכרת מסוג 2 בין 6 עד 13 שבועות לאחר הלידה, עם מדידת המוגלובין מסוכרר כל שנה ועריכת שינויים בתזונה ופעילות גופנית לשמירה על משקל גוף בריא. עם זאת, ההנחיות אינן מפרטות באופן ספציפי כי יש להשלים בנשים עם סוכרת הריונית בדיקות סקר לאחר-לידה לגורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.

במחקר הנוכחי השלימו החוקרים הערכה רטרוספקטיבית של נתונים מרשת THIN (The Health Improvement Network), מאגר נתונים ארצי מייצג של נשים שטופלו במרפאות ראשוניות בבריטניה. הם זיהו 9,118 נשים שהרו בין 1990-2016 ואובחנו עם סוכרת הריונית. לנשים אלו הם התאימו 37,281 נשים באותו גיל, אשר הרו באותה תקופת זמן ולא פיתחו סוכרת הריונית, במטרה לזהות את הסיכון להתפתחות מחלת לב כלילית.

חציון גיל הנשים עמד על 33 שנים והן היו במעקב לאורך חציון של 2.9 שנים.

בקרב נשים שפיתחו סוכרת הריונית תועדה שכיחות גבוהה יותר של מצב כלכלי ירוד, עודף-משקל או השמנה ויתר לחץ דם, אך שכיחות נמוכה יותר של עישון.

במהלך המעקב, כאחת מכל עשר נשים עם סוכרת הריונית (9.8%) לעומת 0.38% מאלו ללא סוכרת הריונית, פיתחה סוכרת מסוג 2. בקרב נשים עם סוכרת הריונית תועד סיכוי גבוה יותר להתפתחות מחלת עורקים כלילית (0.15% לעומת 0.06%) או יתר לחץ דם (3.2% לעומת 1.3%).

לאחר תקנון לערפלנים, סוכרת הריונית לוותה בעליה של פי 21 בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 ועליה של פי 2-3 בסיכון להתפתחות יתר לחץ דם או מחלת עורקים כלילית, אך לא זוהתה עליה בסיכון לאירועים מוחיים.

הסיכון לסוכרת מסוג 2 היה הגבוה ביותר במהלך השנה הראשונה לאחר הלידה, אך נותר גם לאחר 25 שנים. רק 58% מהנשים עם סוכרת הריונית השלימו בדיקות להערכת משק הסוכר בדם לאחר שנה אחת, שיעור שצנח ל-40% שנתיים לאחר הלידה.

PLoS Med

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה