משפחה

האם יש מקום לצמצם את היקף הטיפול במקרים של חום נויטרופני? (Lancet Haematol)

על-בסיס שני מחקרים שפורסמו לאחרונה, מומחים טוענים כי ניתן לקצר בבטחה את משך טיפול אנטיביוטי במקרים של חום נויטרופני, בהעדר הוכחה לזיהום, בהשוואה למשך הטיפול המומלץ כיום בהנחיות המשמשות בארצות הברית.

ההנחיות האירופאיות לטיפול בחום נויטרופני ממליצות על הפסקת טיפול אנטיביוטי אמפירי לאחר 72 שעות, ללא תלות בספירת נויטרופילים, במידה ואין הוכחה לזיהום, החולה יציב המודינאמית מאז אשפוזו והחולה ללא חום למשך 48 שעות. מנגד, ההנחיות האמריקאיות ממליצות על המשך טיפול אנטיביוטי אמפירי עד התאוששות ספירת הנויטרופילים.

במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Hematology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר רב-מרכזי, בתווית-פתוחה, אקראי-מבוקר, במבוגרים עם חום נויטרופני ללא אתיולוגיה מאושרת. המחקר כלל חולים עם ממאירות המטולוגית או השתלת תאי גזע המטופויאטים. כל החולים החלו טיפול אמפירי בתכשיר אנטיביוטי רחב טווח, בהתאם להנחיות הארציות. בקבוצת ההתערבות (78 חולים), טיפול אנטיביוטי אמפירי הופסק לאחר התאוששות קלינית של החולה והעדר חום למשך 72 שעות. טיפול אנטיביוטי מניעתי אוניברסאלי, מעבר ל-Trimethoprim/Sulfamethoxazole, לא ניתן באופן שגרתי לאחר הפסקת טיפול אנטיביוטי אמפירי לחום נויטרופני. בקבוצת הביקורת (79 חולים), טיפול אמפירי ניתן עד התאוששות ספירת נויטרופילים.

החוקרים מדווחים כי בנוגע לתוצא העיקרי (מספר ממוצע של ימים ללא טיפול אנטיביוטי אמפירי ב-28 הימים לאחר התחלת חום נויטרופני), התוצאות נטו לטובת קבוצת ההתערבות (16.1 לעומת 13.6 ימים, הבדל מובהק סטטיסטית). לא תועדו הבדלים בין שתי הקבוצות בשיעורי הישנות חום, זיהומים ל-1,000 ימי-מטופל, תמותה, או אירועים חריגים ל-1,000 ימי-מטופל. השילוב של אירועים חריגים על-רקע זיהומי ולא-זיהומי היה נפוץ יותר בקבוצת הביקורת (12.7 לעומת 5.1 אירועים ל-1,000 ימי-מטופל, בהתאמה).

החוקרים סיכמו וקבעו כי בקבוצה זו של חולים בסיכון גבוה עם ממאירות המטולוגית וחום נויטרופני, הרופאים אינם נדרשים להמתין להתנרמלות ספירת נויטרופילים. ניתן להפסיק טיפול אנטיביוטי אמפירי לאחר 72 שעות ללא חום והתאוששות קלינית.

במחקר נפרד, השלימו חוקרים מחקר עוקבה רטרוספקטיבי בחולים עם חום נויטרופני ממקור לא-ידוע, לאחר השתלת תאי גזע המטופויאטים. כל החולים קיבלו תחילה טיפול אמפירי רחב-טווח, בהתאם להנחיות המוסדיות והארציות.

קבוצה אחת (46 חולים) כללה חולים בהם הופחת הטיפול מטיפול אמפירי רחב-טווח לטיפול האנטיביוטי המניעתי המקורי בזמן שעדיין תועדה נויטרופני, בתנאי שקיבלו לפחות חמישה ימי טיפול אנטיביוטי אמפירי, רחב-טווח, ונותרו ללא חום למשך 48 שעות. הקבוצה השניה (74 חולים) כללה חולים בהם הטיפול האנטיביוטי האמפירי נמשך עד התאוששות ספירת הנויטרופילים.

התוצא העיקרי (שיעורי הישנות חום) עמד על 15% בקבוצת ההתערבות לעומת 19% בקבוצת הביקורת (p=0.026). לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בצורך בהגברת טיפול אנטיביוטי, אשפוז ביחידת טיפול נמרץ, בקטרמיה, או תמותה באשפוז.

החוקרים סיכמו וקבעו כי אין מקום להמשך טיפול אנטימיקרוביאלי רחב-טווח עד התאוששות ספירת הנויטרופילים, וניתן להפסיקו בבטחה לאחר חמישה ימים בחולים ללא חום.

למרות שדרושים מחקרים נוספים בנושא, מהנתונים הללו עולות עדויות התומכות בהפחתה מוקדמת של טיפול אנטיביוטי אמפירי במקרים של חום נויטרופני, ללא הוכחה לזיהום.

Lancet Haematol. 2017;4:e573-e583.

Open Forum Infect Dis. 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה