משפחה

מדד מעבדה פשוט עדיף על טרופונין לאבחנת אוטם שריר הלב בחדר מיון (CMAJ)

תוספת רמת גלוקוז וקצב פינוי גלומרולארי משוער לבדיקת hs-cTn (High-Sensitivity Cardiac Troponin) בחדר מיון הינה גישה רגישה וספציפית יותר להערכת הסיכון לאוטם שריר הלב ותמותה של חולים עם תסמיני אוטם שריר הלב, בהשוואה לבדיקת טרופונין בלבד, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת Canadian Medical Association Journal.

החוקרים פיתחו מדד מעבדה פשוט שנמצא עדיף על-פני בדיקת טרופונין בלבד לזיהוי חולים בסיכון נמוך ובסיכון גבוה להתקף לב או תמותה בחדר מיון. מדד זה עשוי להפחית את מספר בדיקות הדם ואת משך השהות בחדר מיון של חולים הפונים בשל כאבי חזה.

לצורך שיפור היכולת האבחנתית במצבים אלו, החוקרים פיתחו את מדד CCS (Clinical Chemistry Score), המשלב את ריכוז הגלוקוז בדם, קצב פינוי גלומרולארי משוער ו-hs-cTn על-בסיס התרומה של כל אחד מאלו להערכת חולים עם תסמיני אוטם שריר הלב.

החוקרים בחנו את הדיוק של מדד CCS על-בסיס נתוני פוסט-הוק אודות 4,245 חולים שטופלו בארבעה חדרי מיון בקנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד וגרמניה. כל החולים הציגו תסמינים של תסמונת כלילית חדה והחוקרים לא כללו במחקר חולים עם אוטם לבבי חד עם עליות מקטע ST. החולים השלימו הערכה שגרתית שכללה בדיקת רמת גלוקוז וקריאטינין בדם בעת ההתייצגות בחדר מיון. מדד CCS התבסס על בדיקת hs-cTnT או hs-cTnI, מאחר ומרבית המעבדות הקליניות מדווחות על אחד מבין שני אלו.

התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי תמותה מכל-סיבה או אוטם שריר הלב לאחר 30 ימים. תוצאים משניים כללו אוטם שריר הלב, שיעורי רה-וסקולריזציה לאחר 30 ימים ומדד משולב לאחר 30 ימים שכלל אנגינה לא-יציבה, אוטם לבבי, או תמותה מכל-סיבה.

בסיכומו של דבר, 17.1% מהחולים פיתחו אוטם שריר הלב או מתו בתוך 30 ימים מהטיפול בחדר מיון. מדד CCS אפסי בסולם של 0-5 נקודות היה המדד המהימן ביותר לזיהוי חולים בסיכון נמוך. עם בדיקת hs-cTnI, הרגישות עמדה על 100%, ללא תוצאות שליליות-שגויות. מדד CCS סיווג 8.9% מהחולים כבעלי סיכון נמוך לאוטם שריר הלב או תמותה בתוך 30 ימים. למדד CCS עם hs-cTnT הייתה רגישות של 99.9%, כאשר 10.5% מהמדגם סווג כבסיכון נמוך.

למדד CCS הייתה רגישות טובה יותר, בהשוואה לבדיקת hs-cTn בלבד (בנוכחות ריכוז hs-cTnI של פחות מ-5 ננוגרם/ליטר, הרגישות עמדה על 96.6%; בנוכחות ריכוז hs-cTnT של פחות מ-6 ננוגרם/ליטר, הרגישות עמדה על 98.2%). מדד CCS של חמש נקודות זיהה בצורה הטובה ביותר את החולים בסיכון גבוה (מדד CCS עם hs-cTnI: רגישות של 96.6%; 11.2% מהאוכלוסיה סווגה כבסיכון גבוה;  מדד CCS עם hs-cTnT: רגישות של 94%; 13.1% מהאוכלוסיה סווגה בסיכון גבוה) בהשוואה לתוצאות עם אחוזוני 99 של בדיקות טרופונין (סגוליות hs-cTnI עמדה על 93.2%; סגוליות hs-cTnT עמדה על 73.8%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדד CCS היה רגיש וסגולי יותר מבדיקת טרופונין בלבד בהערכת הסיכון של חולים המתייצגים בחדר מיון בתמונה חשודה לתסמונת כלילית חדה.

CMAJ. Published online August 20, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה