משפחה

מדענים מסין יוצאים כנגד המדען שדיווח על יצירת תינוקות מהונדסים גנטית (מתוך אתר מדסקייפ)

מדענים ואנשי ממשל מסין יצאו כנגד הטענות של גנטיקאי כי יצר לראשונה תינוקות מהונדסים-גנטית ובית החולים שנקשר עם המחקר הציע כי האישור האתי להליך זה היה מזויף. במכתב פתוח אודות השימוש בטכנולוגיית CRISPR-Cas9 לעיבוד גנים של עוברים בבני אדם, למעלה ממאה מדענים טענו כי מדובר בהליך מסוכן, לא-מוצדק ומזיק לקהילה הביו-רפואית בסין.

טכנולוגיית CRISPR-Cas9 מאפשרת למדענים לחתוך ולהדביק מקטעי דנ”א, דבר המעלה את התקווה כי ניתן יהיה להביא לריפוי גנטי של מחלות. עם זאת, קיים חשש כבד אודות הבטיחות של מערכות אלו, כמו גם בכל הנוגע לבסיס האתי של שינויים אלו.

בסרטון שפורסם ברשת, המדען He Jiankui הגן על התוצאה אותו השיג, לדבריו עיבוד גנים של עובר במטרה להגן על תינוקות תאומות שנולדו החודש עם זיהום בנגיף HIV.

במכתב של המדענים נאמר כי תיבת הפנדורה נפתחה, הם מקווים כי קיים עדיין שביב של תקווה כי ניתן יהיה לסגור אותה בטרם יהיה מאוחר מדי. ועדת האתיקה למחקר זה קיימת רק בשמה, כאשר המדענים טוענים כי השלמת ניסויים ישירים בבני אדם שקולה לשיגעון.

חלק מהמומחים שחתמו על המכתב שיצא כנגד צעד זה הסבירו כי הם מאמינים כי טכנולוגיות עיבוד גנטי הן מסוכנות מאוד. הם סבורים כי המדען פעל באופן עצמאי ועבודתו מסכנת בצורה משמעותית את המשתתפים במחקר. הם מאמינים כי המחקר שהשלים עומד בניגוד לבקרות הסינוית וההסכמה שהושגה בקרב הקהילה הבינלאומית.

גם מאוניברסיטת Southern University of Science and Technology, בה He Jiankui מחזיק בתואר פרופסור, נמסר כי לא היו מודעים לפרויקט המחקר הנ”ל והמדען יצא בפברואר לחופשה ללא תשלום. ממשרד המדע והטכנולוגיה הסיני נמסר כי היו המומים מהטענות שהוצגו והוסיפו כי עבודה זו נאסרה לביצוע משנת 2003.

בהודעה לעיתונות נמסר כי ועדת האתיקה הרפואית הממשלתית החליטה על חקירת המקרה, כמו גם מערכת הבריאות המחוזית.  המטרה היא להבטיח כי מחקר עיבוד גנטי יבוצע בצורה אחראית ומבוקרת.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה