משפחה

טיפול בהתקן לקידום הלסת עשוי להקל על דום נשימה בשינה אך ההשפעה על הסיכון הקרדיווסקולארי אינה-ידועה (Thorax)

חודשיים של טיפול בהתקן לקידום הלסת (Mandibular Advancement Therapy) הפחית משמעותית את חומרת דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה, אך לא השפיע על מדדים דלקתיים ומטבוליים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מצרפת, שפורסמו בכתב העת Thorax.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת סיסטמית והפרעות מטבוליות הם בין המנגנונים הקושרים בין דום נשימה חסימתי בשינה ובין מחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 109 חולים עם דום נשימה חסימתי בשינה וללא מחלה קרדיווסקולארית גלויה. החוקרים בחנו את השינויים בסמני דלקת (C-Reactive Protein, Interleukin-6, Tumor Necrosis Factor-α, Tumor Necrosis Factor-α Receptor, Adiponectin, Leptin ו-P-Selectin), גלוקוז ומטבוליזם שומנים, כמו גם N-terminal pro-BNP, אשר נמדדו לפני ושעתיים לאחר טיפול בהתקן לקידום הלסת (55 חולים) או לאחר טיפול-דמה (54 חולים).

היקף ההיענות הממוצעת לשימוש בהתקן לקידום הלסת עמד על 6.6 שעות בלילה בקבוצת ההתערבות, עם היקף ממוצע של שימוש בן 6 שעות בלילה בהתקן הדמה.

החוקרים מדווחים כי לאחר חודשיים, השימוש בהתקן לקידום הלסת הביא להפחתת מדד Apnea-Hyponea Index (p<0.001) ובמדד ODI (Oxygen Desaturation Index), בהשוואה לקבוצת הביקורת.

עם זאת, לאחר תקנון למאפייני הבסיס, כולל גיל, מין, מדד מסת גוף, מדד AHI בתחילת הדרך, החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות בכל הנוגע לסמנים המטבוליים או הדלקתיים. החריג היחיד היה אוכלוסיית הגברים, בה תועדה ירידה משמעותית ברמות TNF-α Receptor 1 עם ההתערבות האמיתית.

החוקרים כותבים כי בשורה התחתונה, לא ניתן יהיה לקבוע אם טיפול בדום נשימה חסימתי בשינה מסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, אלא אם ניתן יהיה לטפל בחולים בצורה יעילה, בגישת טיפול אותה יכולים לסבול ועליה יוכלו להקפיד לאורך זמן.

Thorax 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה