משפחה

האם הסיכון לתחלואה משנית לשקיעת גדוליניום במוח צריך להשפיע על המעקב אחר חולי סרטן? (מתוך MedPage Today)

במאמר דעה שפורסם ב-MedPage Today דנים כותבים בנושא שקיעה במוח של גדוליניום, המשמש כחומר ניגוד במסגרת בדיקות MRI (Magnetic Resonance Imaging) וההשלכות של בדיקות MRI חוזרות עם חומר ניגוד מבוסס-גדוליניום במסגרת המעקב אחר חולים עם מחלות ממאירות.

מעקב פעיל (Active Surveillance) הינה גישה מקובלת במקרים רבים של מחלות ממאירות, דוגמת סרטן ערמונית, כאשר גישה זו חוסכת את הצורך בניתוח רדיקאלי, קרינה, או תופעות לוואי חמורות של טיפולים אחרים. עם זאת, במציאות חולים אלו מוטרדים מאוד בכל הנוגע לשאלה אם מדובר בגישה בטוחה, האם קיים סיכון שהממאירות תהפוך לאגרסיבית, באיזו תדירות יש להשלים בדיקות מעקב ו/או ביופסיות של הגידול. כעת, נראה כי צצה בעיה חדשה המטרידה מטופלים תחת מעקב פעיל: משקעים של גדוליניום, הקיים בכמות קטנה בחומר הניגוד התוך-ורידי במסגרת בדיקות MRI למעקב אחר הגידולים, קביעת שלב המחלה ולעיתים מסייע בהנחיית ביופסיות.

מומחים טוענים כי עדיין מוקדם מדי לקבוע אם גדוליניום באמת מסוכן לבני אדם. יש דיווחים לפיהם כמויות קטנות מאוד של גדוליניום זוהו בבדיקות מוחות של מטופלים שהלכו לעולמם מסיבות אחרות וקיבלו חומר ניגוד זה לצורך בדיקות MRI.

הגישה הפשטנית והמעשית הייתה כי זיהוי גדוליניום אינו מהווה הפתעה גדולה וייתכן כי החומר דולף מכלי הדם לאיברים בגוף לאחר ההזרקה. במרבית האנשים, נראה כי אין לכך השלכות שליליות ועד כה לא הודגמה כל מחלה מוחית, תסמינים מוחיים או קוגניטיביים, או הפרעות נוירולוגיות הקשורות ישירות למשקעי גדוליניום במוח.

אעפ”י כן, רבים מוטרדים מסוגיית GDD (Gadolinium Deposition Disease), כאשר צ’אק נוריס ואשתו העלו את הנושא על המפה כאשר הגישה תביעה בסך 10 מיליון דולרים כנגד מספר יצרנים של החומרים. הם טענו כי אשתו של השחקן המפורסם הורעלה בעקבות חשיפה לגדוליניום במספר בדיקות MRI שהשלימה להערכת דלקת מפרקים. חודש לאחר הגשת התביעה, מנהל המזון והתרופות האמריקאי פרסם אזהרה אודות חומרי ניגוד מבוססי-גדוליניום, אך גם סיפק הרגעה מסוימת אודות חומרי הניגוד. בהצהרה נמסר כי אצירת גדוליניום לא נקשרה ישירות עם השפעות בריאותיות שליליות בחולים עם תפקוד כלייתי תקין, והמסקנה הייתה כי התועלת של חומרי ניגוד אלו עדיין עולה על הסיכונים האפשריים.

עם זאת, לאחר בחינה נוספת והתייעצות בנושא, נדרשו מספר צעדים בכדי לעדכן את אנשי הצוות הרפואי והמטופלים אודות אצירת גדוליניום לאחר בדיקת MRI הכוללת חשיפה לחומרי ניגוד מבוססי-גדוליניום ולנקוט צעדים במטרה לסייע בצמצום הבעיה.

יש לקחת בחשבון כי בחלק מהמצבים ניתן להשלים בדיקת MRI ללא חומר הניגוד. למשל, באותם חולים עם סרטן ערמונית ומדד גליסון של 6 נקודות, בדיקות MRI עם גדוליניום אינן טובות מאוד לזיהוי המחלה, אשר טובות יותר בזיהוי מחלה עם מדד גליסון של 3+4. לאור זאת, יש המציעים להשלים בדיקת MRI עם חומר ניגוד בכל החולים עם סרטן ערמונית כבדיקת בסיס, במידה ומציעים בדיקת MRI חוזרת כמעקב אחר חולים עם מחלה עם מדד גליסון של 6, ניתן להימנע ממתן גדוליניום במידה והחולה חושש והרופא משוחח עם המטופל בנושא.

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה