אורתופדיה-פיזיותרפיה

מעקב באמצעות בדיקות MRI אינו מסייע בשיפור תוצאות הטיפול בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (JAMA)

גישות טיפול ליעד בהנחיית MRI אינן יעילות יותר מגישה קונבנציונאלית של טיפול ליעד (Treat-to-Target) בשיפור שיעורי הפוגה או הפחתת התקדמות הדמייתית בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת JAMA.

החוקרים השלימו את מחקר IMAGINE-RA, אשר נועד להשוות גישת טיפול ליעד בהנחיית MRI אל מול טיפול ליעד על-בסיס ממצאים קליניים, בתקווה למצוא דרך למנוע התקדמות נזק מפרקי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בהפוגה קלינית.

מדובר במחקר אקראי, רב-מרכזי, אשר נערך לאורך שנתיים וכלל תשעה בתי חולים בדנמרק. החולים היו כולם בהפוגה קלינית והם חולקו באקראי לטיפול ליעד בהנחיית MRI או טיפול ליעד על-בסיס קליני. בקבוצת הטיפול בהנחיית MRI, יעד הטיפול היה העדר בצקת מח עצם בהדמיה, בשילוב עם הפוגה קלינית, אשר הוגדרה בנוכחות מדד DAS28-CRP של עד 3.2 נקודות והעדר מפרקים נפוחים. בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי, יעד הטיפול היה הפוגה קלינית.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 200 חולים (133 נשים, גיל ממוצע של 61.6 שנים, חציון מדד DAS28-CRP של 1.9 נקודות), כאשר 76 חולים בקבוצת הטיפול בהנחיית MRI (76%) ו-95 חולים בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי (95%) השלימו את המחקר.

מהנתונים עולה כי 64 מהחולים בקבוצת הטיפול בהנחיית MRI (85%) ו-83 מהחולים בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי (88%) השיגו את תוצא הסיום הקליני (p=0.19) ו-49 חולים (66%) לעומת 58 חולים (62%), בהתאמה, השיגו את תוצא הסיום ההדמייתי (p=0.25).

אירועים חריגים חמורים תועדו ב-17 חולים (17%) בקבוצת הטיפול בהנחיית MRI וב-6 חולים (6%) בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי. הגברת עצימות הטיפול בוצעה 173 פעמים ב-73% מהחולים בקבוצת הטיפול בהנחיית MRI, לעומת 22 פעמים ב-17% מהחולים בקבוצת הטיפול בגישה קונבנציונאלית. לאחר 24 חודשים, 46% מהחולים בקבוצת הטיפול בהנחיית MRI ו-2% מאלו בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי קיבלו טיפול ביולוגי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בהפוגה קלינית, טיפול ליעד בהנחיית MRI, בהשוואה לטיפול בגישה קונבנציונאלית, לא הוביל לשיפור שיעורי הפוגת המחלה או הפחתת התקדמות הדמייתית. ממצאים אלו אינם תומכים בשימוש בבדיקת MRI להנחיית הטיפול באוכלוסיית חולים זו.

JAMA. Published online February 5, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה