אונקולוגיה

הטיפול ב- ixabepilone + capecitabine בסרטן שד בנשים שהן Triple Negative מעלה שיעורי התגובה (Breast Cancer Res Treat)

הטיפול בסרטן השד המחלה הממארת הנפוצה ביותר בנשים בישראל ובעולם רשם התקדמות שמעוררת עניין רב בקהילה הרפואית בעולם, כאשר תרופת “איקזמפרה” (ixabepilone) הצליחה, לראשונה, לגרום לגידולי שד סרטניים להגיב לטיפול גם אצל מטופלות מסוג “טריפל נגטיב” (Triple Negative). כידוע קיימים גידולים אלימים ו”עקשניים” במיוחד, שהאונקולוגים עומדים מולם עם אפשרויות טיפול מוגבלות וללא פרוטוקול טיפול אחיד. אחד הגידולים הללו יכול להופיע אצל נשים שיש להן פרופיל גנטי מסויים מסוג ER/PR/HER2-negative, ומכיוון שמדובר בשלושה “שליליים”, הפרופיל הזה מכונה כידוע בקיצור “Triple Negative”.

כידוע, חולות סרטן השד מסוג טריפל נגטיב אינן יכולות להיות מטופלות בטיפול אנטי-הורמונליים ובהרצפטין, מכיוון שתאי סרטן זה חסרים את הקולטנים (רצפטורים) לאסטרוגן, פרוגסטרון ולחלבון, ה-HER2 עובדה שמקשה על הטיפול בסרטן שד מסוג טריפל נגטיב.

איקזמפרה (ixabepilone) היא הסנונית הראשונה ממשפחת תרופות חדשה בשם “אפותילונים”, שנתגלתה בתהליך הפקה ייחודי מחיידק. מחקרים מראים כי האיקזמפרה מסוגלת לחסל תאי גידול, אפילו אם פיתחו עמידות לתרופות אחרות.

באוקטובר 2007 אישר ה-FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) את איקזמפרה כטיפול תרופתי לנשים הסובלות מסרטן שד גרורתי, אשר לא הגיבו לטיפול קודם למחלתן. האיקסמפרה נבדקה בחולות עם סרטן שד גרורתי, כולל “triple negative patients“.

התכשיר הוגש לסל התרופות על ידי חברת התרופות הרב לאומית Bristol Myers Squibb באמצעות נציגתה הישראלית, חברת ביוטיס.

הסקירה הנוכחית מ”מאיו קליניק” מתרכזת במספר מחקרים חדשים שמטרתן היתה לבחון את היעילות ובטיחות הטיפול באיקזמפרה כטיפול יחיד או בשילוב עם “קפציטבין” בחולות סרטן השד מסוג “טריפל נגטיב”. במחקרים הוכח כי איקזמפרה (Ixabepilone), ממשפחה חדשה של כימותרפיה עם מנגנון פעילות חדש ממשפחת ה”אפותילון” (Ephothilone), נמצאה יעילה כטיפול יחיד ובשילוב עם “קפציטבין” בסוג סרטן שד אלים זה. איקסבפילון משפיעה על מבנים תוך תאיים וגורמת לעיכוב משמעותי בחלוקה של התאים הסרטניים ובכך פועלת לעצירת התפתחותו של הגידול.

במסגרת המחקרים המסוקרים על ידי ה”מאיו קליניק”, ושממצאיהם פורסמו בסקירה זו, עקבו החוקרים אחר התנהגות הגידולים הסרטניים של 2,261 חולות סרטן השד, כאשר 556 (24.5%) מהן חולות בסרטן שד מפושט מסוג טריפל נגטיב.

נמצא שבפרוטוקול טיפול נאואדג’ובנטי איקזמפרה השיגה שיעור תגובה פתלוגית מלאה של 26% בקבוצת הטריפל נגטיב. במטופלות עם סרטן שד גרורתי אשר הסטטוס שלהם לפני הטיפול הוגדר כללא טיפול קודם או התקדמות מחלה על אף טיפול, שיעור התגובה הכולל (ORR) במחקרי שלב II של איקזמפרה כמונותרפיה נע בין 6-55% , שיעור דומה לזה שנמצא במטופלות ללא טריפל נגטיב.

השילוב של אקזמפרה עם קפציטבין  במחקרי שלב II השיג תוצאה של 23% תגובה במטופלות עם טריפל נגטיב. שיעור דומה של 31% נצפה גם במחקרי שלב III שבחנו שילוב זה.

חציון משך השרדות ללא התקדמות מחלה (PFS) היה באופן מובהק ארוך יותר תחת הטיפול בשילוב של שתי התרופות (4.2 חודשים) בהשוואה לטיפול בקפציטבין בלבד . לא נמצאה עלייה ברעילות בטיפול בקבוצת הטריפל נגטיב בהשוואה לקבוצות אחרות.

לדברי פרופ’ אדית פרז, כותבת הסקירה, האיקזמפרה נמצאה כבעלת פעילות אנטי סרטנית משמעותית המשפיעה על סרטן השד מסוג טריפל נגטיב, ושילובה עם קפציטבין גרם לעצירת התפתחות הגידול לפרק זמן הארוך ביותר מפי שניים בהשוואה לשימוש בקפציטבין בלבד, על פי תוצאות המחקרים המסוקרים.

“בהתחשב במכלול הגורמים, תוצאות מחקרים אלו מצביעות על כך שאיקסבפילון מסתמנת כאפשרות טיפולית תקפה למטופלות הסובלות מסרטן קשה-טיפול זה”.

כמו כן, מציינים החוקרים כי במקביל למחקרים הנוכחיים, נערכים בעולם המדע מחקרים נוספים הבוחנים את יעילותה של איקזמפרה בעצירת התחלקות התאים הסרטניים בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, ומדגישים כי חלק מהמחקרים הינם ייעודיים למקרים של סרטן שד טריפל נגטיב.

“אנו מקווים”, הם מסכמים במאמרם, “כי מחקרים ייעודיים אלו יעשירו ויתרמו לשיפור הטיפול בחולות סרטן שד מסוג טריפל נגטיב, ובעקבותיהם יפותחו טיפולים מתאימים נוספים לסוג קשה זה של סרטן השד”.

Breast Cancer Res Treat. 2010 Jun;121(2):261-71. Epub 2010 Mar 13.

התכשיר איקזמפרה נמצא בתהליכי רישום על ידי חברת ביוטיס. מדוברות חברת ביוטיס נמסר מידע נוסף אודות החברה:

חברת ביוטיס הינה חברת בת מקבוצת שייזים המייצגת בלעדית חברות פרמצבטיקה בינלאומיות ומספקת להן שירותי רישום, שיווק ומכירות. במסגרת פעילותה, מתמקדת חברת ביוטיס בתחום הסרטן, המחלות הזיהומיות, הראומטולוגיה ורפואת העור. חברת ביוטיס משווקת בלעדית מוצרים נבחרים של ענקית התרופות הרב-לאומית בריסטול מאיירס סקוויב (Bristol-Myers Squibb Co) בישראל. החברות חתמו ביניהן על הסכם ארוך טווח. ביוטיס משווקת בישראל תרופות חדשניות של BMS, המיועדות לחולים במחלות כרוניות קשות. קבוצת שייזים כוללת גם את חברת LSA, חממת שירותים לסטארט-אפים בתחום מדעי החיים, ואת חברת GCP מחקרים קליניים, העוסקת בניטור והדרכה של מחקרים קליניים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בדרגה בינונית/חמורה, אשר לעיתים קרובות אינה זוכה להתייחסות מספקת ופוגעת באיכות החיים ובתפקוד המיני, בעיקר בנשים עם היסטוריה של סרטן שד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המאפיינים הקליניים של נשים לאחר-מנופאוזה עם אטרופיה של […]

  • מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    במאמר שפורסם בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין הפרעות פוריות ובין הסיכון העתידי להתפתחות סרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה בשל גיל בעת הריון ראשון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהפרעות פוריות, קרי כישלון הפריה לאחר לפחות 12 חודשי ניסיון להרות, מלוות בשכיחות מוגברת של […]

  • גורמי סיכון להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (J Natl Cancer Inst)

    גורמי סיכון להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (J Natl Cancer Inst)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מספר גורמי סיכון עשויים לסייע בזיהוי נשים עם סרטן שד בהן קיים סיכון גבוה להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים ובהן תתכן תועלת למעקב אינטנסיבי יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם היסטוריה אישית […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

  • טיפול ב-Doxorubicin מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בנשים עם לימפומה (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בנשים עם לימפומה (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Doxorubicin מעלה את הסיכון לסרטן שד בנשים עם מחלת הודג’קין. ממצאים אלו תומכים בהגברת המעקב אחר נשים לאחר חשיפה לטיפול זה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Doxorubicin מהווה טיפול מרכזי כנגד לימפומה. מחקרים קודמים הציעו כי בבנות עם מחלת הודג’קין שטופלו ב- […]

  • טיפול אחזקה ללא כימותרפיה עשוי לשפר הישרדות נשים עם סרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים (Clin Cancer Res)

    טיפול אחזקה ללא כימותרפיה עשוי לשפר הישרדות נשים עם סרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים (Clin Cancer Res)

    טיפול ב-Olaparib (לינפארזה) בלבד או בשילוב עם Durvalumab (אימפינזי) כטיפול אחזקה ללא-כימותרפיה עשוי להביא להארכת משך הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד מתקדם ושלילי לשלושת הקולטנים להורמונים. קו-טיפול ראשון סטנדרטי כנגד סרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים בשלב מתקדם כולל טיפול כימותרפי המבוסס על טקסנים או פלטינום, הכרוך ברעילות משמעותית. הערכת גישות טיפול אחזקה ללא-כימותרפיה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה