צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לירידה בסיכון לסוכרת סוג 2 (European Association for the Study of Diabetes 2014)

ע”פ מחקר תצפיתי חדש המוצג בכנס הסוכרת האירופאי בוינה צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לירידה בסיכון לסוכרת.

החוקרים מציינים ברקע שצריכת שומן עשויה להשפיע על מטבוליזם הסוכר והרגישות לאינסולין ולכן יש לה תפקיד חיוני בהתפתחות סוכרת סוג 2 . מחקרים קודמים הראו שהחלפת שומן רווי עם חומצות שומן לא רוויות עשויה להיות מועילה במניעת סוכרת סוג 2.  בהמשך לכך, מקורות צמחיים של שומן הוצעו כבחירה מוצלחת יותר בהשוואה לשומן שמקורו בבעלי חיים.

החוקרים מציינים שאכן צריכה גבוהה של בשר אדום ומוצרי בשר הראו קשר חיובי עם עלייה בסיכון של סוכרת סוג 2. יחד עם זאת, מחקרים אפידמיולוגיים רבים הצביעו על כך שצריכה גבוהה של מוצרי חלש עשויה להוות גורם מגן מפני סוכרת. כתוצאה מכך יש לדעת החוקרים חשיבות רבה לבחינת הקשר בין  צריכת מוצרי חלב עתירי שמן לסוכרת. מטרת החוקרים הייתה לבחון את האפקט של צריכת מוצרי חלב המכילים שומן כולל בחינת הקשר בין רמת השומן במוצרי החלב לסוכרת.

החוקרים עקבו אחר כ-30,000 משתתפים (מהם 60% נשים) בגילאים 45-74 שנכללו במאגר המידע של תזונה וסרטן של מאלמו. המידע התזונתי שנאסף כלל הסטוריה של דיאטה ומעקב של 14 שנות מעקב. במהלך התקופה אובחנו 2,86- מקרי סוכרת . באמצעות מודל רגרסיה לחישוב סיכון יחסי מסוג COX העריכו החוקרים את הקשר בין הסיכון היחסי לסוכרת להיקף צריכת תזונתית. המודל הרב משתנים כלל התאמות לגיל, מין עונה, דיאטה, צריכת קלוריות כוללת, BMI , פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול והשכלה. 

החוקרים מדווחים כי צריכה גבוהה של מוצרי חלב עתירי שומן הייתה קשורה עם היארעות נמוכה יותר של סוכרת סוג 2 . הסיכון היחסי לקבוצה שהייתה ברביע העליון של הצריכה (חציון של 8 מנות ביום) בהשוואה לקבוצה ברביע התחתון (חציון של מנה אחת ביום) היה 0.77 , ברווח בר סמך של 0.68-0.87, ו-p למגמה קטן מ-0.001 .

צריכה של מוצרי חלב ספציפיים עתירי שומן כמו שמנת, וחלב מותסס עתיר שומן היו קשורים בקשר הפוך מובהק לסיכון לסוכרת. צריכה גבוהה של מוצרי דלי שומן הייתה קשורה עם סיכון מוגבר ומובהק לסוכרת, אך קשר זה נעלם לאחר התאמות נוספות לצריכת חלבונים.

 צריכה גבוהה של מוצרי בשר, ללא קשר לרמת השומנים בו, הייתה קשורה עם עליה בסיכון לסוכרת. (סיכון יחסי 1.09, בטווח 0.97-1.24 , ו-p=0.04 למגמה , לרמת שומנים גבוהה בבשר, וסיכון יחסי 1.25 , בטווח 1.11-1.41 , עם p<0.01 למגמה, עבור רמת שומנים נמוכה בבשר.).  הרביע העליון של צריכת בשר היה 90 גרם ביום.

מסקנת החוקרים היא שנתונים אלה תורמים למידע ממחקרים קודמים. הירידה בסיכון לסוכרת בצריכה גבוהה של מוצרי חלב עתירי שומן , אך לא דלי שומן, מצביעה על כך שצריכת שומן, לפחות באופן חלקי, מסבירה את הקשר המגן שיש לצריכת מוצרי חלב מפני סוכרת. עם זאת הם מדגישים כי צריכת מוצרי בשר קשורה לעלייה בסיכון לסוכרת ללא קשר לרמות השומן בבשר.

European Association for the Study of Diabetes 2014 Meeting; September 16, 2014; Vienna, Austria

הערת המערכת: בשורה מצויינת לחובבי הגבינות הצרפתיות , במיוחד עם כוס יין טוב…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה