מנגוני ויסות מחדש של הגוף תורמים להשמנת יתר (Endocr Rev.)

עדויות נוספות מציעות כי השמנת-יתר הינה הפרעה במשק האנרגיה וכי יש להבין את המנגנונים בבסיס הויסות מחדש של השמירה על דרגת מסת שומן גוף, כך כותבים מומחים במאמר שפורסם במהלך חודש יוני בכתב העת Endocrine Reviews.

הכותבים מסבירים כי השמנה הינה בין המחלות הכרוניות הנפוצות והיקרות ביותר ברחבי העולם. על-פי ההערכות בארצות הברית, כשליש מהמבוגרים סובלים מהשמנת-יתר, האחראית לעד שליש מכלל מקרי התמותה. השמנת-יתר נפוצה יותר באוכלוסיות בעלות הכנסה נמוכה והשפעתה הולכת וגדלה בילדים כמו גם במבוגרים. העדר אפשרויות יעילות לבקרת משקל ארוכת-טווח מעצים את גודל הבעיה; אלו המצליחים להשלים תכנית התנהגותית ותזונתית להפחתת משקל בסופו של דבר מחזירים את מרבית המשקל שאבד.

כעת החוקרים אספו עדויות ממחקרים בסיסיים, מחקרים קליניים ואפידמיולוגיים, במטרה להעריך את ההבנה הנוכחית של המנגנונים בבסיס הצטברות עודפת של שומן גוף, ההגנה הביולוגית של עודף מסת שומן והנטיה להשבת משקל שאבד. אחת הסוגיות המרכזיות בנושא נוגעת לבסיס המדעי של משק האנרגיה, התהליך הביולוגי השומר על יציבות המשקל ע”י התאמה פעילה של צריכת האנרגיה להוצאה האנרגטית לאורך זמן.

המומחים מפרטים ארבע נקודות מרכזיות בהצהרתם בנושא:

·         הפתוגנזה של השמנה כוללת מאזן אנרגיה חיובי לאורך זמן (צריכת אנרגיה גדול מהוצאה אנרגטית) וויסות מחדש של משקל הגוף לסף גבוה יותר. ויסות מחדש זה עשוי לספק הסבר חלקי לקושי לרדת במשקל ולשמור על המשקל החדש.

·         עדיין לא ברור כיצד הגוף מגן ביולוגית על אותו עודף של מסת שומן גוף.

·         ההשפעה של דיאטה על הסיכון להשמנה מוסברת בחלקה ע”י ההשפעות על הצריכה הקלורית.

·         מעבר לדיאטה, גורמים סביבתיים הנעים בין המצב הסוציו-אקונומי, דרך חשיפה לכימיקאלים ועד אורח חיים סדנטרי, עשויים להשפיע על הסיכון להשמנה.

עדויות בנושא מעידות כי השמנה הינה הפרעה במערכת משק האנרגיה, ולא נובעת רק מהצטברות פאסיבית של משקל עודף. המומחים קוראים להבנת המנגנונים בבסיס הויסות מחדש (Resetting) של סף מסת שומן הגוף, בין אם אלו נרכשים או עוברים בתורשה.

מחקר להערכת הגורמים הגנטיים, התפתחותיים וסביבתיים המשפיעים על משק האנרגיה יסייע להבנה טובה יותר של מנגנונים אלו. המטרה הינה להבין את הפתוגנזה של השמנה בכדי לנסח אפשרויות טיפול טובות יותר, להביא לשינוי במדיניות הציבורית ובמודעות להשמנה בדרכים שיובילו בסופו של דבר להפחתת ההשלכות של השמנת-יתר.

Endocr Rev. Published online June 26, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה