הערכת סידן בעורקים כליליים מנבאת תמותה בצעירים מתחת לגיל 50 שנים (JAMA Network Open)

במבוגרים בשנות השלושים והארבעים לחייהם עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מדד CAC (Coronary Artery Calcium) גבוה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את שיעורי הימצאות הסתיידות בעורקים כליליים במבוגרים בגילאי 30-49 שנים והקשר בין מדד CAC ובין מחלת לב כלילית, מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, שכלל 22,346 משתתפים ממדגם CAC Consortium, אשר השלימו הערכת מדד CAC (הבדיקה הראשונית בוצעה בין 1991-2010 והמעקב נמשך עד סוף יוני 2014) להתוויות קליניות והיו במעקב לזיהוי תמותה מסיבה-ספציפית. כל המשתתפים במחקר לא סבלו ממחלה קרדיווסקולארית קלינית בתחילת הדרך והתוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי הימצאות הסתיידות עורקים כליליים ושיעורי מחלת לב כלילית, מחלה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה.

בקרב המשתתפים במחקר (22,346 משתתפים, 25% נשים; גיל ממוצע של 43.5 שנים) תועדו שיעורי הימצאות גבוהים של היפרליפידמיה (49.6%) וסיפור משפחתי של מחלות לב וכלי דם (49.3%), אך שיעורי הימצאות נמוכים של עישון פעיל (11%) וסוכרת (3.9%). שיעורי הימצאות כל הסתיידות כלילית עמדו על 34.4%, כאשר ב-7.2% מהנבדקים תועד מדד CAC של מעל 100.

במהלך מעקב ממוצע של כ-12 שנים תועדו 40 מקרי תמותה על-רקע מחלת לב כלילית, 84 מקרי תמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם ו-298 מקרי תמותה מכל-סיבה. סך כולל של 27 מקרי תמותה על-רקע מחלה כלילית (67.5%) אירעו באלו עם הסתיידות עורקים כליליים בתחילת המחקר. שיעורי התמותה על-רקע מחלת לב כלילית  היו גבוהים פי עשר באלו עם מדד CAC על מעל 100 (0.69), בהשוואה לאלו עם מדד CAC אפסי (0.07).

לאחר תקנון רב-משתני, באלו עם מדד CAC של מעל 100 תועד סיכון גבוה יותר משמעותית למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 5.6), מחלה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 3.3) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 2.6), בהשוואה לאלו עם מדד CAC אפסי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הסתיידות בעורקים הכליליים עשויה לסייע בהליכי קבלת החלטות במבוגרים צעירים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

JAMA Network Open 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה