גסטרואנטרולוגיה

דיוק אבחנתי גבוה לבדיקת צואה FIT לאבחנת סרטן מעי גס בנבדקים בסיכון גבוה (JAMA Intern Med)

לבדיקת צואה FIT (Fecal Immunochemical Test) דיוק אבחנתי גבוה לזיהוי סרטן מעי גס ורקטום בנבדקים בסיכון מוגבר, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה, שפורסמו בכתב העת JAMA internal Medicine. עם זאת, הבדיקה פחות מדויקת בזיהוי גידולים מתקדמים בנבדקים אלו.

בסקירה השיטתית ומטה-אנליזה נכללו 11 מחקרי חתך ומחקר אקראי אחד ונועדה לבחון את הדיוק האבחנתי של FIT לסרטן מעי גס ורקטום או גידולים מתקדמים בנבדקים אסימפטומטים עם היסטוריה משפחתית או אישית של סרטן מעי גס ורקטום.

הרגישות והסגוליות של FIT לאבחנת סרטן מעי גס ורקטום נעו בין 25% ל-100% (חציון, 81%) ובין 87% ל-95% (חציון, 91%), בהתאמה. לאבחנת גידולים מתקדמים, הרגישות והסגוליות נעו בין 29% ל-93% (חציון, 50%) ובין 85% ל-98% (חציון, 92%), בהתאמה.

באשר לסרטן מעי גס ורקטום, הרגישות והסגוליות עמדו על 93% ו-91%, בהתאמה, עם ערך מנבא חיובי של 7.7% וערך מנבא שלילי של 99.9%. הרגישות והסגוליות של הבדיקה לגידולים מתקדמים עמדו על 48% ו-93%, בהתאמה, עם ערך מנבא חיובי של 43.8% וערך מנבא שלילי של 94%.

הדיוק האבחנתי הכולל עמד על 93% לסרטן מעי גס ורקטום ועל 86% לגידולים מתקדמים.

סדרה של ניתוחים לפי תתי-קבוצות אישרה את מסקנות החוקרים, למרות דרגת הטרוגניות גבוהה ורווח בר סמך רחב. השימוש בספים בין 15-25 מיקרוגרם המוגלובין לגרם צואה מוביל לשילוב הטוב ביותר של רגישות וסגוליות לאבחנת סרטן מעי גס ורקטום וגידולים מתקדמים.

על-בסיס התוצאות הללו, לרופאים יש כעת בדיקת סקר חליפית לנבדקים בסיכון אישי או משפחתי מוגבר. הם יכולים להציע בדיקת FIT כבדיקת סקר חליפית למטופלים המסרבים לבדיקת קולונוסקופיה. במקרה של תוצאה חיובית בבדיקה, יש להפנות את המטופלים לקולונוסקופיה. מצד שני, באלו אם תוצאת FIT שלילית יש להדגיש כי הממצאים אינם שוללים את האפשרות לסרטן מעי גס ורקטום ולהסביר על חשיבות בדיקת צואה חוזרת.

JAMA Intern Med 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה