משפחה

ההשפעה של דיאטה פרו-דלקתית על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום בשני המינים (JAMA Oncol)

דיאטה פרו-דלקתית העתירה בין היתר בבשר אדום ומעובד, מובילה לעליה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום בגברים ובנשים ומסוכנת במיוחד בקרב גברים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, ובאופן פרדוקסאלי, בנשים רזות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA Oncology.

החוקרים התבססו על נתוני Health Professionals Follow-up Study ו-Nurses’ Health Study להערכת התפתחות סרטן מעי גס ורקטום במדגם כולל של 121,050 מבוגרים לאורך 26 שנות מעקב. אחת לארבע השנים, המשתתפים קיבלו שאלון תזונה חצי-כמותי להערכת הרגלי התזונה.

החוקרים דירגו 18 קבוצות מזון לפי הפוטנציאל הדלקתי שלהם לפי מדד EDIP (Empirical Dietary Inflammatory Pattern), המבוסס על רמות שלושה סמנים דלקתיים בדם Interleukin-6, CRP ו-Tumor Necrosis Factor-alpha receptor 2. ככל שמדד EDIP היה גבוה יותר, כך הדיאטה הוגדרה כפרו-דלקתית יותר.

מזונות שנקשרו בקשר חיובי עם ריכוזי סמנים דלקתיים אלו כללו עגבניות; משקאות עתירי ודלי אנרגיה; ירקות שאינם ירקות ירוקים וצהובים-כהים; ובשר אדום, בשר מעובד, בשר אורגני ודגים מסוימים. מנגד, בירה, יין, תה, קפה, ירקות ירוקים או צהובים-כהים, חטיפים, מיצי פירות ופיצה נקשרו באופן הפוך עם ריכוזי אותם סמנים דלקתיים.

במהלך המעקב ארוך הטווח תועדו 2,699 מקרים של סרטן מעי גס ורקטום בשני המדגמים.

בהשוואת משתתפים בחמישון EDIP העליון לתחתון בניתוח מתוקן, הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום היה גבוה יותר ב-44% בגברים, ב-22% בנשים וב-32% בגברים ונשים יחדיו.

הקשר בין חמישון EDIP העליון ובין הסיכון המוגבר לסרטן מעי גס ורקטום זוהה בכל האתרים האנטומיים, למעט הרקטום בנשים, כאשר הסיכון לסרטן רקטאלי לא היה מוגבר בקרב נשים בחמישון העליון של מדד EDIP, בהשוואה לאלו בחמישון התחתון.

הסיכון להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום היה גבוה יותר ב-48% בקרב גברים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר בחמישון שצרכו דיאטה פרו-דלקתית, בהשוואה לאלו עם הדיאטה הכי פחות דלקתית. מעניין לציין כי הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום היה גבוה יותר ב-31% בנשים רזות עם מדד EDIP העליון, בהשוואה לאלו בחמישון התחתון.

החוקרים מציינים כי צריכת אלכוהול השפיעה גם כן על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, אך באופן פרדוקסאלי במידה מסוימת וכן בניגוד לממצאים קודמים. בקרב גברים בחמישון העליון של מדד EDIP  שדיווחו על צריכת למעלה ממשקה אלכוהולי אחד ביום נרשמה עליה של 23% בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו עם הדיאטה הכי פחות דלקתית, אך בנשים בחמישון העליון שצרכו למעלה ממשקה אחד ביום נרשם סיכון נמוך ב-13% לסרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו עם הדיאטה הכי פחות דלקתית.

JAMA Oncol. Published online January 18, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה