אונקולוגיה

מקומו של Nivolumab באוכלוסיות חולים עם סרטן מעי גס גרורתי (Lancet Oncol)

במאמר שפורסם במהלך חודש יולי בכתב העת Lancet Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Nivolumab (אופדיבו) עשוי לשמש כאפשרות טיפול חדשה בחולים עם סרטן גרורתי של מעי גס ורקטום עם פגם גנטי מסוג dMMR/MSI-H (DNA Mismatch Repair/Microsatellite Instability-High).

במחקר בשלב 2 (CheckMate 142) הודגמה התועלת של Nivolumab בסוג גידול זה. המחקר היה מחקר רב-מרכזי, בתווית-פתוחה, שהיה הגדול ביותר מסוגו עד כה להערכת מעכבי בקרה חיסונית (Immune Checkpoint Inhibitor) בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי עם dMMR/MSI-H.

החוקרים מדוחים כי מוטאציה זו מזוהה ב-15% מהחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב מוקדם ו-5% מאלו עם מחלה גרורתית. בחולים אלו פרוגנוזה לא-טובה עם טיפול כימותרפי קונבנציונאלי. עם זאת, בסוג זה של סרטן רמות גבוהות של אנטיגנים חדשים, לימפוציטים המסננים את הגידול ובקרה חיסונית, כל אלו מגיבים לטיפול במעכבי בקרה חיסונית.

למחקר גויסו 74 חולים מבוגרים עם הוכחה היסטולוגית של סרטן מעי גס ורקטום גרורתי עם מוטאציית dMMR/MSI-H. החולים לא סבלו לפחות קו טיפול כימותרפי קודם או שהממאירות התקדמה למרות טיפול. 40 חולים (44%) קיבלו לפחות שלושה מחזורי טיפול כימותרפי קודמים. המשתתפים גויסו מ-31 מרכזי בשמונה מדינות (אוסטרליה, בלגיה, קנדה, צרפת, אירלנד, איטליה, ספרד וארצות הברית), בתקופה שבין מרץ 2014 ועד מרץ 2016.

המשתתפים טופלו ב- Nivolumab במינון 3 מ”ג/ק”ג במתן תוך-ורידי כל שבועיים עד התקדמות הגידול, תמותה, רעילות בלתי-מתקבלת, פרישה מהמחקר או תום המחקר.

התוצא העיקרי היה הערכת תגובה אובייקטיבית על-פי הערכת החוקרים ובהתאם לקריטריוני RECIST.

במהלך חציון מעקב של 12 חודשים, התוצא העיקרי תועד ב-31.1% מהחולים (23 מבין 74 חולים) , כאשר בכולם הודגמה תגובה חלקית. בקרת המחלה לאחר 12 שבועות ומעלה תועדה ב-69% מהחולים (51 חולים).

לאחר שנה אחת, אף אחד מהמשתתפים לא הגיע לחציון משך התגובה וכל המגיבים לטיפול שרדו. שמונה משתתפים הגיבו לטיפול במשך לפחות 12 חודשים.

חציון משך ההישרדות ללא-התקדמות עמד על 14.3 חודשים, עם שיעורי הישרדות ללא-התקדמות של 50% לאחר שנה אחת. שיעורי ההישרודת הכוללים לאחר שנה עמדו על 73%.

החוקרים מדווחים כי 31 חולים (41%) אובחנו עם אירועים חריגים בדרגה 3 ו-10 חולים (14%) אובחנו עם אירועים חריגים בדרגה 4, כאשר האירועים הנפוצים כללו עליה בליפאז (8%) ועמילאז (3%). עוד מציינים החוקרים כי 7% מהחולים הפסיקו את הטיפול ב- Nivolumab בשל אירועים חריגים על-רקע הטיפול התרופתי.

במהלך תקופת המחקר תועדו 23 מקרי תמותה (31%), אך לא תועדו מקרי תמותה שיוחסו לטיפול ב- Nivolumab.

ממצאי המחקר תומכים בנוכחות dMMR/MSI-H כסמן לתגובה לטיפול במעכבי נקודות בקרה חיסונית בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי.

Lancet Oncol. Published online July 19, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה