מה בין רמות חומצות שומן אומגה-שלוש בדם ובין הסיכון לתמותה עקב נגיף הקורונה? (מתוך medRxiv)

מנתונים שטרם עברו סיקור עמיתים ואושרו לפרסום עולה כי לרמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש עשויה להיות השפעה מגנה מפני תמותה בחולים עם COVID-19.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לחומצות שומן אומגה-שלוש ארוכות-שרשרת (Eicosapentaenoic acid ו- Docosahexaenoic acid) תכונות נוגדות-דלקת העשויות לסייע בהפחתת שיעורי התחלואה והתמותה עקב זיהום בנגיף הקורונה. התשובה לשאלה אם חומצות שומן אומגה-שלוש מובילות לשיפור המצב הבריאותי חשובה לרופאים, חולים ומערכות בריאות. גם בעידן מגפת הקורונה, מחלות לב וכלי דם מהוות את הגורם המוביל לתמותה בארצות הברית. למרות שאין הסכמה חד-משמעית בנוגע לתועלת הבריאותית של חומצות שומן אומגה-שלוש, היקף המכירות של חומצות שומן אומגה שלוש בשנת 2019 הגיע ל-4.1 מיליארד דולרים וצפוי להכפיל עצמו עד שנת 2025.

כעת החוקרים השלימו מחקר פיילוט שכלל 100 חולים במטרה לבחון את ההשערה כי קיים קשר הפוך בין רמות EPA ו-DHA בכדוריות דם אדומות (מדד Omega-3 Index, או O3I) ובין הסיכון לתמותה.

החוקרים בחנו את רמות O3I מדגימות דם שנלקחו מחולים בעת הקבלה לאשפוז. מבין אלו, 14 חולים הלכו לעולמם, כאשר שיעורי התמותה היו הנמוכים ביותר באלו עם מדד O3I הגבוה ביותר, בהשוואה לאלו עם מדדים נמוכים יותר: מקרה תמותה אחד מבין 25 מקרים ברבעון 4 של מדד O3I, זאת בהשוואה ל-13 מקרי תמותה מבין 75 חולים בשלושת הרבעונים האחרים.

לאחר תקנון לגיל ומין, הסיכון לתמותה בקרב חולים עם מדד O3I ברבעון הרביעי היה נמוך ב-75% בהשוואה לסיכון לתמותה בקרב חולים בשלושת הרבעונים האחרים (יחס סיכויים של 0.25, p=0.07).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הממצאים מרמזים לכך שהסיכון לתמותה עקב זיהום בנגיף הקורונה עשוי להיות נמוך יותר בקרב אלו עם הרמות הגבוהות ביותר של חומצות שומן אומגה שלוש. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את התוצאות הללו.

מתוך medRxiv

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה