סקירה מערכתית נרחבת מצאה קשר בין צריכה של חלבון, במיוחד חלבון מהצומח, לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה, ולתמותה ממחלות לב וכלי דם (BMJ)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

מחקר חדש בחן את הקשר בין צריכה של חלבונים מהחי ומהצומח, וצריכת חלבון כוללת, לבין הסיכוי לתמותה מכל סיבה, ממחלות לב וכלי דם או מסרטן. ניתוח הנתונים הנרחב מצא כי לצריכה גבוהה של חלבון כולל קשר לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, וכי לצריכה של חלבון מהצומח קשר לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם.

החוקרים ערכו סקירה מערכתית ומטא אנליזה של עוקבות מחקר פרוספקטיביות, מתוך מאגרי הנתונים PUBMED, Scopus ו- ISI Web of Science. החוקרים השמשו במידע שפורסם במאגרי המידע עד לסוף 2019. מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שנבחרו דיווחו על הערכות סיכון לתמותה מכל סיבה, וכן ממחלות לב וכלי דם ומסרטן, במבוגרים בני 18 או יותר.

החוקרים השתמשו במודלים מסוג  Random effects  כדי לחשב את גודל ההשפעה המאוגמת, ואת ה-95% confidence intervals עבור רמות צריכת החלבונים- הגבוהה ביותר לעומת הנמוכה ביותר בין המחקרים השונים. החוקרים ערכו גם ניתוחי נתונים ליניאריים ולא ליניאריים של הקשר בין מינון לתגובה כדי להבין את הקשר בינן צריכת חלבון ותמותה.

החוקרים השתמשו ב-32 מחקרים פרוספקטיביים בסקירה המערכתית, וב-31 מטא-אנליזות.

משך המעקב במחקרים הללו נע בין שלוש שנים וחצי ל-32 שנים, וצוינו בו כ-113 אלף מקרי מוות מכל סיבה (113,039, מתוכם 16,429 מקרי מוות ממחלות לב וכלי דם, ו-22,303 ממחלת הסרטן), כשמספר המשתתפים הכולל במחקרים שנסקרו היה 715,128 מטופלים.

הצריכה של חלבון כולל נקשרה עם ירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה עם יחס סיכון כולל של 0.94, עם 95% confidence interval  בין 0.89-0.99, כשערך P<0.001). החוקרים מצאו כי צריכה של חלבון מהצומח נקשרה באופן מובהק עם סיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, ולתמותה ממחלות לב וכלי דם (0.92 ו-0.88 בהתאמה), אך לא לתמותה מסרטן . החוקרים מציינים כי צריכה של חלבון כולל וחלבון מן החי לא נקשרה עם עליה מובהקת בסיכון לתמותה ממחלות כלי דם ולב או מסרטן. ניתוח שבחן את הקשר בין מינון לתגובה מצא קשר הופכי מובהק בין הצריכה של חלבון מהצומח ולתמותה מכל סיבה (P=0.05 בקשר לא ליניארי). על פי ניתוח זה, עליה בצריכת אנרגיה של 3% מהצומח מדי יום נקשרה עם ירידה של 5% בסיכון לתמותה מכל סיבה.

החוקרים מסכמים כי לצריכה גבוהה של חלבון קשר לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, וכי לצריכה של חלבון מהצומח קשר לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם. לדברי החוקרים, מניתוח הנתונים עולה כי להחלפה של צריכת חלבון מן החי במקורות חלבון מן הצומח עשויה להיות קשורה לאריכות ימים.

למחקר ב-BMJ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה