סקירה מערכתית נרחבת מצאה קשר בין צריכה של חלבון, במיוחד חלבון מהצומח, לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה, ולתמותה ממחלות לב וכלי דם (BMJ)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

מחקר חדש בחן את הקשר בין צריכה של חלבונים מהחי ומהצומח, וצריכת חלבון כוללת, לבין הסיכוי לתמותה מכל סיבה, ממחלות לב וכלי דם או מסרטן. ניתוח הנתונים הנרחב מצא כי לצריכה גבוהה של חלבון כולל קשר לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, וכי לצריכה של חלבון מהצומח קשר לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם.

החוקרים ערכו סקירה מערכתית ומטא אנליזה של עוקבות מחקר פרוספקטיביות, מתוך מאגרי הנתונים PUBMED, Scopus ו- ISI Web of Science. החוקרים השמשו במידע שפורסם במאגרי המידע עד לסוף 2019. מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שנבחרו דיווחו על הערכות סיכון לתמותה מכל סיבה, וכן ממחלות לב וכלי דם ומסרטן, במבוגרים בני 18 או יותר.

החוקרים השתמשו במודלים מסוג  Random effects  כדי לחשב את גודל ההשפעה המאוגמת, ואת ה-95% confidence intervals עבור רמות צריכת החלבונים- הגבוהה ביותר לעומת הנמוכה ביותר בין המחקרים השונים. החוקרים ערכו גם ניתוחי נתונים ליניאריים ולא ליניאריים של הקשר בין מינון לתגובה כדי להבין את הקשר בינן צריכת חלבון ותמותה.

החוקרים השתמשו ב-32 מחקרים פרוספקטיביים בסקירה המערכתית, וב-31 מטא-אנליזות.

משך המעקב במחקרים הללו נע בין שלוש שנים וחצי ל-32 שנים, וצוינו בו כ-113 אלף מקרי מוות מכל סיבה (113,039, מתוכם 16,429 מקרי מוות ממחלות לב וכלי דם, ו-22,303 ממחלת הסרטן), כשמספר המשתתפים הכולל במחקרים שנסקרו היה 715,128 מטופלים.

הצריכה של חלבון כולל נקשרה עם ירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה עם יחס סיכון כולל של 0.94, עם 95% confidence interval  בין 0.89-0.99, כשערך P<0.001). החוקרים מצאו כי צריכה של חלבון מהצומח נקשרה באופן מובהק עם סיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, ולתמותה ממחלות לב וכלי דם (0.92 ו-0.88 בהתאמה), אך לא לתמותה מסרטן . החוקרים מציינים כי צריכה של חלבון כולל וחלבון מן החי לא נקשרה עם עליה מובהקת בסיכון לתמותה ממחלות כלי דם ולב או מסרטן. ניתוח שבחן את הקשר בין מינון לתגובה מצא קשר הופכי מובהק בין הצריכה של חלבון מהצומח ולתמותה מכל סיבה (P=0.05 בקשר לא ליניארי). על פי ניתוח זה, עליה בצריכת אנרגיה של 3% מהצומח מדי יום נקשרה עם ירידה של 5% בסיכון לתמותה מכל סיבה.

החוקרים מסכמים כי לצריכה גבוהה של חלבון קשר לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, וכי לצריכה של חלבון מהצומח קשר לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם. לדברי החוקרים, מניתוח הנתונים עולה כי להחלפה של צריכת חלבון מן החי במקורות חלבון מן הצומח עשויה להיות קשורה לאריכות ימים.

למחקר ב-BMJ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה