האם ניתוחים להסרת כיס המרה מבוצעים לעיתים קרובות מדי? (The Lancet)

כבד

חולים רבים עם אבנים בכיס המרה וכאבי בטן אינם חשים טוב יותר לאחר פרוצדורה להסרת כיס המרה ומחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת The Lancet מציע כי ניתוח אינו נדרש בכל המקרים.

במדינות רבות ההנחיות לטיפול ממליצות על כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בחולים עם כאבי בטן על-רקע אבני כיס מרה. עם זאת, במקרים לא-דחופים, אין קונצנזוס אודות האופן בו על רופאים להחליט אם עדיף לחולים לבחור בטיפול שמרני בלבד.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים אם בחולים עם מחלות כיס מרה המטופלים במרפאות אמבולטוריות ייתכנו תוצאות טובות יותר ופחות כאב לאחר-ניתוח במידה והמנתחים יאמצו סדרת קריטריונים קפדנית יותר לניתוח, במקום הגישה הסטנדרטית של ניתוח בהתאם להחלטת המטפל.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 537 חולים עם אבני מרה וכאבי בטן לטיפול סטנדרטי ו-530 חולים לניתוח רק במידה וענו על חמישה קריטריונים: התקף כאב חמור; כאב שנמשך לפחות 15-30 דקות; כאב המקרין לגב; כאב בבטן עליונה או ברביע ימני עליון של הבטן; וכאב המגיב למשככי כאבים.

הקלה בכאב לא הייתה טובה או גרועה יותר עם הקריטריונים הקפדניים יותר, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי. עם שתי הגישות, לפחות 40% מהחולים עדיין סבלו מכאבי בטן לאחר 12 חודשים. עם הקריטריונים הקפדניים, 56% מהחולים לא סבלו מכאב לאחר שנה אחת, כמו גם 60% מאלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי.

עם זאת, שיעור החולים שנותחו היה קטן יותר בקבוצה בה ההחלטה הניתוחית התבססה על קריטריונים קפדניים (68% לעומת 75%). מכאן עלה כי על מנתחים לחשוב מחדש אם ניתוח אבני מרה נדרש בכל מקרה ולשקול מחדש את הקריטריונים להמלצה על הניתוח.

החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בסיבוכי אבני מרה על-רקע ההשתתפות במחקר; 8% מהחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ו-7% מאלו בקבוצת הניתוח בהתאם לקריטריונים קפדניים חוו סיבוכים דוגמת כאב אקוטי על-רקע מחלת כיס מרה או דלקת לבלב. שיעור הסיבוכים הניתוחיים היה גם כן דומה בין הקבוצות (21% מהחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ו-22% מאלו בקבוצת הניתוח על-פי קריטריונים קפדניים).

בסוף היום, המחקר מעיד כי דרושים מחקרים נוספים בכדי לקבוע את הקריטריונים הטובים ביותר לבחירת חולים לניתוח.  בחירה בכריתת כיס המרה אינה תמיד הדרך הטובה ביותר, אם כי חולים רבים עדיין צפויים ליהנות מגישה זו.

The Lancet, April 26

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני לטיפול באוסטיאומיאליטיס של החוליות (J Bone J Surgery)

    התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני לטיפול באוסטיאומיאליטיס של החוליות (J Bone J Surgery)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות ניתוחית הובילה לשיעורים נמוכים יותר משמעותית של כשלון טיפול, בהשוואה לטיפול שמרני בחולים עם אוסטיאומיאליטיס של החוליות. יתרה מזאת, טיפול שמרני הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לחיזוי כישלון טיפול. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את ההבדלים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    הופעה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. עם זאת, ביטויים אטופיים לרוב אינם מלווים בסיכון מוגבר למחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת הקשר בין אטופיה ובין מחלת מעי דלקתית העלו […]

  • על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    תפקידו של המיקרוביום ב-IBS מבוסס היטב, וחולים נוטלים פרוביוטיקה לעתים קרובות' עם זאת, לא לכל הפרוביוטיקה יש יעילות שווה, אז על איזה מהם מומלץ להמליץ?

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה