באילו חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני תתכן תועלת לטיפול בנוגדי-קרישה? (JAMA Neurol)

מנתונים חדשים ממחקר NAVIGATE-ESUS, שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת JAMA Neurology והוצגו במהלך הכנס ה-11 מטעם ה-World Stroke Congress, עולה כי Rivaroxaban (קסרלטו) עשוי להפחית במידה מתונה את הסיכון להישנות אירוע מוחי בקבוצה קטנה של חולים עם אירוע מוחי על-רקע תסחיף ממקור לא-ידוע.

בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני, מצב המכונה כיום אירוע מוחי על-רקע תסחיף ממקור לא-ידוע (Embolic Stroke of Undetermined Source), ניתן לזהות פרפור פרוזדורים תת-קליני בשליש מהמקרים. ידוע כי נוגדי-קרישה עשויים להפחית את הסיכון לאירוע מוחי בחולים עם פרפור פרוזדורים, אך קשה לזהות חולים עם פרפור פרוזדורים תת-קליני.

במחקר NAVIGATE-ESUS נבחנה גישת טיפול בכל החולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ב-Rivaroxaban אך התוצאות היו ניטראליות במונחים של הפחתת הסיכון לאירוע מוחי וזוהה שיעור מוגבר לדימומים ולכן גישה זו אינה יכולה להיות יעילה. בניתוח הנוכחי השלימו החוקרים בחינה של תתי-קבוצות בכדי לנסות לזהות קבוצה של חולים בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים בהם יש תועלת למתן Rivaroxaban.

במחקר NAVIGATE-ESUS נכללו 7,000 חולים אשר סווגו לפי גורמים המנבאים פרפור פרוזדורים, כולל קוטר פרוזדור שמאלי, תדירות התכווצויות עלייתיות מוקדמות ומדד HAVOC, מדד תקף המבוסס על שמונה מאפייני חולים ונקשר עם הסיכון לפרפור פרוזדורים. החוקרים בחנו אם מנבאים אלו עשויים לשמש לזיהוי קבוצה של חולים בהם Rivaroxaban הפחית את הסיכון להישנות אירוע מוחי.

מהנתונים עלה כי מדד HAVOC עמד בממוצע על 2.6 נקודות, קוטר הפרוזדור השמאלי הממוצע עמד על 3.8 ס”מ וחציון תדירות התכווציות עלייתיות מוקדמות עמד על 48.

למרות שמדד HAVOC גבוה יותר ותדירות גבוהה יותר של התכווצויות עלייתיות מוקדמות אכן זיהו חולים בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים, שני המדדים הללו לא השפיעו על הקשר בין Rivaroxaban ובין הישנות אירוע מוחי איסכמי.

עוד זיהו החוקרים קשר בין קוטר מוגבר של פרוזדור שמאלי ובין סיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים, ובתת-קבוצה מוגדרת של חולים עם קוטר פרוזדור שמאל של מעל 4.6 ס”מ (9% מכלל המדגם), הסיכון לאירוע מוחי איסכמי היה קטן יותר בקרב מטופלים ב-Rivaroxaban, בהשוואה למטופלים באספירין (1.7% לעומת 6.5% בשנה; יחס סיכון של 0.26; p=0.02).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מניתוח הנתונים עלתה תצפית מעניינת, אשר דורשת אישור במחקרים נוספים.

JAMA Neurol. Published online April 8, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה