ארגון בריאות הציבור באנגליה (PHE) ממליץ להעלות מודעות הציבור לכך ששימוש בסיגריות אלקטרוניות מזיק הרבה פחות מעישון סיגריות רגילות (PHE)

בהמשך לפרסום המחקר מ-NEJM שבחן את יעילות הגמילה מעישון של סיגריות אלקטרוניות, אנו מציגים כאן הודעה לתקשורת של ארגון בריאות הציבור באנגליה (PHE) מפברואר 2018 אודות דו”ח מקיף שפורסם על ידם בנוגע לסיגריות אלקטרוניות.

להלן המסקנות המרכזיות של הדו”ח:


  • שימוש בסיגריות אלקטרוניות/איוד נושא בחובו רק חלק קטן מהסיכונים הנלווים לעישון רגיל, ולכן מעבר לאיוד באופן מוחלט נושא בחובו תועלות בריאותיות משמעותיות.

  • לאיוד סיגריות אלקטרוניות פוטנציאל להשגת 20,000 הפסקות עישון חדשות לפחות מידי שנה בבריטניה.

  • שימוש בסיגריות אלקטרוניות נמצא קשור לשיעורי הצלחת גמילה משופרים בשנה האחרונה, ולירידה מואצת בשיעור המעשנים ברחבי אנגליה.

  • אלפי מעשנים מאמינים בטעות שאיוד מזיק לבריאות באותה מידה כמו סיגריות רגילות וכ-40% מהמעשנים לא ניסו כלל להשתמש בסיגריות אלקטרוניות.

  • ישנה תפיסה מוטעית בקרב הציבור לגבי ניקוטין. רק פחות מ-10% מהמבוגרים מבינים שמרבית הנזק הבריאותי הנגרם מעישון סיגריות אינו נגרם ע”י הניקוטין.

  • היקף השימוש בסיגריות אלקטרוניות באנגליה ב-3 השנים האחרונות נותר יציב ברמה של מתחת ל-3 מיליון משתמשים.

  • הראיות אינן תומכות בחשש כי איוד מהווה שער כניסה לעישון סיגריות בקרב צעירים. ע”פ ממצאי הדו”ח שיעורי העישון בקרב בני נוער בבריטניה ממשיכים לרדת, ושימוש קבוע בסיגריות הוא נדיר וכמעט מוגבל לחלוטין  בקרב אלה שהשתמשו בסיגריות אלקטרוניות בעבר.

סקירת ה-PHE מתפרסמת רק מס’ שבועות לאחר נייר העמדה של ה- US National Academies of Sciences, Engineering and Medicine אשר מסקנתו הראשית הייתה “כי נראה שסיגריות אלקטרוניות נוטות להיות הרבה פחות מזיקות מסיגריות טבק בוערות”.

פרופ’ ג’והן ניוטון , מנהל שיפור הבריאות ב-PHE מצוטט בדיווח כך :

“בכל דקה מישהו מאושפז בבית חולים בשל עישון, עם כ-79,000 מקרי מוות מידי שנה באנגליה בלבד. הדו”ח החדש שפירסמנו תומך בממצא לפיו הסיכון הבריאותי של אידוי מהווה חלקיק זעיר מהסיכון של עישון, ושהוא פחות מסוכן ב-95% לפחות, ועם סיכון זניח עבור הסביבה החשופה לאידוי. למרות זאת מעל מחצית מהמעשנים מאמינים בטעות שאידוי מזיק באותה מידה כמו עישון או שאינם מודעים להבדלים כלל. יהיה זה טרגי אם אלפי מעשנים שיכולים להפסיק לעשן בעזרת מעבר לסיגריות אלקטרוניות לא יעשו זאת בשל חששות שגויים באשר לבטיחות השימוש בסיגריות אלקטרוניות.”

פרופ’ אן מקניל, המחברת הראשית של הדו”ח, מומחית להתמכרות לטבק ב- Kings College הביעה גם היא את דאגתה מכך שלמעשנים רבים הבנה וידע שגויים באשר לגורמים האמיתיים לנזקי העישון. היא מדגישה שאנשים מעשנים בגלל הניקוטין אבל שואפים לריאותיהם תערובת קטלנית של 7,000 מרכיבים, מהם 70 הידועים כגורמים לסרטן. הניקוטין עצמו, היא מוסיפה, גורם למעט נזק אם בכלל. מגוון האפשרויות החלופיות להשגת הניקוטין התרחב לאחרונה והוא כולל מסטיק ניקוטין, ספריי, לוכסניות וסיגריות אלקטרוניות.

שותפה לחיבור הדו”ח, פרופ’ למדיניות הבריאות לינדה בולד ויו”ר המכון למחקר התנהגותי למניעת סרטן מדגישה כי “הועלו החששות שסיגריות אלקטרוניות יובילו צעירים לעישון סיגריות בוערות. המחקר מראה בבירור כי שימוש קבוע של סיגריות אלקטרוניות בקרב צעירים שמעולם לא עישנו הוא זניח ועומד על פחות מ -1%. במקביל, העישון בקרב הנוער ממשיך לרדת בשיעור מעודד. יש להמשיך בניטור צמוד של מגמות אלה, אך עד כה הנתונים מצביעים על כך שסיגריות אלקטורניות אינן מהוות מסלול לעישון סיגריות רגילות בקרב צעירים”.

ה-PHE קורא למעשנים ולמספר גופים לפעול על בסיס העדויות:   

למעשנים המסר הוא : כל מי שניסה ללא הצלחה להיגמל מעישון צריך לעבור לסיגריות אלקטרוניות ולקבל עזרה מקצועית. שיעור הפסקת העישון הגדול ביותר הושג באמצעות שילוב של שימוש בסיגריות אלקטרוניות ביחד עם קבלת תמיכה מתחנת ייעוץ מקומית לגמילה מעישון.

לתחנות ייעוץ מקומיות : על התחנות לספק תמיכה התנהגותית למעשנים המעוניים להיגמל בסיוע סיגריות אלקטרוניות. לשם כך ה-PHE מזמין אנשי מקצוע להשתתף בקורס על סיגריות אלקטרוניות מטעם ה- National Centre for Smoking Cessation and Training.

לסוכנות לרגולציה של מוצרי בריאות ורפואה (MHRA) : יש להמשיך בעבודת הרגולציה והרישוי של סיגריות אלקטרוניות ולתמוך בייצרנים בהרחבת הרשיון של סיגריות אלקטרוניות כעזר רפואי לגמילה מעישון. ה-PHE מאמין שיש עדויות משכנעות לכך שסיגריות אלקטרוניות צריכות להיות זמינות למטופלי מערכת הבריאות הבריטית.

מערכת הבריאות:  בכדי להגיע באמת למצב ללא עישון יש להבטיח ש:

·         סיגריות אלקטרוניות, ביחד עם טיפולי תחליפי ניקוטין יהיו זמינים למכירה בחנויות בבתי חולים

·         עידוד מעשנים להיגמל ולעבור לאידוי ולהישאר כתוצאה מכך ללא עשן

·         הסרה של “מרתפי עישון”

·         צוות רפואי צריך לנצל כל הזדמנות לעודד מטופלים להפסיק לעשן

המחברים מסכמים בכך שהם מציינים כי התכנית הממשלתית לשליטה בטבק באנגליה כוללת מחוייבות להביא למקסימום זמינות של חלופות בריאות יותר לעישון. ולכן ברור שסיגריות אלקטרוניות הן חלק חשוב בהשגת היעד השאפתני של דור ללא עישון.

להודעת ה-PHE

לדו”ח המלא

הערת המערכת: נראה שחשוב להבהיר שגמילה מוחלטת מעישון ללא המשך שימוש בתחליפי ניקוטין כאלה ואחרים היא בוודאי עדיפה ומומלצת.  השימוש בסיגריות אלקטרוניות יכול וצריך להשתלב כאמצעי גמילה נוסף עבור מעשנים שאינם מצליחים להיגמל, לאוו דווקא כ”קו טיפול ראשון”.

באשר לחששות לגבי צעירים המתחילים לעשות שימוש בסיגריות אלקטרוניות, נראה שהתמונה בארה”ב שונה באופן מהותי מזו באנגליה כפי שהיא מוצגת בדו”ח זה של ה-PHE. בארה”ב מדווחים על סוג של “מגיפה” . רק לאחרונה דווח במדסקייפ על כך שה-FDA שוקל להסיר מהמדפים את הסיגריות האלקטרוניות בשל החשש מהתמכרות של צעירים רבים לסיגריות אלקטרוניות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה