האם צריכת אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן שד? (מתוך כנס ה-SABCS)

במהלך הרצאה שניתנה במסגרת כנס ה-SABCS (San Antonio Breast Cancer Sympsoium) דנו מומחים לאפידמיולוגיה בנושא הקשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון לסרטן שד. מהנתונים שהוצגו עלה כי אין כמעט אלכוהול שאינו מלווה בעליה בסיכון לסרטן שד ומחקרים אפידמיולוגיים לאורך שנים הדגימו קשר עקבי, אך מתון, בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון לסרטן שד.

למרבה הצער, אמריקאים רבים אינם מודעים לקשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון לסרטן שד והמומחים קוראים להדגיש את חשיבות הנושא.

ביום למחרת נערכה הצגת פוסטרים, במסגרתה חולקו משקאות אלכוהוליים רבים. האולם הענק הכיל חמישה ברים זמניים, כל אחד הופעל ע”י שני ברמנים וכולם עבדו ללא הפסקה. בדומה לאוכל, בירה ויין היו זמינים וחולקו ללא עלות. על-פי ההערכות, כ-40% מהמשתתפים בהצגת הפוסטרים שתו אלכוהול.

החוקרים לא התנגדו לצריכת אלכוהול מתונה. עם זאת, מומחים אחרים התנגדו לדברים שהוצגו במהלך הכנס וטענו כי אמנם קיימת עדות אפידמיולוגית ברורה לכך שצריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לממאירות, כולל סרטן שד, אך ממצאים אפידמיולוגיים אינם בהכרח בעלי חשיבות קלינית.

המומחים הסבירו כי ישנם 50 מחקרים שקשרו בין צריכת אלכוהול ובין מחלות ממאירות. לאור כמות הנתונים האדירה הזמינה, גם הבדלים קטנים בצריכת אלכוהול מוצגים כהבדלים מובהקים סטטיסטית בניתוחים סטטיסטיים.

להמחשת הנושא, הם הציגו את הסטטיסטיקה הבאה: האישה הממוצעת מצויה בסיכון של 12% לפתח סרטן שד במהלך חייה. במידה ואישה שותה משקה אלכוהול כל יום, צריכה המוגדרת כנמוכה, אזי הסיכון הנ”ל עשוי להגיע ל-13% – הבדל שהיה מובהק סטטיסטית. החישוב מעיד על עליה של 9% בסיכון היחסי לסרטן שד, ולמרות שאין ספק כי מדובר בעליה בסיכון, זוהי עליה קטנה וחסרת חשיבות קלינית.

צריכת כמות רבה יותר של אלכוהול על-בסיס יומי (2 משקאות ומעלה) הינה סיפור שונה לחלוטין ובמקרה זה בהחלט מדובר בגורם סיכון בעל חשיבות קלינית.

לסיכום הקונפליקט בין האפידמיולוגים והקלינאים, הסבירו המומחים כי האפידמיולוגים מתמקדים לרוב במובהקויות סטטיסטיות, בעוד שהקלינאים מתמקדים בחשיבות הקלינית של הממצאים. הסיכון על-רקע צריכת אלכוהול מתונה הינו די דומה לסיכון אם האישה מניקה או לאו. כלומר, גורמים רבים עשויים להשפיע על הסיכון הנ”ל לסרטן שד.

מתוך כנס ה-SABCS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה