הבטיחות והיעילות של Apixaban לעומת קומדין בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת כליות סופנית (Circulation)

טיפול ב- Apixaban (אליקוויס), ללא תלות במינון הטיפול, לווה בסיכון נמוך משמעותית לדימום מג’ורי, בהשוואה לטיפול בקומדין, בפרט באוכלוסיות חולים בסיכון גבוה עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם – אלו עם מחלת כליות בשלב סופני כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Circulation.

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי נתוני מדיקייר לשנים 2010-2015 אודות 25,523 חולים עם אבחנה של פרפור פרוזדורים, שאינו על-רקע מחלת מסתם, בתוך שנה מקבלת מרשם לטיפול ב- Apixaban (2,351 חולים) או קומדין (23,172 חולים). אלו שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים אחרים לא נכללו במחקר הנוכחי.

לאחר התאמת החולים לפי מדד פרוגנוסטי, חולה אחד שטופלו ב- Apixaban לכל שלושה מטופלים בקומדין (2,351 חולים ו-7,053 חולים, בהתאמה), לא תועדה ירידה משמעותית בסיכון היחסי בקרב אלו שטופלו ב- Apixaban לעומת מטופלים בקומדין בתוצא הסיום של אירוע מוחי או תסחיף סיסטמי. עם זאת, הסיכון לדימום מג’ורי היה נמוך יותר משמעותית עם יחס סיכון של 0.72 (p<0.001).

החוקרים לא זיהו הבדל מובהק בסיכון לדימום תוך-גולגולתי, אם כי הטיפול ב- Apixaban הדגים מגמה לכיוון תועלת הפחתת תמותה (יחס סיכון של 0.85, רווח בר-סמך 95% של 0.71-1.01).

מניתוח משני עם תקנון רב-משתני בכלל המדגם עלו תוצאות דומות: לא תועדה ירידה מובהקת בסיכון לתוצא הסיום המשולב ולתוצאים הפרטניים, למעט דימום מג’ורי (יחס סיכון של 0.68, אך האינטראקציה לא הייתה מובהקת סטטיסטית, p=0.67).

מניתוח נתונים שהוגדר מראש עלה כי יחסי הסיכון לאירוע מוחי או תסחיף סיסטמי (p=0.04), תמותה (p=0.003) ודימום מג’ורי (p=0.02) היו נמוכים יותר משמעותית בחולים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי במינון של 5 מ”ג, פעמיים ביום, בהשוואה למטופלים בקומדין.

בהשוואת המינון הגבוה אל מול הנמוך של Apixaban, החוקרים זיהו ירידה משמעותית בסיכון לתסחיף סיסטמי או אירוע מוחי (p=0.04) ותמותה (p=0.01), אך לא כך היה באשר לסיכון לדימום מג’ורי (p=0.93).

עוד עלה מהנתונים כי יחסי ה סיכון לא היו נמוכים יותר באופן מובהק סטטיסטית עם טיפול ב- Apixaban במינון 2.5 מ”ג, פעמיים ביום, בהשוואה לקומדין, בהערכת הסיכון לאירוע מוחי/תסחיף סיסטמי או תמותה. עם זאת, תועד יחס סיכון מופחת לדימום מג’ורי.

החוקרים כותבים כי יש לקחת בחשבון את ממצאי בטיפול בחולים עם פרפור פרוזדורים.

Circulation. Published online June 28, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה