טיפול כימותרפי וקרינתי עדיין מהווה את הטיפול הטוב ביותר לסרטן צוואר הרחם (מתוך כנס ה-ESMO)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-ESMO (European Society for Medical Oncology), עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם מתקדם-מקומית ההמלצה לטיפול כימותרפי-קרינתי נותרת על-כנה, ואין מקום להציע תחילה טיפול כימותרפי בלבד ולאחריו ניתוח רדיקאלי.

המחקר כלל נשים עם קרצינומה של תאי קשקש בשלב IB2, IIA, או IIB במצב תפקודי של 0-1 לפי סיווג ECOG. הנשים סווגו לפי שלב המחלה וחולקו באקראי ביחס 1:1 לטיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי ולאחריו ניתוח (317 נשים) או טיפול כימותרפי-קרינתי (318 חולים).

טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי כלל Paclitaxel עם Carboplatin שניתנו כל שלושה שבועות לאורך שלושה מחזורי טיפול. בקבוצת הטיפול הכימותרפי-קרינתי, הנשים טופלו ב-Cisplatin פעם בשבוע למשך חמישה שבועו, בשילוב עם הקרנות חיצונית ומינון גבוה של ברכיתרפיה.

נשים שלא הגיבו לטיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי לאחר שניים-שלושה מחזורים חצו לטיפול כימותרפי-קרינתי ללא השלמת ניתוח.

החוקרים כותבים כי שתי קבוצות הטיפול היו מאוזנות היטב מבחינת שלב הגידול, גיל, רמת המוגלובין, מדד מסת גוף, מצב תפקודי ומעורבות קשריות לימפה אגניות. חציון גיל המשתתפות עמד על 49 שנים.

לאחר טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי, 71.8% מאלו שטופלו בכימותרפיה בלבד הופנו בהמשך לניתוח רדיקאלי; יתר הנשים חצו לקבוצת טיפול כימותרפי-קרינתי.

שיעורי ההישרדות ללא-מחלה לאחר חמש שנים בניתוח לפי כוונה לטפל עמדו על 69.3% בקרב נשים בקבוצת טיפול כימותרפי בלבד וניתוח לאחריו לעומת 76.7% בקרב נשים שחולקו לטיפול כימותרפי-קרינתי.

החוקרים חישבו כי בקרב נשים שטופלו בכימותרפיה ולאחריה קרינה, הסיכון להישנות או תמותה עקב ממאירות היה גרוע יותר משמעותית, בהשוואה לנשים שטופלו בכימותרפיה וקרינה (יחס סיכון של 1.38).

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה בנשים עם מחלה בשלב 2B בפרט תועדה תועלת משמעותית בהישרדות ללא-מחלה עם טיפול כימותרפי-קרינתי, בהשוואה לנשים שטופלו בכימותרפיה ולאחריה ניתוח. ההבדל הנ”ל היה אחראי לכלל היתרון שתועד בקבוצה זו החוקרים לא זיהו הבדלים בהישרדות הכוללת בין שתי קבוצות הטיפול.

למרות שטיפול כימותרפי-קרינתי לווה בשיעור גבוה יותר של אירועים חריגים לאחר 90 ימים, בהשוואה לטיפול כימותרפי וניתוח, לא תועדו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בשיעורי הרעילות לאחר שנתיים באזור הרקטום, השלפוחית, או באתרים אחרים. עם זאת, טיפול כימותרפי ולאחריו ניתוח לווה בירידה משמעותית בשיעורי הרעילות באזור הנרתיק לאחר שנתיים (12% לעומת 25.6%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול כימותרפי-קרינתי עדיין מהווה את הטיפול הסטדנרטי במקרים של סרטן מתקדם-מקומית בצוואר הרחם אך הם ממליצים להמתין לתוצאות מחקר EORTC בטרם זניחת רעיון טיפול כימותרפי ולאחריו ניתוח, מאחר ועדיין מדובר באפשרות חשובה במספר מצבים, כמו גם במדינות מתפתחות.

מתוך כנס ה-ESMO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה