הנחיות ראשונות מטעם ASTRO בנושא סרטן באורופרינקס (Pract Radiat Oncol)

איגוד  ה-ASTRO פרסם הנחיות חדשות לטיפול בסרטן אורופרינקס. המומחים קבעו בתחילת תהליך ניסוח ההנחיות כי ההמלצות לא יכללו הבחנה בין גידולים חיוביים לנגיף HPV (Human Papillomavirus) וגידולים שליליים לנגיף זה, למרות שהפרוגנוזה טובה יותר משמעותית באלו עם מחלה שלילית לנגיף.

חברי הפאנל ביקשו לתת מענה למספר שאלות מרכזיות, כולל האם יש מקום לתוספת טיפול סיסטמי לטיפול קרינתי דפיניטיבי בטיפול בקרצינומה של תאי קשקש באורופרינקס. חברי הפאנל קבעו כי יש מקום לטיפול סיסטמי בנוסף לטיפול קרינתי דפיניטיבי בחולים הבאים:

·         מחלה בשלב IVA-B לאחר טיפול קרינתי דפיניטיבי. בחולים אלו, הפאנל ממליץ על טיפול לסירוגין ב-Cisplatin במינון-גבוה.

·         מחלה בשלב IVA-B לאחר טיפול קרינתי דפיניטיבי, שאינם כשירים רפואית ל-Cisplatin במינון גבוה. בחולים אלו, הפאנל ממליץ על טיפול ב-Cetuximab או משלב Carboplatin עם Fluorouracil.

·         אותה אוכלוסיית חולים עשויה להתאים לטיפול שבועי ב-Cisplatin, במידה והרופאים משלימים דיון עם החולים אודות הנתונים המוגבלים התומכים במשטר זה.

מנגד, אין מקום לטיפול סיסטמי נלווה לחולים עם מחלה בשלב I או II, המיועדים לטיפול קרינתי דפיניטיבי.

טיפול קרינתי לאחר ניתוח

לאחר ניתוח ראשוני, חברי הפאנל ממליצים כי בחולים שהשלימו טיפול כימותרפי-קרינתי בנוכחות שוליים חיוביים ו/או חדירה מחוץ לקפסולת הקשרית, עם אחד המשטרים הבאים:

·         טיפול לסירוגין במינון גבוה של Cisplatin. המלצה זו כוללת את כל החולים העונים על הקריטריונים הללו, ללא תלות בנוכחות זיהום בנגיף HPV או היקף הגידול.

·         טיפול שבועי ב-Cisplatin. ניתן לשלב טיפול זה עם קרינה לאחר-ניתוח בחולים שאינם מועמדים ל-Cisplatin במינון-גבוה. עם זאת, העדויות התומכות במשטר זה הן מוגבלות.

·         טיפול קרינתי בלבד. בחולים בסיכון גבוה לאחר ניתוח, שאינם סובלים טיפול כימותרפי-קרינתי מבוסס Cisplatin, יטופלו בקרינה בלבד. עם זאת, במידה ועדיין שוקלים טיפול סיסטמי נלווה, על רופאים לדון בסיכונים והתועלת הלא-ברורה של גישה סיסטמית שאינה מבוססת על Cisplatin.

חולים בסיכון בינוני

חברי הפאנל ממליצים כנגד שימוש רוטיני בטיפול סיסטמי נלווה ביחד עם קרינה לאחר-ניתוח בחולים עם גורמים פתולוגיים בסיכון בינוני, דוגמת חדירה לכלי דם, לימפה או עצבים, מחלה T3-T4 או מעורבות קשריות לימפה.

עם זאת, בחולים בסיכון משמעותי להישנות אזורית-מקומית על-בסיס הממצאים הפתולוגיים, על רופאים לשקול טיפול נלווה ב-Cisplatin, לאחר דיון אודות העדויות המוגבלות התומכות בפרוטוקול במצבים אלו.

מינון, חלוקת מנות ונפח

כאשר החולים אינם נדרשים לניתוח, הפאנל ממליץ כי על המינונים, חלוקת הטיפול הקרינתי ונפח הטיפול הבא לטיפול בקרצינומה של תאי קשקש של אורופרינקס:

·         בחולים עם מחלה בשלב III-IV המתאימים לטיפול סטנדרטי, טיפול קרינתי דפיניטיבי פעם ביום מומלץ במינון 70 Gy במהלך שבעה שבועות.

·         אזורים שליליים קלינית ורדיוגרפית בסיכון להתפשטות מיקרוסקופית יטופלו במינונים מקבילים לכ-50 Gy בפרקציות של 2 Gy או מינונים מעט גבוהים יותר.

·         חולים עם מחלה בשלב IVA-B המטופלים בקרינה דפיניטיבית, שאינם מקבלים טיפול סיסטמי נלווה, הם מועמדים למשטרי פרקציות אחרים, דוגמת Accelerated Radiotherapy או Hyperfractionated Radiotherapy, אם כי העדויות התומכות בעדיפות גישה אחת על אחרת הן מוגבלות.

·         כאשר משלבים טיפול סיסטמי, טיפול קרינתי סטנדרטי פעם ביום או Accelerated Fractionation עשויים לשמש בחולים המבינים את הסיכונים והתועלת של שתי הגישות.

·         חלוקה אחרת של מנות הקרינה עשויה לשמש בחולים עם מחללה T3, N0-1, לאחר טיפול קרינתי דפיניטיבי, שאינם מקבלים טיפול סיסטמי נלווה. ניתן לשקול טיפול זה גם בחולים עם T1-2, N1 או T2, N0, המטופלים בקרינה דפיניטיבית בלבד, שהם בסיכון גבוה להישנות אזורית-מקומית.

Pract Radiat Oncol. Published online April 17, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך