הישרדות טובה יותר לאחר ניתוח משמר שד בהשוואה לכריתת שד (מתוך כנס ה-ECCO)

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-ECCO (European CanCer Organisation) עולה כי בנשים עם סרטן שד הישרדות ארוכה יותר לאחר ניתוח משמר שד, בהשוואה לנשים לאחר כריתת שד, בפרט במקרים בנשים מעל גיל 50 שנים, מחלה בשלב מוקדם יותר ויותר מחלות רקע.

החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, מבוסס-אוכלוסיה, בו נאספו נתונים ממאגר Netherlands Cancer Registry. הם התמקדו בנשים עם סרטן שד פולשני בשלב T1-2N0-2M0, שאובחנו בין 1999-2012. הנשים לא קיבלו טיפול סיסטמי ראשוני והשלימו ניתוח משמר-שד או ניתוח כריתת שד, עם או ללא טיפול קרינתי.

מדגם המחקר כלל 129,692 נשים, שסווגו לשני מדגמים לפי מועדי הטיפול: 1999-2005 (60,381 נשים) ו-2006-2012 (69,311 נשים).

בין תקופת הזמן הראשונה והשניה, שיעור הנשים שהלכו לעולמן מכל-סיבה ירד משמעותית. בקרב נשים לאחר כריתת שד, שיעור הנשים שהלכו לעולמן ירד מ-48.2% במדגם הראשון ל-19.8% במדגם השני. הירידה בקרב נשים משמר שד הייתה מ-28.4% ל-8.9%.

חשוב מכך, ללא תלות במדגם שנבחן או בטיפול שניתן, כ-50% ממקרי התמותה היו על-רקע סרטן שד.

החוקרים מצאו כי במדגם הראשון, ניתוח משמר-שד לווה בהישרדות טובה יותר ספציפית לסרטן שד, בהשוואה לנשים לאחר כריתת שד (יחס סיכון של 0.72), עם הישרדות כוללת טובה יותר (יחס סיכון של 0.74). הבדל מובהק זה תועד בנשים עם מחלה בשלב T1-2N0-2.

במדגם השני בשנים 2006-2012, ניתוח משמר שד לווה שוב בהישרדות ספיצפית לסרטן שד שהייתה טובה יותר משמעותית מניתוח כריתת שד (יחס סיכון של 0.75), בדומה להישרדות הכוללת (יחס סיכון של 0.67).

ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית במחלה בשלב T1-2N2, בהן ניתוח משמר-שד וכריתת שד היו דומים. ניתוח נוסף של תתי-קבוצות T1-2N0-1 העיד כי ניתוח משמר שד היה עדיף על ניתוח כריתת שד מבחינת הישרדות ספציפית לסרטן שד בנשים מעל גיל 50, כמו גם באלו שלא השלימו טיפול כימותרפי ובאלו עם מחלות רקע.

ממצאים אלו לא הושפעו מהמצב ההורמונאלי או HER2. התוצאות היו דומות עבור הישרדות כוללת.

החווקרים מדגישים כי בנשים מתחת לגיל 50 שנים, באלו ללא מחלות רקע ובאלו לאחר טיפול כימותרפי, ניתוח משמר שד לווה בהישרדות ספציפית לסרטן שד שהייתה דומה והישרדות כוללת שהייתה טובה יותר, בהשוואה לניתוח כריתת שד.

לסיכום, מהנתונים עולה כי טיפול משמר שד בתתי-קבוצות אלו הינו הטיפול המועדף במקרים בהם שני הטיפולים אפשריים, ולהערכתם התוצאות עשויות לתרום לדיונים עתידיים בנושא תהליכי קבלת החלטות בשיתוף המטופלות.

מתוך כנס ה-ECCO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה